Přesto, že je pažitka většinou v kuchyni používaná pouze na ozdobu, patří mezi bylinky, které lidskému tělu dodávají až neuvěřitelné množství důležitých látek. Pažitka je totiž významným zdrojem thiaminu, fosforu, zinku a kyseliny pantotenové, dále obsahuje vlákninu, vitamín A, C, vápník, hořčík, riboflavin, draslík, mangan a měď.
Folát, tedy kyselinu listovou, kterou pažitka také obsahuje je jedna z nejdůležitějších, možná i nejdůležitější látka pro maminky v prvním trimestru. Kyselina listová je velmi důležitá pro uzavření míchy budoucího miminka a bez této látky by plod dítěte měl pravděpodobně defekty ve stavbě těla. Výzkumy také zjistily, že ženy s nízkou hladinou kyseliny listové bohužel mnohem častěji a opakovaně potratily.
Další důležitou složkou pažitky je obsah vitamínu C a železa, přičemž lidské tělo na absorbaci železa potřebuje právě dostatek vitamínu C a pažitka má obojí!
A hořčík? Jeho důležitost se často zdůrazňuje pro stavbu kostí, ale jeho role v těhotenství es bohužel často přehlíží. Hořčík totiž může pomoci zmírnit zácpu, rovněž reguluje krevní tlak a hladinu inzulínu a cukru v krvi. Také zmírňuje křeče v nohou. Těhotná žena potřebuje denně asi 350 mg hořčíku.
Slovo závěrem
Pažitka je prostě zázračná bylinka, která je velmi prospěšná nejen jako prevence mnoha nemocí, ale je skvělá, až nepostradatelná právě v jídelníčků těhotné ženy i kojící maminky.
Další články o pažitce: Pažitka