REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Muškátový květ a oříšek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… využívá se květ a plod – oříšek. Používají se do pikantních i sladkých pokrmů, zvláště do mléčných a sýrových …


Bylinky, koření a kořenící směsiBotanický název: Muškátovník vonný
Lidově: Maciz, macis, macizeň

Pochází z Indie, Jižní Ameriky a jihovýchodní Asie. Využívá se květ a plod – oříšek. Používají se do pikantních i sladkých pokrmů, zvláště do mléčných a sýrových. Dále se využívá při přípravě některých masitých jídel, uzenin, ragů a polévek. Muškátovým oříškem můžeme dochutit i čínské zelí nebo špenát.

Toto staré oblíbené koření podporuje chuť k jídlu a trávení. Oříšek kupujeme raději celý, protože strouhaný rychle ztrácí typickou vůni. Strouháme ho těsně před použitím.

Přidává se i do moučníků a pečiva. Také nachází uplatnění při výrobě likérů a mléčných nápojů.

Pozor! Ve větších dávkách je muškátový květ i oříšek mírně halucinogenní!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy