… využívá se květ a plod – oříšek. Používají se do pikantních i sladkých pokrmů, zvláště do mléčných a sýrových …
Botanický název: Muškátovník vonný
Lidově: Maciz, macis, macizeň
Pochází z Indie, Jižní Ameriky a jihovýchodní Asie. Využívá se květ a plod – oříšek. Používají se do pikantních i sladkých pokrmů, zvláště do mléčných a sýrových. Dále se využívá při přípravě některých masitých jídel, uzenin, ragů a polévek. Muškátovým oříškem můžeme dochutit i čínské zelí nebo špenát.
Toto staré oblíbené koření podporuje chuť k jídlu a trávení. Oříšek kupujeme raději celý, protože strouhaný rychle ztrácí typickou vůni. Strouháme ho těsně před použitím.
Přidává se i do moučníků a pečiva. Také nachází uplatnění při výrobě likérů a mléčných nápojů.
Pozor! Ve větších dávkách je muškátový květ i oříšek mírně halucinogenní!