REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Muchomůrka zelená

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bezkonkurenčně nejjedovatější houba rostoucí na našem území! Smrt dospělého člověka může způsobit i jediná plodnice!


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Amanita phalloides

Jedovatá ……………….. Muchomůrka zelená je nejjedovatější druh hoby, který u nás roste, bezpodmínečně by ji měl znát každý houbař, její jedovatost krásně definoval český mykolog Národního muzea Albert Pilát – ,,Jed obsažený v muchomůrce zelené na špičku nože ½ gramu by otrávil 100000 myší, které by vytvořily řadu 18 km dlouhou, podle které by jsme šli 4 a půl hodiny vojenským krokem.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste velmi hojně v listnatých lesích, zejména pod duby, buky a habry, vzácně i pod jehličnany například pod borovice.

Plodnice jsou v mládí uzavřené do celkového obalu, který se později trhá, klobouk až 150 mm vyklenutě kuželovitý až plochý, vrostle radiálně vláknitý, olivově zelený, žlutozelený až hnědavě olivový, méně často bělavý až bílý, zbělená forma bývá nazývána var.

alba. Lupeny husté, trvale čistě bílé, volné, v mládí zakryté bílým závojem. Třeň až 150 mm, válcovitý, nahoře ztenčený, v mládí plný později vatovitě vycpaný až rourkovitě dutý, často příčně zelenavě žíhaný, bělavý našedlý až žlutavě zelenavý s jemnými přitisklými šupinkami.

Atlas hub - Houby lupenatéPrsten je převislý, hladký, bělavý až žlutavý. Dole je třeň ukončený mohutnou kulovitou hlízou uzavřené ve volné, vysoké až 40 mm cípaté pochvě, která je bělavá, uvnitř zelenavá, často se nazývá kalich smrti. Dužnina trvale čistě bílá, pod pokožkou klobouku lehce naokrovělá neměnná, chuť lahodná, vůně nasládlá, v dospělosti pach syrových brambor.

Možná záměna:

Zbělená forma muchomůrka zelená var.

bílá (Amanita phaloides var.

alba), dále za bílé pečárky, která však nemají bílé lupeny a pochvu a za zelené druhy holubinek, které nemají prsten a pochvu.

Zajímavost:

Jediný člověk na světě, který přežil 3 dobrovolné otravy muchomůrkou zelenou je francouzský lékař P. A. Bastien. V roce 1974 snědl za asistence notáře více než 50 gramů muchomůrky zelené s kouskem chleba a jedním banánem. Po 6 hodinách ještě v bezpříznakové fázi odešel do nemocnice v Nancy, kde na něm aplikovali jeho vlastní postup léčení sestávající se z dezinfekce střev antibiotiky v intravenózním podávání velkých vitamínů C a pití sirupu s draslíkem. Doktor Bastien přežil, ale vedení nemocnice se od něj distancovalo.

Atlas hub - Houby lupenatéToho neodradilo a za roky pokus opakoval, ani to však nestačilo k tomu, aby ve skeptických lékařských kruzích prorazil. Třetí pokus proběhl v Ženevě v přímém televizním přenosu, v srpnu 1981 57- letý lékař si pochutnával na 70 gramové porci muchomůrky zelené dušené na másle. Po 8 hodinách se dostavily příznaky otravy. Ošetřující lékař mu vstříkl do žil vitamín C a krátce na to vypil pro dezinfekci střev přípravek Ercefuryl a antibiotikum Abiocin. Léčení trvalo 3 dny byli mu podávány prostředky na zvracení, k jídlu dostal pouze mrkvovou kaši a droždí. Všechny léky, které Bastien použil se daly koupit v každé francouzské lékárně a stály 20 franků. Pokus skončil stejně úspěšně jako dva předchozí, jenže tentokrát díky televizi s patřičnou publicitou. Nikomu však nelze doporučovat pokus dr. Bastiena, takové experimenty nezaviní-li smrt, mohou vést k trvalému poškození zdraví.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Novoroční detoxikace i posílení organismu si žádají vodu

Příchod nového roku vítá po svátečních oslavách mnoho lidí s řadou předsevzetí, která si většinou kladou za cíl detoxikovat a posílit organismus a ideálně i zhubnout či zformovat postavu. Toto úsilí se neobejde bez pravidelného pohybu a dostatku tekutin. Hledáte-li jednoduché a chytré řešení, volte výrobníky SodaStream. V pohodlí a bezpečí domova vám během chvilky připraví čerstvou perlivou vodu a ušetří čas, námahu i výdaje.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy