REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Muchomůrka zelená

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bezkonkurenčně nejjedovatější houba rostoucí na našem území! Smrt dospělého člověka může způsobit i jediná plodnice!


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Amanita phalloides

Jedovatá ……………….. Muchomůrka zelená je nejjedovatější druh hoby, který u nás roste, bezpodmínečně by ji měl znát každý houbař, její jedovatost krásně definoval český mykolog Národního muzea Albert Pilát – ,,Jed obsažený v muchomůrce zelené na špičku nože ½ gramu by otrávil 100000 myší, které by vytvořily řadu 18 km dlouhou, podle které by jsme šli 4 a půl hodiny vojenským krokem.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste velmi hojně v listnatých lesích, zejména pod duby, buky a habry, vzácně i pod jehličnany například pod borovice.

Plodnice jsou v mládí uzavřené do celkového obalu, který se později trhá, klobouk až 150 mm vyklenutě kuželovitý až plochý, vrostle radiálně vláknitý, olivově zelený, žlutozelený až hnědavě olivový, méně často bělavý až bílý, zbělená forma bývá nazývána var.

alba. Lupeny husté, trvale čistě bílé, volné, v mládí zakryté bílým závojem. Třeň až 150 mm, válcovitý, nahoře ztenčený, v mládí plný později vatovitě vycpaný až rourkovitě dutý, často příčně zelenavě žíhaný, bělavý našedlý až žlutavě zelenavý s jemnými přitisklými šupinkami.

Atlas hub - Houby lupenatéPrsten je převislý, hladký, bělavý až žlutavý. Dole je třeň ukončený mohutnou kulovitou hlízou uzavřené ve volné, vysoké až 40 mm cípaté pochvě, která je bělavá, uvnitř zelenavá, často se nazývá kalich smrti. Dužnina trvale čistě bílá, pod pokožkou klobouku lehce naokrovělá neměnná, chuť lahodná, vůně nasládlá, v dospělosti pach syrových brambor.

Možná záměna:

Zbělená forma muchomůrka zelená var.

bílá (Amanita phaloides var.

alba), dále za bílé pečárky, která však nemají bílé lupeny a pochvu a za zelené druhy holubinek, které nemají prsten a pochvu.

Zajímavost:

Jediný člověk na světě, který přežil 3 dobrovolné otravy muchomůrkou zelenou je francouzský lékař P. A. Bastien. V roce 1974 snědl za asistence notáře více než 50 gramů muchomůrky zelené s kouskem chleba a jedním banánem. Po 6 hodinách ještě v bezpříznakové fázi odešel do nemocnice v Nancy, kde na něm aplikovali jeho vlastní postup léčení sestávající se z dezinfekce střev antibiotiky v intravenózním podávání velkých vitamínů C a pití sirupu s draslíkem. Doktor Bastien přežil, ale vedení nemocnice se od něj distancovalo.

Atlas hub - Houby lupenatéToho neodradilo a za roky pokus opakoval, ani to však nestačilo k tomu, aby ve skeptických lékařských kruzích prorazil. Třetí pokus proběhl v Ženevě v přímém televizním přenosu, v srpnu 1981 57- letý lékař si pochutnával na 70 gramové porci muchomůrky zelené dušené na másle. Po 8 hodinách se dostavily příznaky otravy. Ošetřující lékař mu vstříkl do žil vitamín C a krátce na to vypil pro dezinfekci střev přípravek Ercefuryl a antibiotikum Abiocin. Léčení trvalo 3 dny byli mu podávány prostředky na zvracení, k jídlu dostal pouze mrkvovou kaši a droždí. Všechny léky, které Bastien použil se daly koupit v každé francouzské lékárně a stály 20 franků. Pokus skončil stejně úspěšně jako dva předchozí, jenže tentokrát díky televizi s patřičnou publicitou. Nikomu však nelze doporučovat pokus dr. Bastiena, takové experimenty nezaviní-li smrt, mohou vést k trvalému poškození zdraví.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Výtečná příloha s ještě širším využitím. Dopřejte si zelí, jak ho neznáte!

Zelí patří mezi nepostradatelné ingredience české kuchyně. Kromě toho, že bývá součástí tradičních pokrmů, jako je vepřové s knedlíkem, pečená kachna nebo oblíbená zelňačka, je doslova vitamínovou bombou. A proto by ve vašich podzimních receptech rozhodně nemělo chybět. Vyzkoušejte jeho přednosti v neotřelých receptech. Doporučujeme například zeleninové závitky se zelím, v kombinaci s pečeným kuřetem nebo si můžete připravit výtečnou polévku z červeného zelí. Uvidíte, že si určitě pochutnáte!

číst dále ...

Chystáte se na vinobraní? Fakta, co byste měli znát

Vinobraní je za dveřmi, a tak jsme připravili pár zajímavostí, které není na škodu připomenout. Třeba se dozvíte i pár novinek, o kterých jste doposud nevěděli.

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překročte hranice běžného pečení, vyzkoušejte nevšední mouky a pečte díky nim s minimem lepku

Celiaci si běžnou mouku s lepkem jednoduše dovolit nemohou. Pro jiné je eliminace lepku jednou z cest k pestřejšímu jídelníčku. Pokud se do této skupiny řadíte i vy, vězte, že pečiva se vzdávat nemusíte. Naopak se vám otevírají široké možnosti pro experimentování v kuchyni. Péct totiž můžete i z mouky rýžové nebo pohankové, díky kterým můžete obsah lepku ve svém jídelníčku snížit na minimum.

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy