REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Muchomůrka zelená

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bezkonkurenčně nejjedovatější houba rostoucí na našem území! Smrt dospělého člověka může způsobit i jediná plodnice!


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Amanita phalloides

Jedovatá ……………….. Muchomůrka zelená je nejjedovatější druh hoby, který u nás roste, bezpodmínečně by ji měl znát každý houbař, její jedovatost krásně definoval český mykolog Národního muzea Albert Pilát – ,,Jed obsažený v muchomůrce zelené na špičku nože ½ gramu by otrávil 100000 myší, které by vytvořily řadu 18 km dlouhou, podle které by jsme šli 4 a půl hodiny vojenským krokem.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste velmi hojně v listnatých lesích, zejména pod duby, buky a habry, vzácně i pod jehličnany například pod borovice.

Plodnice jsou v mládí uzavřené do celkového obalu, který se později trhá, klobouk až 150 mm vyklenutě kuželovitý až plochý, vrostle radiálně vláknitý, olivově zelený, žlutozelený až hnědavě olivový, méně často bělavý až bílý, zbělená forma bývá nazývána var.

alba. Lupeny husté, trvale čistě bílé, volné, v mládí zakryté bílým závojem. Třeň až 150 mm, válcovitý, nahoře ztenčený, v mládí plný později vatovitě vycpaný až rourkovitě dutý, často příčně zelenavě žíhaný, bělavý našedlý až žlutavě zelenavý s jemnými přitisklými šupinkami.

Atlas hub - Houby lupenatéPrsten je převislý, hladký, bělavý až žlutavý. Dole je třeň ukončený mohutnou kulovitou hlízou uzavřené ve volné, vysoké až 40 mm cípaté pochvě, která je bělavá, uvnitř zelenavá, často se nazývá kalich smrti. Dužnina trvale čistě bílá, pod pokožkou klobouku lehce naokrovělá neměnná, chuť lahodná, vůně nasládlá, v dospělosti pach syrových brambor.

Možná záměna:

Zbělená forma muchomůrka zelená var.

bílá (Amanita phaloides var.

alba), dále za bílé pečárky, která však nemají bílé lupeny a pochvu a za zelené druhy holubinek, které nemají prsten a pochvu.

Zajímavost:

Jediný člověk na světě, který přežil 3 dobrovolné otravy muchomůrkou zelenou je francouzský lékař P. A. Bastien. V roce 1974 snědl za asistence notáře více než 50 gramů muchomůrky zelené s kouskem chleba a jedním banánem. Po 6 hodinách ještě v bezpříznakové fázi odešel do nemocnice v Nancy, kde na něm aplikovali jeho vlastní postup léčení sestávající se z dezinfekce střev antibiotiky v intravenózním podávání velkých vitamínů C a pití sirupu s draslíkem. Doktor Bastien přežil, ale vedení nemocnice se od něj distancovalo.

Atlas hub - Houby lupenatéToho neodradilo a za roky pokus opakoval, ani to však nestačilo k tomu, aby ve skeptických lékařských kruzích prorazil. Třetí pokus proběhl v Ženevě v přímém televizním přenosu, v srpnu 1981 57- letý lékař si pochutnával na 70 gramové porci muchomůrky zelené dušené na másle. Po 8 hodinách se dostavily příznaky otravy. Ošetřující lékař mu vstříkl do žil vitamín C a krátce na to vypil pro dezinfekci střev přípravek Ercefuryl a antibiotikum Abiocin. Léčení trvalo 3 dny byli mu podávány prostředky na zvracení, k jídlu dostal pouze mrkvovou kaši a droždí. Všechny léky, které Bastien použil se daly koupit v každé francouzské lékárně a stály 20 franků. Pokus skončil stejně úspěšně jako dva předchozí, jenže tentokrát díky televizi s patřičnou publicitou. Nikomu však nelze doporučovat pokus dr. Bastiena, takové experimenty nezaviní-li smrt, mohou vést k trvalému poškození zdraví.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy