Oranžově zbarvená zelenina, pro níž se najde místo ve spíži každé domácnosti, a to obzvláště v chladnějším období. Řeč je o mrkvi, která se sice na první pohled může jevit jako poněkud fádní, její využití v kuchyni je však mnohem širší, než jste si možná mysleli. Popusťte uzdu kreativitě a vyzkoušejte dobroty, které v podzimní kuchyni rozhodně najdou své místo!
Známá je pro svůj vysoký obsah beta-karotenu, provitamínu A nebo také vitamínu C, B či E. Mezi minerálními látkami v mrkvi zase dominuje draslík a hořčík. Organismu prospěšných látek v této surovině najdeme opravdu mnoho. Abychom si ovšem byli jisti, že vybíráme to nejlepší, v obchodech se vyplatí zaměřit se na regály s certifikovanými biopotravinami, které spolehlivě poznáte podle log biolistu a biozebry. Jedině ta zaručí, že při jejich pěstování nebyla použita žádná zbytečná chemie, postřiky či umělá hnojiva. Náklady na pěstování plodin výhradně přírodní cestou jsou ale častokrát opravdu vysoké, kvalita biopotravin se proto také promítá v jejich odpovídající ceně.
Tápete ve světě ekologického zemědělství nebo byste se o něm prostě rádi dozvěděli více? Stránky myjsmebio.cz nabídnou nepřeberné množství zajímavostí i spoustu inspirace k vaření z bio surovin! A co si dopřát pořádnou porci sezónní zeleniny v bio kvalitě a zároveň si udělat skvělý výlet, který si užije celá rodina? Vsaďte na ekofarmy, jež najdete po celé České republice. Pokud nevíte, která se nachází ve vaší blízkosti, navštivte stránky kamprobio.cz a lovime.bio, kde vám s výběrem pomůže interaktivní mapa. Vydat se můžete například na Biofarmu Olešná – nachází se v Jihočeském kraji a svou bioprodukci zákazníkům nabízí přímo ze dvora. Více informací se dozvíte na biofarmaolesna.cz.
Podrobné recepty k tomuto článku se objeví po kliknutí na příslušný název receptu nebo jeho fotografii!
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Více, nejen o BIO, se dozvíte v článku zde: O značce „Klasa“, „Regionální potravina“, „BIO Produkt ekologického zemědělství“, „Ekologická produkce“ a „Chráněné označení“.