REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Moravské ryzlinky a prastaré odrůdy. Gruzínští a čeští vinaři si předávají know-how v přístupu k vínu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plná gruzínská vína vycházející z osm tisíc let dávné historie a naproti nim lehká vína z jižní Moravy. Oba přístupy k vinařství se v příštích letech setkají díky Česko-gruzínskému projektu, který vznikl ze spolupráce vinařů obou zemí. Čeští spotřebitelé tak budou moci ochutnat staré odrůdy hroznů, zatímco Gruzínci se přiučí moderním technologiím pěstitelství.


Nápad na takzvanou družbu obou zemí vznikl podle vinaře Romana Bílka ze společnosti Vinařský ráj při návštěvě Gruzie, kde moravští vinaři pro investora zakládali nové vinařství. „Investor si přál využít ve vinařství moderní technologie, které na jižní Moravě používáme. Pro nás bylo při návštěvě naopak inspirující poznávání tisíce let starého způsobu dozrávání vína pod zemí v hliněných nádobách. Atraktivní jsou i staré odrůdy hroznů, které u nás nemáme. Proto nám přišlo jako dobrý nápad vinaře obou zemí propojit,“ popisuje Roman Bílek. Už na letošní léto proto chystá čtyřdenní delegaci gruzínských vinařů do oblastí Čejkovic, Velkých Bílovic a Pavlova, aby se seznámili se zdejší vinařskou tradicí.

 

 

Podle prezidenta Česko-gruzínské obchodní komory Daniela Mahovského je právě oblast gastronomie a především vína jedním z logických prvků, který může posílit spolupráci obou zemí. „Jižní Morava je odedávna vnímána jako vinařská oblast, odpovídá tomu životní styl místních lidí a vzhledem ke gastronomii i celkovému koloritu je vyhledávána jako atraktivní turistická destinace. Gruzie je zase podle zjištění vědců z posledních let dokonce přímo kolébkou vinařství. V posledních letech je navíc i v této zemi na vzestupu vinná turistika a čím dál víc podniků zde nabízí tematické zážitkové pobyty,“ upozorňuje Daniel Mahovský.

 

Gruzínské odrůdy navážou na trend naturálních vín

Spolupráci obou zemí přeje také stále se zvyšující poptávka po naturálních vínech v České republice, která jsou právě pro Gruzii typická. „Tamní nově vznikající vinohradnické družstvo napojené na Českou republiku by mohlo své první víno vyprodukovat už přespříští rok na podzim. Část produkce, odhadované až na sto tisíc litrů, by zůstalo v Gruzii pro vinnou turistiku, až 70 procent pak bude určeno pro český trh,“ informuje Roman Bílek.

Zatímco Češi se zhlédli ve starých gruzínských odrůdách hroznů, tamní vinaři podle něj byli pro změnu nadšeni z techniky vedení a ošetřování keřů vína a chtěli by začít vysazovat některé zdejší odrůdy, jako je například ryzlink. Zaniknutí původních starých vinic ale v Gruzii rozhodně nehrozí. Část vinařů původní tradici odrůd ani technologií opouštět nehodlá, část je naopak modernizaci a novým nápadům nakloněna.

Gruzie se podle Česko-gruzínské obchodní komory vedle vína čím dál více otevírá investorům i v dalších oblastech. „Žebříček Světové banky zemi z hlediska přívětivosti pro podnikatele v roce 2020 zařadil na celkové sedmé místo. Pro české investory je Gruzie zajímavá zejména díky minimální byrokratické zátěži, výhodným daňovým podmínkám a různým investičním pobídkám,“ říká prezident Komory Daniel Mahovský. Vedle typických oblastí, jako je cestovní ruch, hotelnictví a gastronomie, které částečně v minulém roce utlumila pandemie onemocnění covid-19, se zde do popředí dostávají obory jako ICT, zdravotnictví, digitalizace či energetika.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy