Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Měsíc biopotravin je konečně tady. Vydejte se s rodinou na výlet a poznejte svého farmáře!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nechcete letos riskovat cestu do zahraničí a raději byste s rodinou vyrazili někam po Česku? Neváhejte a vydejte se na poznávací výlet na eko farmu nebo třeba objevovat nové pochutiny na oblíbené dožínky. Září je Měsícem biopotravin a Ministerstvo zemědělství podpoří letos svou kampaní ekologické farmáře již po sedmnácté. Akce „Poznej svého farmáře“ proběhne hned v několika regionech a nabídne program pro děti i dospělé.


Po celé září budete mít jedinečnou příležitost vyrazit se svými ratolestmi na nejrůznější akce v krajích, seznámit se tak s lokálními zemědělci a nakoupit kvalitní a čerstvé biopotraviny. Těšit se můžete na ochutnávky, dny otevřených dveří, dílny, vyjížďky na koních, ukázky zemědělské techniky či trhy. Na místě budou navíc čekat odborníci, kteří mohou s čímkoli poradit.  

 

Kam se můžete vydat?

Pestrý program začíná už v polovině srpna a končí na konci září, tudíž máte velkou příležitost vydat se na farmu nejen ve svém okolí, ale třeba i trošku dál od rodného města a poznat, jak život na ekologické farmě chodí i jinde.

 

4. září – Kurkovy bedýnky

Měsíc biopotravin odstartuje v Královéhradeckém kraji. Těšit se můžete na ochutnávku místních bio dobrot i prohlídku farmy. Bio farma se nachází v Černíkovicích, pěstuje široké spektrum zeleniny, a to vše bez použití pesticidů nebo průmyslových hnojiv – čistě na přírodní bázi. Bio bedýnky rovněž rozvážejí po různých krajích České republiky.

 

11. září – Ekofarma Bošina

Další akce se bude rovněž konat v Královéhradeckém kraji, tentokrát na Ekofarmě Bošina, která se zabývá především chovem masného skotu plemene Salers a chovem prasat Mangalica. V Dětské farmě dále chovají mnoho dalších druhů hospodářských zvířat. Nejen děti ale i dospělí se zde seznámí s péčí o zvířata, výrobou krmení i prohlídkou zemědělských strojů, a to vše zábavnou a praktickou formou. Navíc zde můžete ochutnat skvělé pochoutky z lokálních biopotravin.

 

18. září – Farma Košík

Další zastávkou akce Poznej svého farmáře bude Farma Košík. Nachází se jen 70 km od Prahy v malebné krajině v okolí Košíku nedaleko Nymburku. Kromě romanovských ovcí se na farmě setkáte také s domácími zvířaty, jako jsou prasata, slepice, husy, kachny, perličky, králíci, kůň. Těšit se můžete i na méně tradiční zvířata – göttingenská prasátka, osla Davida či divočáka Chrochtíka. Program zahrnuje zábavu pro děti i dospělé, nudit se zde rozhodně nebudete!

 

25. září – Biozelenina Velehrad

Poslední zastávka je ve Zlínském kraji, a to konkrétně ve vesnici Velehrad u Uherského Hradiště. Probíhat zde budou komentované prohlídky celého zahradnictví. K ochutnávce budou k dispozici různé druhy bio zeleninových salátů a bio zeleniny – vše čerstvě sklizené. Na farmě je možné také nakoupit přímo ze dvora.

 

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím. Více nejen o BIO zde: O značce „Klasa“, „Regionální potravina“, „BIO Produkt ekologického zemědělství“, „Ekologická produkce“ a „Chráněné označení“.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jarní chlebíčkový večírek – 8 originálních receptů na netradiční jarní chlebíčky

Chlebíčky jsou nedílnou součástí našich oslav, rodinných setkání a každodenních radostí. A právě v jarním období, kdy příroda nabízí bohatství čerstvých bylinek a plodin, můžeme přinést do těchto lahůdek nový směr. Jarní chlebíčky jsou jako malé umělecké dílo, kde se spojují chutě a vůně jarních bylinek s křupavostí čerstvého chleba. Naše zahrádky a farmářské trhy se v tomto období třpytí mátou, petrželí, pažitkou, ředkvičkami, nebo dokonce čerstvým koprem a stejně tak je tomu i v síti prodejen PENNY, kde nakoupíte veškeré suroviny pro přípravu těchto svěžích jarních chlebíčků.

číst dále ...

Tip na kulinářský zážitek: Tvarůžky se kutálejí na gastronomický festival do Olomouce

Událost roku po všechny milovníky tvarůžkových specialit se blíží. Voňavé a chutné tvarůžky, živá hudba a pestrý doprovodný program pro celou rodinu lákají na sedmý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu. Ten se uskuteční o víkendu 13. a 14. dubna v srdci hanácké metropole Olomouce, na Horním a Dolním náměstí. V rámci oblíbené gastronomické akce proběhne poprvé v historii klání špičkových kuchařů o titul Tvarůžkového krále 2024.

číst dále ...

Naklíčené mungo fazolky

Naklíčené mungo fazolky si získávají stále větší oblibu pro svoji příjemnou chuť, která připomíná chuť mladého hrášku a navíc obsahují pořádnou dávku vlákniny, bílkovin a nechybí ani antioxidanty. Naklíčit fazolky v domácím prostředí je jednoduché. Sáček 500 g suchých mungo fazolek koupíte v prodejně zdravé výživy, nebo je mají v sortimentu i některé obchodní řetězce. Cena se pohybuje kolem 50 Kč. Řetězce i obchody zdravé výživy prodávají i fazolky naklíčené, pod obchodním názvem mungo klíčky, proč si je však nepřipravit doma čerstvé. Návod najdete právě v tomto článku.

číst dále ...

Přijďte se podívat na mistrovství světa barmanů! Mattoni Grand Drink proběhne v rámci zahájení karlovarské lázeňské sezony

Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink je celosvětově uznávanou barmanskou soutěží. Výroční 25. ročník, kterého se zúčastní 20 špičkových barmanů z celého světa, se odehraje v sobotu 4. května u karlovarského hotelu Thermal. Soutěžním dnem bude návštěvníky provázet moderátor Libor Bouček, o hudební doprovod se postará oblíbená bubenická show Wild Sticks.

číst dále ...

Sezona medvědího česneku je zpět: Vychutnejte si ho, dokud je čas

Roste jen pár týdnů v roce a letos jsme se ho díky teplému počasí dočkali opravdu brzy. Medvědí česnek, jarní bylinka s jemnou česnekovou chutí potěší nejen naše smysly, ale i naše tělo. A jeho čas přichází právě teď. Zelený zázrak, který skvěle chutná. To je medvědí česnek. Dnes už ho není třeba představovat, mezi „trendy jarními pochutinami“ se drží již několik let. Známý nám ale je už celá staletí, až tisíce let.

číst dále ...

Připravte si doma skvělé kari jako z indické restaurace

Indická kuchyně je jednou z nejvoňavějších a nejbarevnějších na světě, čímž si získala strávníky napříč kontinenty, Evropu a Českou republiku nevyjímaje. Pokrmy provoněné skořicí a kurkumou se dlouho drží mezi nejoblíbenějšími pochoutkami, na které si Češi rádi zajdou do restaurace. Tak proč si ji nepřipravit i doma?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.