REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Měsíc biopotravin je konečně tady. Vydejte se s rodinou na výlet a poznejte svého farmáře!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nechcete letos riskovat cestu do zahraničí a raději byste s rodinou vyrazili někam po Česku? Neváhejte a vydejte se na poznávací výlet na eko farmu nebo třeba objevovat nové pochutiny na oblíbené dožínky. Září je Měsícem biopotravin a Ministerstvo zemědělství podpoří letos svou kampaní ekologické farmáře již po sedmnácté. Akce „Poznej svého farmáře“ proběhne hned v několika regionech a nabídne program pro děti i dospělé.


Po celé září budete mít jedinečnou příležitost vyrazit se svými ratolestmi na nejrůznější akce v krajích, seznámit se tak s lokálními zemědělci a nakoupit kvalitní a čerstvé biopotraviny. Těšit se můžete na ochutnávky, dny otevřených dveří, dílny, vyjížďky na koních, ukázky zemědělské techniky či trhy. Na místě budou navíc čekat odborníci, kteří mohou s čímkoli poradit.

 

 

Kam se můžete vydat?

Pestrý program začíná už v polovině srpna a končí na konci září, tudíž máte velkou příležitost vydat se na farmu nejen ve svém okolí, ale třeba i trošku dál od rodného města a poznat, jak život na ekologické farmě chodí i jinde.

 

4. září – Kurkovy bedýnky

Měsíc biopotravin odstartuje v Královéhradeckém kraji. Těšit se můžete na ochutnávku místních bio dobrot i prohlídku farmy. Bio farma se nachází v Černíkovicích, pěstuje široké spektrum zeleniny, a to vše bez použití pesticidů nebo průmyslových hnojiv – čistě na přírodní bázi. Bio bedýnky rovněž rozvážejí po různých krajích České republiky.

 

11. září – Ekofarma Bošina

Další akce se bude rovněž konat v Královéhradeckém kraji, tentokrát na Ekofarmě Bošina, která se zabývá především chovem masného skotu plemene Salers a chovem prasat Mangalica. V Dětské farmě dále chovají mnoho dalších druhů hospodářských zvířat. Nejen děti ale i dospělí se zde seznámí s péčí o zvířata, výrobou krmení i prohlídkou zemědělských strojů, a to vše zábavnou a praktickou formou. Navíc zde můžete ochutnat skvělé pochoutky z lokálních biopotravin.

 

18. září – Farma Košík

Další zastávkou akce Poznej svého farmáře bude Farma Košík. Nachází se jen 70 km od Prahy v malebné krajině v okolí Košíku nedaleko Nymburku. Kromě romanovských ovcí se na farmě setkáte také s domácími zvířaty, jako jsou prasata, slepice, husy, kachny, perličky, králíci, kůň. Těšit se můžete i na méně tradiční zvířata – göttingenská prasátka, osla Davida či divočáka Chrochtíka. Program zahrnuje zábavu pro děti i dospělé, nudit se zde rozhodně nebudete!

 

25. září – Biozelenina Velehrad

Poslední zastávka je ve Zlínském kraji, a to konkrétně ve vesnici Velehrad u Uherského Hradiště. Probíhat zde budou komentované prohlídky celého zahradnictví. K ochutnávce budou k dispozici různé druhy bio zeleninových salátů a bio zeleniny – vše čerstvě sklizené. Na farmě je možné také nakoupit přímo ze dvora.

 

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím. Více nejen o BIO zde: O značce „Klasa“, „Regionální potravina“, „BIO Produkt ekologického zemědělství“, „Ekologická produkce“ a „Chráněné označení“.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Pernerka uvádí 3 vlastní směsi na domácí pečení chleba

Do portfolia české značky Pernerka přibyly 3 pečící směsi pro přípravu chleba v pohodlí domova. Pro směsi je charakteristická rychlá a snadná příprava, v rámci níž je třeba ke směsi pouze přidat vodu a chléb nechat vykynout. K dostání je vícezrnný, slunečnicový a žitnopšeničný chléb. Chleby vynikají výbornou chutí a vysokým podílem vlákniny.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Houba, kterou můžeme sbírat po celý rok

Jedním z jedlých druhů, který na počasí nekouká a snáší i mrazy, roste tedy po celý rok, k těmto houbám patří boltcovitka bezová – Auricularia auricula – judea, známá spíše pod lidovým názvem Jidášovo ucho. Podle pověsti Jidáš zradil Ježíše za 30 stříbrných a pak se oběsil na bezu černém (některé zdroje tuto pověst vyvrací, jednalo se o keř zmarlika – Cercis, známý keř je zmarlika jidášova – Cercis siliquastrum, zvaný též Jidášův strom).

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy