REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Měsíc biopotravin je konečně tady. Vydejte se s rodinou na výlet a poznejte svého farmáře!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nechcete letos riskovat cestu do zahraničí a raději byste s rodinou vyrazili někam po Česku? Neváhejte a vydejte se na poznávací výlet na eko farmu nebo třeba objevovat nové pochutiny na oblíbené dožínky. Září je Měsícem biopotravin a Ministerstvo zemědělství podpoří letos svou kampaní ekologické farmáře již po sedmnácté. Akce „Poznej svého farmáře“ proběhne hned v několika regionech a nabídne program pro děti i dospělé.


Po celé září budete mít jedinečnou příležitost vyrazit se svými ratolestmi na nejrůznější akce v krajích, seznámit se tak s lokálními zemědělci a nakoupit kvalitní a čerstvé biopotraviny. Těšit se můžete na ochutnávky, dny otevřených dveří, dílny, vyjížďky na koních, ukázky zemědělské techniky či trhy. Na místě budou navíc čekat odborníci, kteří mohou s čímkoli poradit.

 

 

Kam se můžete vydat?

Pestrý program začíná už v polovině srpna a končí na konci září, tudíž máte velkou příležitost vydat se na farmu nejen ve svém okolí, ale třeba i trošku dál od rodného města a poznat, jak život na ekologické farmě chodí i jinde.

 

4. září – Kurkovy bedýnky

Měsíc biopotravin odstartuje v Královéhradeckém kraji. Těšit se můžete na ochutnávku místních bio dobrot i prohlídku farmy. Bio farma se nachází v Černíkovicích, pěstuje široké spektrum zeleniny, a to vše bez použití pesticidů nebo průmyslových hnojiv – čistě na přírodní bázi. Bio bedýnky rovněž rozvážejí po různých krajích České republiky.

 

11. září – Ekofarma Bošina

Další akce se bude rovněž konat v Královéhradeckém kraji, tentokrát na Ekofarmě Bošina, která se zabývá především chovem masného skotu plemene Salers a chovem prasat Mangalica. V Dětské farmě dále chovají mnoho dalších druhů hospodářských zvířat. Nejen děti ale i dospělí se zde seznámí s péčí o zvířata, výrobou krmení i prohlídkou zemědělských strojů, a to vše zábavnou a praktickou formou. Navíc zde můžete ochutnat skvělé pochoutky z lokálních biopotravin.

 

18. září – Farma Košík

Další zastávkou akce Poznej svého farmáře bude Farma Košík. Nachází se jen 70 km od Prahy v malebné krajině v okolí Košíku nedaleko Nymburku. Kromě romanovských ovcí se na farmě setkáte také s domácími zvířaty, jako jsou prasata, slepice, husy, kachny, perličky, králíci, kůň. Těšit se můžete i na méně tradiční zvířata – göttingenská prasátka, osla Davida či divočáka Chrochtíka. Program zahrnuje zábavu pro děti i dospělé, nudit se zde rozhodně nebudete!

 

25. září – Biozelenina Velehrad

Poslední zastávka je ve Zlínském kraji, a to konkrétně ve vesnici Velehrad u Uherského Hradiště. Probíhat zde budou komentované prohlídky celého zahradnictví. K ochutnávce budou k dispozici různé druhy bio zeleninových salátů a bio zeleniny – vše čerstvě sklizené. Na farmě je možné také nakoupit přímo ze dvora.

 

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím. Více nejen o BIO zde: O značce „Klasa“, „Regionální potravina“, „BIO Produkt ekologického zemědělství“, „Ekologická produkce“ a „Chráněné označení“.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Měsíc biopotravin je konečně tady. Vydejte se s rodinou na výlet a poznejte svého farmáře!

Nechcete letos riskovat cestu do zahraničí a raději byste s rodinou vyrazili někam po Česku? Neváhejte a vydejte se na poznávací výlet na eko farmu nebo třeba objevovat nové pochutiny na oblíbené dožínky. Září je Měsícem biopotravin a Ministerstvo zemědělství podpoří letos svou kampaní ekologické farmáře již po sedmnácté. Akce „Poznej svého farmáře“ proběhne hned v několika regionech a nabídne program pro děti i dospělé.

číst dále ...

Prague Mussel Week: čerstvé slávky a chuť moře obohatí menu pražských restaurací

Stejně jako vloni budou šéfkuchaři pražských restaurací podávat originální pokrmy z čerstvě nalovených slávek. Třetí ročník festivalu Prague Mussel Week proběhne ve dnech 13. až 19. září a nabídne milovníkům jídla jedinečnou příležitost – navštívit nová místa a objevit nové způsoby přípravy mušlí. Novinku letošního ročníku představuje možnost zakoupit čerstvé slávky i v obchodních řetězcích.

číst dále ...

Na co vsadit při přípravě školní svačiny? Vyzkoušejte zdravější alternativy ostřílených klasik

Pro školáky je svačina důležitým palivem, aby jejich tělo, ale i mysl měla dostatek energie, soustředila se a fungovala správně. Není to však snadné připravit vyváženou dobrotu, která by jim chutnala a zároveň byla kvalitní a zdravá. Pokud jste již vyčerpala nápady, co svým dětem dopřát, inspirujte se několika tipy, které z nudné školní svačiny vykouzlí chutný a zdravý zážitek.

číst dále ...

Objevte chuť babího léta s recepty s Regionální potravinou

Podzim už pomalu klepe na dveře. Ještě byste si rádi léto prodloužili a vyhnuli se sychravému počasí? I první podzimní dny se dají zpříjemnit. Co třeba u dobrého jídla? Připravili jsme pro vás lahodné menu, které vás jistě vyléčí z podzimního splínu, a vy si budete užívat babího léta plnými doušky. Do všech pokrmů jsme zařadili ingredience, které se pyšní známkou kvality Regionální potravina, jež každoročně získají jen ti nejlepší v rámci každého ze 13 krajů. Díky tomu můžete mít jistotu, že se jedná o výrobky prvotřídní kvality, které zpracovávají pouze lokální suroviny a mají nezaměnitelnou chuť. Ochutnejte s námi hovězí vývar s libečkovo-petrželkovými nudlemi, konfitovaný květák s makovým olejem, trhané vepřové maso se šťouchaným bramborem a houbami. A na závěr si oslaďte život lahodnými buchtičkami se šodó. Dobrou chuť!

číst dále ...

Rychlé a zdravé svačiny, které dodají energii a zasytí

Každá správná hospodyně se snaží pro své strávníky připravovat jídla nejen chutná, ale zároveň i vydatná a nutričně vyvážená. Proto není divu, že nápady na rychlé a zdravé svačiny dochází a dále už se jen opakují. Nejde totiž jen o to splnit hlavní podmínku – nasytit, ale zároveň připravit takové jídlo, které potěší nejen žaludek, ale i oči. Pamatujete doby, kdy se svačiny ve škole měnily s kamarády a závidělo se těm, kteří měli od maminky s láskou připravený chleba nebo sendvič? Tak teď je můžete dětem, sobě i manželovi nebo partnerovi připravovat také a velmi snadno. Drůbežářský závod Klatovy vám pomůže, jak hlavně nejmenší strávníky kreativně překvapit a zajistit jim pestrý výběr lahodných svačin.

číst dále ...

Pestré ovoce plné vitamínů je konečně tady. Inspirujte se sladkými recepty se švestkami a jablky

S babím létem je neodmyslitelně spjaté voňavé sezónní ovoce v podobě jablek a švestek. S oběma druhy se dá v kuchyni přímo kouzlit a mají široké využití. Navíc je v sušené podobě můžete snadno uchovat až do zimy. A pokud jste při pomyšlení na tyto dobroty dostali chuť na něco sladkého, přinášíme vám hned dva tipy na skvělé ovocné pochoutky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy