REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Meruňky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opadavý, poměrně otužilý strom, samosprašný, vysoký až 6 m. Plody má velké 3×5 cm, žluté až oranžové, bohaté na vitamín A a draslík.


Encyklopedie ovoce: Jádroviny a peckovinyLatinsky: Armeniaca vulgaris

Stromy meruněk rozkvétají brzy zjara ještě před olistěním. Květy jsou bílé, někdy s růžovým nádechem. Listy mají srdčitý, široce vejčitý tvar a často bývají lesklé. Podobají se spíše švestkovým, než třešňovým nebo broskvoňovým listům. Také plody jsou odlišné, mají kulatější pecku a také výraznější chuť. Podle některých názorů je jeden z nejhojnějších meruňkových kultivarů, Mooroark, ve skutenosti hybridem slívy a meruňky.

Meruňky pocházejí z Číny nebo ze Sibiře. Získali velkou oblibu u Římanů, kterým se však nikdy nepodařilo vysadit je v severní Evropě. Úspěšná introdukace následovala až v 16. století. Zřejmě nejstarší vyšlechtěnou odrůdou je Bredase, která se svým vzhledem značně blíží popisu meruněk starých Římanů.

Nejčastějším kultivarem je New Large Early, později dozrává Alfred a také Farmingdale, který je také odolnější vůči mrtvici meruněk. Výtečnou a osvědčenou odrůdou je Moorpark, který dozrává poněkud později. Ranou odrůdu Hemskerke můžeme v chladnějších oblastech zkusit pěstovat u zdi. Dalšími běžnými kultivary jsou Bredská, Bredase, Goldcot, Maďarská, Shipley´s Blenheim a Tross Orange.

Z meruněk se vyrábá báječný džem a mohou se také zavařovat v brandy nebo sirupu. Jádra jsou narozdíl od většiny ostatních druhů rodu Prunus jedlá a sladká a mohou se užívat k výrobě pečiva.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew


Recepty z meruněk:

Meruňková zmrzlina Dvoubarevný meruňkový koláč Meruňkový kompot

Meruňková omáčka Prsíčka z divoké kachny na meruňkách Meruňkový džem ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy