Dlouhověký strom o výšce až 6 m. Samosprašný, opadavý, odolný. Plody má na podzim, velké cca 7×12 cm, žluté a vonné.
Latinsky: Cydonia oblonga
Kdouloň patří k velmi starým plodinám. Původně pochází z Persie a Turkestánu, dosud se však pěstuje v mnoha částech Evropy.
Kdouloň obecná je drobný, keřovitý strom, často pokroucený a nepravidelný. Rozlišujeme dva vzrůstové typy: nízkokorunný, s řídkými větvemi,vhodný spíše pro okrasné účely a do volné přírody, a vyšší, stromový, s většími plody, vhodný pro sadové pěstování.
Listy jsou ze spodu ochmýřené, spíše podobné listům jabloně, než hrušně.
Kdoule jsou plody velmi tuhé, tvarem a zbarvením poněkud připomínají hrušky. V mládí jsou pokryty jemným chmýřím, za syrova jsou nejedlé, avšak po kuchyňských úpravách vynikající.
Kdoule lze upravovat na čisté aromatické rosoly, zavařeniny nebo na kdoulový sýr, který dobře doplňuje sladké či desertní mísy. Kousky kdoulí (případně i ozdobně vykrájené) drží tvar i po uvaření a svými optickými kvalitami i vůní zpestřují jablečné a hruškové mísy.
Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew
Recepty s kdoulemi:
Kdoulový kompot Husa s kdoulovou nádivkou Kdoulové želé …