REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Medu je letos méně, je ale kvalitní, říkají včelaři

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Českého medu je letos méně, letošní výroba se možná přiblíží hodnotám z roku 1997, kdy se medu v novodobé historii Česka vyprodukovalo nejméně, konkrétně 4 532 tun. Na vině je letošní špatné počasí, které způsobilo úhyn značné části včelí populace, vysvětluje Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu a dodává, že i přes jeho nižší množství je jeho kvalita stále na vysoké úrovni.


Letošní nízká produkce medu byla způsobena nepříznivým počasím v období jara, které bylo pro včely velmi náročné. Březen i duben byl v letošním roce velmi chladný, proto matky ve včelstvech nekladly vajíčka a rozvoj včelstev tak nemohl probíhat se stejnou rychlostí, jakou probíhal rozvoj přírody. Výsledkem bylo, že v době květu ovocných stromů a řepky ve včelstvech chyběla celá generace včel. Včelstva by tak potřebovala mnohem více času k tomu, aby sesbírala obvyklé množství nektaru.

 

 

Kvalita medu je vysoká

Med je podle aktuálních vyjádření a plánů Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) jednou z nejkontrolovanějších potravin v Česku. „Jako jediná firma v České republice necháváme naše medy pravidelně testovat v Německých laboratořích v Brémách. Nasbírané vzorky medu spolu se statistickými údaji dokáží dnes vystopovat testovaný med do místa původu. Jde o nejlepší kontrolní metodu, která nyní v Evropě u medu existuje,“ v říká Milan Špaček. Medokomerc ročně zpracovává téměř dva tisíce tun medu od českých včelařů. Investice do kontrol kvality ho stojí i několik milionů korun ročně.

 

Cena medu by se zvyšovat neměla, i když se český med vykupuje dráž

Do České republiky se dováží medy z celého světa. Výkupní cena medu u nás tak musí korespondovat s cenou světovou. Pokud mají být čeští výrobci medu v obchodech konkurenceschopní, musí cenu českého medu podřídit ceně světové. Přesto se snaží český med vykupovat za mírně vyšší cenu, než je srovnatelný dovozový med. „Letos český med vyjde se všemi náklady ve výkupu o 10 % dráž,“ dodává Milan Špaček. Konečného spotřebitele se však v letošním roce i přes nižší úrodu medu dotkne zdražení pouze v rozmezí 2-3 %.

 

Řešení mohou nabídnout medy smíšené

Podle Milana Špačka není tuzemská konzumace závislá pouze na produkci českého medu, kvalitní medy jsou například i zahraniční. Česko není zdaleka jediným státem, kam se med dováží. Největším výrobcem medu v EU je Německo, i přes to jeho spotřebě nestačí, zároveň je největším dovozcem medu v Unii. Do České republiky se kromě Německa dováží med zejména z Argentiny, Španělska, Bulharska, Mexika nebo Ukrajiny. Medy smíšené mají hned několik výhod oproti medům českým. První je jejich rozmanitost, jelikož jejich obsahem jsou medy české, evropské a medy z Jižní Ameriky. Tato rozmanitost způsobuje, že med obsahuje mnohem více minerálů a antioxidantů, které jsou prospěšné pro naše zdraví a navíc mají specifickou vůni a chuť, která je pro české spotřebitele velmi atraktivní. Další výhodou smíšených medů je jejich cena, protože nejvíce medu se produkuje v agrárně méně vyspělých státech, kde je i mnohem nižší místní cenová hladina. „I přes to, že jsou zahraniční medy levnější, jejich kvalita, chuť a vůně jsou na velmi vysoké úrovni a jejich popularita mezi spotřebiteli rok od roku roste,“ uzavírá Milan Špaček.

Zdroj: www.medokomerc.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy