Matjesy můžeme vyrobit i ze sladkovodních ryb. Vhodné jsou masitější ryby, které mají dostatek masa ve hřbetu, osvědčil se například karas nebo kapr do 50 cm.
Ryby oškrábeme, vykucháme, odřízneme ploutve a hlavu, opláchneme a podél páteře rozpůlíme na polovinu. Takto upravené porce ryby zasypeme solí a uložíme na 3 dny do lednice.
Po 3 dnech filety vyndáme z lednice, opláchneme a nyní zalijeme opět na 3 dny octem.
Po 3 dnech vyndáme z lednice, maso opláchneme a stáhneme kůže, odstraníme a vytrhneme páteř s kostmi na bocích, všechny malé kůstky působením octa se rozpustily.
Takto upravené plátky masa nakrájíme na čtverečky nebo proužky a promícháme z cibulí v poměru 2:1 (2 díly masa a 1 díl cibule), okořeníme pepřem a spolu s olejem promícháme.
Matjesy nandáme do zavařovacích sklenic. Na každou sklenici o objemu 0,7 l přidáme 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a 4 kuličky celého pepře. Uložíme v lednici a necháme 7 dní rozležet.
Po 7 dnech jsou matjesy dobře rozleželé a vhodné ke konzumaci. Podáváme je vychlazené s chlebem nebo pečivem. Je to výborná chuťovka k pivu. Recept je orientační, každý si může přidat koření a cibuli podle chuti. Z dávky 1 kg připravených ryb uděláme 2 sklenice o objemu 0,7 l.
Autor textu i fotografií: D. Marounek
Recept i s ingrediencemi: Matjesy ze sladkovodních ryb.