REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Marakuja

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Marakuja se nejvíce pěstuje v Brazílii a Kolumbii, ale najít ji můžeme v teplých oblastech po celém světě. Český název tohoto ovoce je mučenka jedlá a je odvozen od tvaru květů, které připomínají trnovou korunu. Existují dvě barevné odrůdy této rostliny.


Žlutá až zlatavá, která může dorůst do velikosti grapefruitu, a fialová, jejíž slupka je mírně jedovatá. Slupka je ovšem tvrdá a tuhá a jen těžko ji rozkoušete, takže se nemůže stát, že byste ji omylem snědli. Navíc pokud se slupka vaří (třeba při výrobě džemu), tak se jedovaté látky tepelnou úpravou ničí a nemusíte se ničeho bát.

 

Dužnina s mnoha semeny je šťavnatá, osvěžující, nakyslé chuti s typickým aroma. Najdete v ní velké množství železa a dále provitamín A, vitamíny B, C, fosfor, a vápník. Plody můžete vyjídat lžičkou, ale marakuju lze využít také v ovocných salátech, jimž dodá výrazné aroma a nakyslou příchuť. Dužninu se hodí třeba i do jogurtu, zmrzliny, lze ji použít jako součást polevy na dorty a obecně do dezertů. Často je součástí džusů, a proto se hodí i do různých šťáv smoothie a dalších nápojů. Svou osvěžující chutí totiž dokáže nabudit organismus, což se hodí hlavně v těchto sychravých dnech.

Více se dozvíte v naší encyklopedii exotického ovce zde: Mučenka neboli Granadilla, či také marakuja

Marakuju si můžete spolu s dalším nákupem objednat na Kosik.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Ořechové krémy jako součást zdravého jídelníčku: Jak poznat ten kvalitní?

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy