REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Majoránka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… využívají se její listy a to sušené při zabijačkách. Výborná je i v bramboráku, polévekách, omáčkách, salátech …


Bylinky, koření a kořenící směsiBotanický název: Majoránka zahradní
Lidově: Dobrá mysl, voněkras, majorán, mariánka, marjánka

V české kuchyni naprosto nepostradatelné koření, původem z Orientu a Středomoří. Využívají se její listy a to sušené při zabijačkách. Výborná je i v bramboráku, polévekách, omáčkách, salátech. Také se s ní dochucují ryby, uzeniny, nádivky, fazolky a sýrové pokrmy.

Čerstvou majoránkou se dochucují brambory, luštěniny i rýže. Při vaření majoránku dáváme do pokrmů až na konec, aby nám nezhořkla!

Snižuje problémy s nadýmáním, urychluje trávení a působí proti neurózám. Vývar nebo její silice se přidává do koupelí nebo zábalů ke zmírnění revmatických bolestí. Působí i proti nespavosti, bolestach hlavy a nachlazení.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy