REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Loupavka výběžkatá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Poměrně nehojně rostoucí houba od května až do října. Je nejedlá.


Atlas hub - Houby břichatkovitéLatinsky: Hysterangium stoloniferum

Nejedlá …………. Loupavka výběžkatá je nejedlá houba, v kuchyni zcela bez využití.

Doba výskytu: květen až říjen

Roste nehojně těsně pod povrchem půdy nebo skoro na povrchu a to v teplejších oblastech v listnatých i smíšených lesích, vzácněji i pod smrky, ale vždy na vápenitých půdách.

Plodnice až 30 mm široké, kulovité, na bázi s tuhým myceliovým kořínkem, nejprve bílé, později pak červenavé, žlutavé až hnědavé, po poranění a ve stáří samovolně nabývají špinavě červené tóny.

Teřich olivový s šedomodravým nádechem a s výrazně rozvětveným želatinózním sloupkem.

Možná záměna:

Za loupavku tlustou (Hysteringium crassum), ta roste pod jehličím a má menší výtrusy.

Poznámka:

Rod loupavka (Hysterangium) obsahuje kolem 10 druhů, plodnice jsou většinou podzemní kulovité chrupavčité s dobře vyvinutým myceliem a tlustou okrovkou. Všechny druhy jsou nejedlé.

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografie: Martin Kříž

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy