REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Květnatec Archerův

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Překrásná a nezaměnitelná houba z okruhu takzvaných břichatek, kterou charakterizují červená ramena potažená tmavě zeleným slizem, odporný zápach, který přitahuje koprofágní hmyz, zejména mouchy ze širokého okolí. Výtrusy jsou pak dál šířeny nalepeny na povrchu hmyzích těl.


Atlas hub - Houby břichatkovitéLatinsky: Clathrus archeri syn. Anthurus archeri

Nejedlý …………………. V literatuře uváděn jako nejedlý druh, v tichomoří a Asii se konzumují mladá vejce po odstranění slizu, podobně jak u nás ,,labužníci“ konzumují mladá vejce hadovky smrduté, které po osmažení připomínají rybí maso.

Doba výskytu: květen až říjen

Roste dost vzácně, převážně v nahlučených skupinách, zejména na kyselých půdách mezi zbytky vegetace nebo slámy. Květnatce mají doslova jepičí život po rozpuknutí vydrží jen pár hodin.

Plodnice v mládí kulovité až vejčité až 60 mm vysoké, bělavé, světle žlutohnědé, často s fialovým nádechem. V dospělosti vyrůstá z vajíčka 4-7 rozložených chapadel, která jsou dlouhá až 150 mm, jsou zářivě červená a na povrchu nesou tmavozelený, silně páchnoucí slizovitý teřich. Pach připomíná zkažené maso. Třeň je pouze 50 mm dlouhý, válcovitý, bělavý, vyrůstající z pochvy.

Možná záměna:

Typický druh, záměna nehrozí, v mládí jsou vejce podobná vejcím hadovky smrduté.

Zajímavost:

Květnatec Archerův patří k zavlečeným druhům naší mykoflory, jeho domovinou je Austrálie a tasmánská oblast, do Evropy byl zavlečen pravděpodobně z dodávkou vlny a první se objevil ve Francii v roce 1914, v Československu byl poprvé nalezen v roce 1964 v jižních Čechách, postupně se šíří a v Československu už existuje několik desítek lokalit s jeho výskytem.

Autor textu: D. Marounek, Autor fotografie: M. Kříž

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy