REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Listopad je měsícem mladých vín! Češi pijí Svatomartinské i Beaujolais nouveau

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

U příchodu mladých vín jde nejvíc ze všeho o radost, jejich oslavu a první ochutnání sklizně. Letos je očekáván kvalitní ročník Beaujolais nouveau, kdy po běžném průběhu první poloviny roku uspíšil zrání hroznů mimořádně teplý červenec. Zklidnění se dostavilo s lehce chladnějším srpnovým počasím a půda vinic dostala vláhu díky srážkám. Jediným háčkem může být letos množství, protože kvůli krupobití v oblasti Beaujolais přišla necelá třetina vinařů o 25 – 50 % sklizně.


V duchu každoroční tradice se i letos začne víno z odrůdy Gamay popíjet třetí čtvrtek v listopadu, od prvních minut po půlnoci, tedy od čtvrtka 21. listopadu. Můžete si jej vychutnat i díky restauraci La Gare, jejíž sommeliéři pro Beaujolais nouveau jezdí den předem na veletrh do Štrasburku, kde se prezentují jeho producenti, aby se stihlo na tento očekávaný vinařský svátek dovézt do Čech. Termín je takto napjatý, protože francouzské zákony říkají, že první lahve se smí maloobchodně prodávat až po půlnoci právě na třetí čtvrtek listopadu. Sommeliéři La Gare zpravidla vyberou jeden, maximálně dva druhy, které lze zakoupit v ceně okolo šesti set korun za lahev. Vždy je připraveno speciální Beaujolais nouveau menu v podobě jednodušších pokrmů. Samo mladé víno je totiž velmi jednoduché, a proto k náročnějším pokrmům nevhodné.

 

 

Nejen ve Francii se ohlašuje svátek sloganem „Beaujolais nouveau est arrivé!“, který se vyvěšuje jako tabulka i ve výlohách a vstupech do restaurací, barů, vinoték a u obchodníků, kteří jej nabízejí. Od 90. let se k této oslavě mladého francouzského vína připojili i jeho čeští milovníci. Ti si neváhají užít české svatomartinské víno a posvícení 11. listopadu, ale i jeho francouzskou obdobu.

Ještě před vypuknutím vánočního shonu si tak můžete vychutnat paprsky francouzského slunce v podobě Beaujolais nouveau, nejznámějšího a nejrozšířenějšího francouzského vína odrůdy Gamay, která se vyznačuje lehkým svěžím ovocným projevem. Na zdraví!

 

O La Gare

La Gare je bránou do světa špičkové francouzské gastronomie. Certifikovaná ruánská kachna, ústřice, speciality na grilu a k tomu všemu široký výběr francouzských vín z vlastního sklepa. Je považována za hlavního představitele francouzské kuchyně v České republice. Od začátku roku 2019, po celkové rekonstrukci, nabízí přívětivý designový interiér s rozšířenou kuchyní s otevřeným grilem a menu v konceptu fine diningové, přesto nekomplikované kuchyně. Špičkový servis spolu se smyslovým prožitkem dodává gastronomii La Gare zážitkový ráz. Za celým jídelním lístkem stojí kreativní šéfkuchař Jan Kvasnička se zkušenostmi z exkluzivních restaurací po celém světě.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Odpočiňte si od masa a vsaďte na vegetariánské recepty

Dýně, lilky i cukety. Okuste tyto pestré královny zeleniny v neobvyklých receptech, ve kterých dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa po letním grilování pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Objevte pozitivní účinky medu na váš organismus

Během zimních měsíců a chřipkových období sahá mnoho lidí po zdravých potravinách, jako jsou ovoce a zelenina, ze kterých tělo čerpá prospěšné vitamíny a minerály. Potravinou, na kterou se v souvislosti s posilováním imunity často zapomíná, je včelí med. Příznivé účinky medu jsou však známé již po staletí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy