REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lidé mohou ochutnat až tři sta moravských vín od třiceti vinařů na Festivalu otevřených sklepů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Festival otevřených sklepůTisková zpráva – Brno, 30. října 2014: O víkendu 15. a 16. listopadu zamíří stovky lidí na jižní Moravu díky Festivalu otevřených sklepů. Vinaři ze Znojemska lákají návštěvníky na koštování tří stovek vín v tradičních moravských sklípcích. Na podzimní festival rok od roku přijíždí více lidí, dvě třetiny návštěvníků se vracejí opakovaně. I letos však festival nabídne mimo jiné mladá vína ročníku 2014, hudbu či gastronomické zážitky.


Festival otevřených sklepůFestival otevřených sklepů spojuje obce na Znojemsku, aby místní vinaři nabídli návštěvníkům vína přímo ve svých sklepech. Lidé si tak v letošním sedmém ročníku vychutnají atmosféru třicítky vinařství rovnou na čtyřech místech – v Novém Šaldorfu, Dobšicích, Chvalovicích a Šatově. Představí se i pět vinařů, kteří budou na festivalu poprvé. Mezi obcemi přepraví návštěvníky speciální autobusy, které budou jezdit každých deset minut. Zájemci si mohou kupovat lístky na festival v předprodeji se slevou za 890 korun. Vstupenky přímo na místě jsou o sto korun dražší. Organizátoři také doporučují, aby si lidé vstupenky pořídili v předstihu, kvůli omezené kapacitě sklípků.

Festival láká na vína každý rok, spokojení návštěvníci se stále vracejí. „Každý festival je pro účastníky jiný především díky proměnlivé nabídce vín. Návštěvníci samozřejmě přicházejí s očekáváním nového ročníku. I letos jim vinaři nabídnou čerstvě zrozený ročník 2014, samozřejmě budou k dispozici i kvalitní starší vína. Vinaři navíc doprovodí degustaci zapáleným výkladem o tom, jaká vína je dobré archivovat a k jakým jídlům se podávají,“ vyzdvihl koordinátor festivalu Juraj Flamik. Podle pořadatelů jezdí na festival opakovaně 60 % návštěvníků. Do otevřených sklepů navíc míří čím dál více mladých lidí, ale i střední generace, která s oblibou hodnotí proměny chutí a vůní mladých vín v průběhu let. „Věkový průměr návštěvníků klesá a též narůstá podíl žen. Nejvíce na festival jezdí ženy v rozmezí 19 až 29 let a muži ve věku 29 až 30 let,“ dodal Flamik.

Organizátoři festivalu plánují letos sklepy zpřístupnit pro 2 000 návštěvníků. Vstupenek prodávat více nechtějí. Cílem akce totiž je umožnit návštěvníkům přímý kontakt s vinaři. „Snažíme se s festivalovými návštěvníky navázat kontakt, který udržujeme i po skončení akce. Mnozí z nich se vrací i během roku, kdy mají ještě větší prostor pro poznání našich vín, naší filozofie vinařství i celého kraje,“ popsal jeden z pořádajících vinařů Jiří Hort. Lidé přitom budou mít na festivalu příležitost ochutnat i exkluzivní vína oceněná na soutěžích. „Festivalu se budeme účastnit již počtvrté. Letos máme v nabídce například Pálavu 2014 se zlatou medailí z AWC Vienna či Sauvignon 2013 VOC s titulem Univerzitní víno,“ uvedl vinař Kamil Piálek.

 

Festival otevřených sklepů

 

O Festivalu otevřených sklepů

Festival otevřených sklepů nabízí několikrát do roka návštěvy desítky vinařů a ochutnávky stovky vín v proslulých vinařských obcích jižní Moravy. Myšlenka festivalu navázala na předchozí aktivity Nadace Partnerství na jižní Moravě. Ta totiž v roce 1999 rozjela projekt Moravských vinařských stezek, který hrál nemalou roli v rozvoji cyklistické a vinařské turistiky na jižní Moravě. Organizaci Festivalu otevřených sklepů si vzala pod patronát dceřiná organizace nadace, obecně prospěšná společnost Partnerství. Celý festival má vlastní filozofii. Snaží se zachovat autenticitu prostředí i kontaktů s místními lidmi a prodávat střídmé množství vstupenek. Součástí festivalové filozofie je i kvalita vín, gastronomie a vkusný design. Zájemci se mohou dočíst bližší informace na www.otevrenesklepy.cz a vstupenky si mohou zakoupit v e-shopu Nadace Partnerství a v síti Ticketstream.

 

Festival otevřených sklepů

 

O vinařství VINO HORT

Vinařství VINO HORT bylo založeno roku 1999, vlastní certifikát degustátora, který je platný v celé Evropské unii, dle norem DIN, ÖNORM a ISO. Vinný sklep se nachází v Dobšicích u Znojma. Hrozny pocházejí z předem dohodnutých vinic. Klademe důraz na výběr zdravé suroviny s fyziologickou vyzrálostí. Základem naší filozofie se stala dvě důležitá slova: odrůda a poloha. U zrodu vína stojí vinohradníci, kteří své práci maximálně rozumí. Vypěstují vysoce kvalitní surovinu, která se stává naprostým základem pro výrobu kvalitního vína. Sami vinice nevlastníme, stojíme uprostřed mezi vinohradníky a obchodníky, vybíráme odrůdy z nejlepších poloh. Záleží nám na výnosnosti na jednom keři, aby byla menší než 2 kg s možností další redukce či ponechání hroznů na vinici na ledové či botrytické víno.

 

O vinařství Piálek & Jäger

Jedná se o vinařství dvou kamarádů navazující na rodinné tradice od padesátých let minulého století. Filozofií malého vinařství je vyrábět co možná nejkvalitnější odrůdová vína ze znojemské vinařské podoblasti a to v malých šaržích kolem 3 000 lahví. Celková roční výroba je přibližně 40 000 lahví. Vína jsou vyráběna za použití nejmodernějších technologií, ale kloubí se zde i zkušenosti a klasické postupy získané od předků. Vinařství nabízí širokou nabídku degustací především v degustačním sklepě v Novém Šaldorfě, ale například i zážitkovou gastronomii a propojení vín s dobrým jídlem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy