REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Libujete si v opalování? Pak můžete mít nedostatek vitamínu D i v létě

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Také jste se celou zimu těšili na léto, až doplníte vitamín D ze sluníčka? Potom vás možná zklameme. Krásně opálená kůže totiž v přijímání „déčka“ ze slunečních paprsků může být na škodu.


Vitamín D se může zdát tak trochu jako potížista. V zimě ho máme nedostatek, protože je v našich podmínkách málo sluníčka, a navíc kvůli počasí chodíme zahalení od hlavy až k patě a nedostanou se k nám tedy ani blahodárné sluneční paprsky. S nadějí očekáváme jaro a oteplování, ani to ale nemusí pomoct. Opálená kůže může vytváření vitamínu D v buňkách pokožky ztěžovat.

 

 

„Je zajímavé, že čím je člověk více opálený, tak tím méně vitaminu D v kůži vytváří. Takže k vytvoření stejného množství vitamínu D v kůži je pro opáleného člověka nutné strávit na slunci delší čas,“ říká alergolog a klinický imunolog MUDr. Petr Víšek.

Vitamín D v naší kůži vzniká díky UVB záření z provitamínu 7-dehydrocholesterolu. S ním ale o sluneční paprsky v kůži soupeří také melanin. Díky němu jsme tak hezky opálení, ale také tím snižuje produkci vytouženého „déčka“. Lidé s tmavší pletí a opálením tak potřebují na slunci strávit delší čas, aby dokázali vytvořit stejné množství vitamínu D.

Je také známo, že i lidé, kteří tráví na slunci značnou část dne, například surfaři, a používají přípravky s vysokým ochranným UV faktorem, mohou mít nízké hladiny vitamínu D,“ doplňuje doktor Víšek další komplikaci v podobě důležitých opalovacích krému.

Jak ale víme, nadměrné slunění má svá nezanedbatelná rizika a vystavovat se silnému slunečnímu záření bez krémů s ochranným faktorem rozhodně nedoporučujeme. Zaměřte se raději na doplnění tohoto vitamínu, který hraje zásadní roli v imunitním systému a také našem kostním aparátu, z potravinových zdrojů.

Nejvíce vitamínu D bohužel obsahují nám tak vzdálené ryby a mořské plody. Najdete ho například v lososu, sardinkách nebo tuňákovi. Dalším zdrojem mohou být houby rostoucí ve volné přírodě, bohužel ty kupované jsou na něj velmi skoupé kvůli podmínkám, ve kterých jsou pěstované. Jednoduchou a pohodlnou šancí na doplnění vitamínu D jsou Dr. Vejce. Dvě denně vám zajistí dostatečnou dávku „déčka“, díky které předejdete problémům spojeným s jeho nedostatkem.

Vitamín D získaný z potravin je přitom stejně kvalitní jako ten vytvořený slunečními paprsky, to potvrzuje i MUDr. Víšek: „Dle mého mínění jsou obě možnosti stejně vhodné, respektive účinné.“ A je už na každém z nás, jakou formou dostatečné množství vitamínu D svému tělu dopřejeme.

 

TIP – Dr. Vejce pomůžou doplnit vitamín D

Dopřejte si dostatek vitamínu D v jakékoliv roční období. Vajíčka Dr. Vejce mají 4x vyšší hodnoty vitamínu D než běžná vejce. K dosažení doporučené denní dávky „déčka“ vám stačí 2 Dr. Vejce. Vitamín D se dostává do Dr. Vejce přírodní cestou, a to speciálními krmnými směsmi pro slepičky. Díky jejich unikátnímu složení, které je i patentově chráněné, je v Dr. Vejcích v porovnání s běžnými vejci významně zvýšený obsah vitamínu D.

Cena: 59,90 Kč / 15 ks

K dostání na Rohlik.cz, Košík.cz a obchodech Kaufland a Billa

www.drvejce.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy