Celá rostlina je silně aromatická s vůní po celeru, kvete v červenci a srpnu. Libeček je původem z Přední Asie, roste planě v jižní Evropě, u nás se pěstuje na zahrádkách už po staletí a dnes prožívá svoji renesanci a stále častěji se objevuje na zahrádkách.
Botanický název: Libeček lékařský
Lidově: České maggi, lubček, opich, libíček, libčí, apich
Libeček je vytrvalá bylina mohutného vzrůstu na příhodných stanovištích může vyrůst až do výšky kolem 2 metrů. Mohutná bylina se silným dužnatým oddenkem, větvovitými aromatickými kořeny. Lodyha oblá rýhovaná nahoře větvená, listy se podobají listům celeru. Spodní jsou veliké, dlouze řapíkaté 2-3 zpeřené. Lodyžní lístky jsou krátce řapíkaté, nedělené, kopinaté. Žluté květy jsou seskupeny v okolíky, plody, dvounažky až 7 mm dlouhé.
Babičky listy libečku dochucovali polévky, přidával se při vaření k bramborám, které mají nezaměnitelnou chuť. Libečková omáčka se připravovala jak z natě tak i kořenu. Vonné nažky se přidávali do chleba a dalších pečených pokrmů. Unavený poutník si vkládal listy libečku do bot, aby ho občerstvili a sloužil i jako lapač pachů, připravoval se i osvěžující nápoj z listů libečku a řebříčku. Listy libečku dávají pokrmům ostrou pikantní chuť, proto jej používejte opatrně. Libeček by neměli konzumovat ženy v těhotenství. Lze použít nasekaný do pomazánek, salátů, marinád na grilování.
Semena se používají při výrobě likérů a osvěžujících nápojů.
Libeček má i léčivé účinky, v 16. století se používal jako afrodiziakum, zajímavý je i anglický název lovage, Francouzi mají pro něj název céleri batard- falešný celer. V lidovém léčitelství se používá sušený oddenek s kořeny vnitřně v nálevu. Užívá se při zánětech dolních cest močových a močového měchýře. Nedoporučuje se však používat dlouhodobě. Příznivě působí na vylučování žluči. Jako mimořádně fungující prostředek pro celkové posílení se užívá semeno libečku. 1 lžička podrceného semene se přelije skleničkou vařící vody a nechá 10 minut luhovat, pije se 1-2 sklenky po jídle. Staří Řekové libeček používali jako prostředek, který podporoval trávení a uvolňoval nadýmání. V Americe se používal oddenek kandovaný, ten se jako sladká pochutina užíval pro uvolnění nebo vylepšení dýchání, ale také pro uvolnění dolních cest močových, úpravu menstruace.