REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Libeček

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Celá rostlina je silně aromatická s vůní po celeru, kvete v červenci a srpnu. Libeček je původem z Přední Asie, roste planě v jižní Evropě, u nás se pěstuje na zahrádkách už po staletí a dnes prožívá svoji renesanci a stále častěji se objevuje na zahrádkách.


Bylinky, koření a kořenící směsiBotanický název: Libeček lékařský
Lidově: České maggi, lubček, opich, libíček, libčí, apich

Libeček je vytrvalá bylina mohutného vzrůstu na příhodných stanovištích může vyrůst až do výšky kolem 2 metrů. Mohutná bylina se silným dužnatým oddenkem, větvovitými aromatickými kořeny. Lodyha oblá rýhovaná nahoře větvená, listy se podobají listům celeru. Spodní jsou veliké, dlouze řapíkaté 2-3 zpeřené. Lodyžní lístky jsou krátce řapíkaté, nedělené, kopinaté. Žluté květy jsou seskupeny v okolíky, plody, dvounažky až 7 mm dlouhé.

 

Bylinky, koření a kořenící směsi

 

Babičky listy libečku dochucovali polévky, přidával se při vaření k bramborám, které mají nezaměnitelnou chuť. Libečková omáčka se připravovala jak z natě tak i kořenu. Vonné nažky se přidávali do chleba a dalších pečených pokrmů. Unavený poutník si vkládal listy libečku do bot, aby ho občerstvili a sloužil i jako lapač pachů, připravoval se i osvěžující nápoj z listů libečku a řebříčku. Listy libečku dávají pokrmům ostrou pikantní chuť, proto jej používejte opatrně. Libeček by neměli konzumovat ženy v těhotenství. Lze použít nasekaný do pomazánek, salátů, marinád na grilování.

Semena se používají při výrobě likérů a osvěžujících nápojů.

 

Bylinky, koření a kořenící směsi

 

Libeček má i léčivé účinky, v 16. století se používal jako afrodiziakum, zajímavý je i anglický název lovage, Francouzi mají pro něj název céleri batard- falešný celer. V lidovém léčitelství se používá sušený oddenek s kořeny vnitřně v nálevu. Užívá se při zánětech dolních cest močových a močového měchýře. Nedoporučuje se však používat dlouhodobě. Příznivě působí na vylučování žluči. Jako mimořádně fungující prostředek pro celkové posílení se užívá semeno libečku. 1 lžička podrceného semene se přelije skleničkou vařící vody a nechá 10 minut luhovat, pije se 1-2 sklenky po jídle. Staří Řekové libeček používali jako prostředek, který podporoval trávení a uvolňoval nadýmání. V Americe se používal oddenek kandovaný, ten se jako sladká pochutina užíval pro uvolnění nebo vylepšení dýchání, ale také pro uvolnění dolních cest močových, úpravu menstruace.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy