REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Libeček

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Celá rostlina je silně aromatická s vůní po celeru, kvete v červenci a srpnu. Libeček je původem z Přední Asie, roste planě v jižní Evropě, u nás se pěstuje na zahrádkách už po staletí a dnes prožívá svoji renesanci a stále častěji se objevuje na zahrádkách.


Bylinky, koření a kořenící směsiBotanický název: Libeček lékařský
Lidově: České maggi, lubček, opich, libíček, libčí, apich

Libeček je vytrvalá bylina mohutného vzrůstu na příhodných stanovištích může vyrůst až do výšky kolem 2 metrů. Mohutná bylina se silným dužnatým oddenkem, větvovitými aromatickými kořeny. Lodyha oblá rýhovaná nahoře větvená, listy se podobají listům celeru. Spodní jsou veliké, dlouze řapíkaté 2-3 zpeřené. Lodyžní lístky jsou krátce řapíkaté, nedělené, kopinaté. Žluté květy jsou seskupeny v okolíky, plody, dvounažky až 7 mm dlouhé.

 

Bylinky, koření a kořenící směsi

 

Babičky listy libečku dochucovali polévky, přidával se při vaření k bramborám, které mají nezaměnitelnou chuť. Libečková omáčka se připravovala jak z natě tak i kořenu. Vonné nažky se přidávali do chleba a dalších pečených pokrmů. Unavený poutník si vkládal listy libečku do bot, aby ho občerstvili a sloužil i jako lapač pachů, připravoval se i osvěžující nápoj z listů libečku a řebříčku. Listy libečku dávají pokrmům ostrou pikantní chuť, proto jej používejte opatrně. Libeček by neměli konzumovat ženy v těhotenství. Lze použít nasekaný do pomazánek, salátů, marinád na grilování.

Semena se používají při výrobě likérů a osvěžujících nápojů.

 

Bylinky, koření a kořenící směsi

 

Libeček má i léčivé účinky, v 16. století se používal jako afrodiziakum, zajímavý je i anglický název lovage, Francouzi mají pro něj název céleri batard- falešný celer. V lidovém léčitelství se používá sušený oddenek s kořeny vnitřně v nálevu. Užívá se při zánětech dolních cest močových a močového měchýře. Nedoporučuje se však používat dlouhodobě. Příznivě působí na vylučování žluči. Jako mimořádně fungující prostředek pro celkové posílení se užívá semeno libečku. 1 lžička podrceného semene se přelije skleničkou vařící vody a nechá 10 minut luhovat, pije se 1-2 sklenky po jídle. Staří Řekové libeček používali jako prostředek, který podporoval trávení a uvolňoval nadýmání. V Americe se používal oddenek kandovaný, ten se jako sladká pochutina užíval pro uvolnění nebo vylepšení dýchání, ale také pro uvolnění dolních cest močových, úpravu menstruace.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Jahody, konečně!

Patříte mezi milovníky jahod a už se jich letos nemůžete dočkat? Koncem května začínají dozrávat první lokální jahody a v průběhu června jejich sezóna vrcholí. Pokud ani vy nemůžete slaďoučkému červenému ovoci odolat, dopřejte si jich, co hrdlo ráčí. Vybírejte však pečlivě.

číst dále ...

Bio MatchaTea Harmony už počtvrté produktem roku

Produkt Bio MatchaTea Harmony obhájil pozici vítěze v soutěži Heureka.cz Produkt roku 2019 v kategorii čajů. Ocenění bylo uděleno na základě vyhodnocení nejpopulárnějších výrobků v jednotlivých kategoriích dle zájmu spotřebitelů. Zohledněn byl počet vyhledávání, oblíbenost a zájem spotřebitelů. Ocenění tedy není výsledkem rozhodnutí komise, ale opravdové spokojenosti a zájmu zákazníků.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy