REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Libeček

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Celá rostlina je silně aromatická s vůní po celeru, kvete v červenci a srpnu. Libeček je původem z Přední Asie, roste planě v jižní Evropě, u nás se pěstuje na zahrádkách už po staletí a dnes prožívá svoji renesanci a stále častěji se objevuje na zahrádkách.


Bylinky, koření a kořenící směsiBotanický název: Libeček lékařský
Lidově: České maggi, lubček, opich, libíček, libčí, apich

Libeček je vytrvalá bylina mohutného vzrůstu na příhodných stanovištích může vyrůst až do výšky kolem 2 metrů. Mohutná bylina se silným dužnatým oddenkem, větvovitými aromatickými kořeny. Lodyha oblá rýhovaná nahoře větvená, listy se podobají listům celeru. Spodní jsou veliké, dlouze řapíkaté 2-3 zpeřené. Lodyžní lístky jsou krátce řapíkaté, nedělené, kopinaté. Žluté květy jsou seskupeny v okolíky, plody, dvounažky až 7 mm dlouhé.

 

Bylinky, koření a kořenící směsi

 

Babičky listy libečku dochucovali polévky, přidával se při vaření k bramborám, které mají nezaměnitelnou chuť. Libečková omáčka se připravovala jak z natě tak i kořenu. Vonné nažky se přidávali do chleba a dalších pečených pokrmů. Unavený poutník si vkládal listy libečku do bot, aby ho občerstvili a sloužil i jako lapač pachů, připravoval se i osvěžující nápoj z listů libečku a řebříčku. Listy libečku dávají pokrmům ostrou pikantní chuť, proto jej používejte opatrně. Libeček by neměli konzumovat ženy v těhotenství. Lze použít nasekaný do pomazánek, salátů, marinád na grilování.

Semena se používají při výrobě likérů a osvěžujících nápojů.

 

Bylinky, koření a kořenící směsi

 

Libeček má i léčivé účinky, v 16. století se používal jako afrodiziakum, zajímavý je i anglický název lovage, Francouzi mají pro něj název céleri batard- falešný celer. V lidovém léčitelství se používá sušený oddenek s kořeny vnitřně v nálevu. Užívá se při zánětech dolních cest močových a močového měchýře. Nedoporučuje se však používat dlouhodobě. Příznivě působí na vylučování žluči. Jako mimořádně fungující prostředek pro celkové posílení se užívá semeno libečku. 1 lžička podrceného semene se přelije skleničkou vařící vody a nechá 10 minut luhovat, pije se 1-2 sklenky po jídle. Staří Řekové libeček používali jako prostředek, který podporoval trávení a uvolňoval nadýmání. V Americe se používal oddenek kandovaný, ten se jako sladká pochutina užíval pro uvolnění nebo vylepšení dýchání, ale také pro uvolnění dolních cest močových, úpravu menstruace.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy