REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Levandule

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bohatě větvený polokeř, 30 až 60 cm vysoký. Kvete v od července do srpna.


Bylinky, koření a kořenící směsiLatinsky: Lavandula angustifolia

Sbírá se květ nebo celá kvetoucí nať. Větve se seřezávají za suchého počasí, ještě před úplným rozvitím květů, a suší se nejlépe zavěšené ve stínu nebo při umělém sušení za teploty do 40 °C.

Tlumí bolesti hlavy, mírní pocit nervového vyčerpání, působí proti nespavosti. Podporuje krevní oběh a působí antibakteriálně. Považuje se za sedativum a lék tišící potíže se zažíváním. Snižuje krevní tlak, pomáhá pří histerii a srdečních těžkostech.

Roste od Kanárských ostrovů počínaje, přes Středomoří až po Přední Indii. Užívá se ve formě nálevů, nebo také tinktur, olejů nebo mastí.

Kuchyňské využití:

Tuto bylinu používáme opatrně k ochucení dortů, sušenek, želé a zmrzliny. Do levandulového octa se přidávají stonky i květy a nechávají se vyluhovat.

Levandule není vhodná pro těhotné ani kojící ženy!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy