REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kvasije

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kvasije jsou stále zelené stromy z tropických pralesů Ameriky, Indie a Malajsie. Název je odvozen od hořké látky, která se získává z kořenů a kůry těchto stromů. Pivovary dříve používaly tyto hořčiny jako náhradu chmele, aby pivo získalo ten pravý hořký říz …


Bylinky, koření a kořenící směsiLatinsky: Picraena excelsa

Stromy kvasije dorůstají výšky až 25 metrů, ale někdy i více, jsou trochu podobné našemu jasanu. Příbuzné jsou však s Pacraena ailanthoides a hořkou Quassia amara. Kvetou malými, jasně žlutými kvítky. Jako koření se používá jejich dřevo rozdrcené na malé kousky a to především k aromatizování piva i jiných nápojů.

Pokud nalijeme do poháru ze dřeva kvasije vodu a necháme ji stát přes noc, získáme tak hořký nápoj, který se hodí jako žaludeční tonikum zvyšující chuť k jídlu a podporující produkci žaludečních šťáv.

Použití kvasije v kuchyni

I když kůra a dřevo těchto tropických stromů je bez vůně, chuť má výrazně hořkou. Vodu i alkohol zbarvují dožluta. Proto jsou kvasije důležitou složkou při výrobě žaludečních likérů, které mají za cíl podpořit chuť k jídlu a povzbudit sekreci žaludčních šťáv. Kvasije má velmi povzbuzující účinky na lidský organismus, používá se však jen v malém množství.

Čajový nálev z kousků kvasije prý pomáhá při léčbě alkoholismu. Splachují se jím i vlasy, protože odstaňuje lupy. V tradiční medicíně kvasije sloužily jako prostředek proti horečce, revmatismu, žaludeční nevolnosti a proti parazitům.

Kvasijový nápoj:

600 ml studené vody, 30 g kousků kvasije

Kousky kvasije namočíme na 2 hodiny do studené vody, výluh pak přecedíme přes sítko a pijeme. Pomáhá při žaludečních potížích. Pokud si s ním umyjeme vlasy, zbavíme se lupů a případně i vší.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy