REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kurkuma

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… z rostliny se využívá kořen a to pro jeho výraznou chuť a vůni. Přidává se do hořčice, tvoří základ worchesterové omáčky, je součástí mnoha dalších kořenících směsí, jako např. kari …


Bylinky, koření a kořenící směsiBotanický název: Kurkuma dlouhá
Lidově: Indický a japonský šafrán, žlutý zázvor, cicvárový kořen, žlutý kořen

Toto koření má původ v jihovýchodní Asii a Indii. Z rostliny se využívá kořen a to pro jeho výraznou chuť a vůni. Přidává se do hořčice, tvoří základ worchesterové omáčky, je součástí mnoha dalších kořenících směsí, jako např. kari a skvěle chutná v přílohových pikantních omáčkách.

Čerstvé kořeny se upravují tak, že jsou nejdříve očištěny, poté se vaří a suší. Nakonec se namelou na prášek.

Hodí se do mletého masa, vaječných pokrmů, rýže nebo krémových polévek. Má užití při výrobě másla, margarínu nebo sýrů a to jako přírodní barvivo.

Pomáhá při léčbě žaludečních, žlučníkových a ledvinových chorobách. Patří také mezi přírodní antibiotika s protivirovým a protibakteriálním efektem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy