REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lehké a zdravé svačiny na piknik, do školy i do práce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Do práce, na výlet nebo do školy – zabalit si s sebou vydatnou svačinku přijde vhod. Proto vám přinášíme několik zaručených tipů, jak uspokojivě zaženete menší i větší hlad. Recepty připravil šéfkuchař a restauratér, rodilý Ital, Riccardo Lucque v rámci sezónního Toskánského Chef menu a zdravého Fit Calories menu Bageterie Boulevard …


Vyberou si i ti, kteří si chtějí udržet štíhlou linii. Pokud byste však neměli chuť si svačinku zkusit připravit doma, ale přesto byste některé z jídel rádi ochutnali, zastavte se do nejbližší bageterie, kde vám ji čerstvě připraví.

Inspirujte se těmito recepty:

Kuřecí Potacchio

Pro 2 osoby:

Ingredience: 2 kuřecí stehna, olivový olej, 2 vetší rajčata, 4 cherry rajčata na pečení, 1 paprika, 1 stroužek česneku, 1 dcl bílého vína na podlití, snítka rozmarýnu, 4 plátky slaniny, lístky čerstvého špenátu, 1 velká bageta, sůl, pepř

Nejdříve připravíme omáčku. Osmahneme na olivovém oleji kuřecí stehna z obou stran hezky dohněda. Přidáme k nim nakrájená rajčata, česnek a rozmarýn. Poté na kostičky nakrájenou slaninu, podlijeme bílým vínem a dusíme. Mezitím rozehřejeme troubu na 160 °C. Na půlky rozkrojíme cherry rajčátka, osolíme je a opepříme. Pečeme je v předehřáté troubě okolo pěti minut. Jakmile jsou kuřecí stehna měkká, vyjmeme je a vzniklou omáčku lehce rozmixujeme. Kuřecí stehna zbavíme kůže a natrháme na kousky. Podélně rozkrojíme bagetu, dáme na ni připravenou omáčku, natrhaná kuřecí stehna, upečená rajčátka a nakonec čerstvý špenát. Bagetu přiklopíme druhou půlkou a můžeme servírovat.

 

 

Olivový chléb s artyčoky

Pro 2 osoby

Ingredience: 1 vanička sýru Ricotta, čerstvá rukola, 4 pečená rajčata, snítka čerstvého koriandru a čerstvé máty, špetka tyminánu, 5 lžic olivového oleje, 3 lžíce vinného octa, 2 lžíce medu, nastrouhaný parmazán, 4 krajíce olivového chléba, 2 artyčoky, sůl

Napřed připravíme dresink. Do mísy dáme pět lžic olivového oleje, dvě lžíce medu, tři lžíce octa, sůl a pepř. Vyšleháme metličkou, aby vznikla emulze. Ricottu smícháme s nasekanou mátou a koriandrem a lehce dosolíme. Následně očistíme artyčok, ze kterého využijeme pouze tzv. srdíčko. Odřízneme stonek a listy, srdíčko vydlabeme lžící, odstraníme vlasy a nožem ho nakrájíme nadrobno. Povaříme jej v osolené vodě s tymiánem a poté jej smícháme s trochou olivového oleje. Na plátek chleba namažeme bylinkovou ricottu, poklademe na něj artyčoky, přidáme pečená rajčata, na hoblinky nastrouhaný parmazán a rukolu, kterou nakonec zakápneme připraveným dresinkem. Ricottou namažeme i druhý krajíc chleba a přiklopíme.

 

 

Bylinkový kuskus v tortile

Pro 2 osoby

Ingredience: hrst čerstvé máty, petržele, koriandru a kopru, 2 lžíce olivového oleje, chilli papričky dle chuti, vanička sýru mascarpone, hrst pražených pistácií, pár listů čerstvého salátu, 100 g uvařeného kuskusu, 2 tortilly, sůl, pepř

Nejdříve připravíme pesto, rozmixujeme nasekanou mátu, petržel, koriandr, kopr a olivový olej, přidáme sůl a pepř. Rozložíme tortillu a potřeme ji sýrem mascarpone. (Pokud bychom chuť mascarpone chtěli vylepšit, smícháme jej se zakysanou smetanou, medem, olivovým olejem a vinným octem). Pesto vmícháme do uvařeného kuskusku a rozetřeme jej na tortillu. Nakrájíme chilli papričky a směs s nimi posypeme. Přidáme pražené pistácie, natrhaný salát, tortillu smotáme a uprostřed ji šikmo rozřízneme.

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy