REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lebeda zahradní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lebeda zahradní je kvalitní náhradou špenátu. Snadno se množí samovýsevem a její listy, na rozdíl od špenátu, ani v době květu nehořknou. Lze ji konzumovat i za syrova jako součást zeleninových salátů.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Atriplex hortensis

Jiný název: Divoký špenát, antikrt

Lebeda je dnes méně známá listová zelenina i když se už pěstovala ve starověkém Řec­ku a Římě a její pěstování má i v našich krajích hodně dlouhou tradici. Byla oblíbenou zeleninou našich prababiček.

Známe ji ve třech formách; zelené, žluté a červené. Všechny barevné variace lebedy jsou velmi dekorativní a proto se lebeda pěstuje i jako okrasná rostlina. Ale pozor, jejím největším neduhem je, že v zahradách často zplaňuje a pak se jí zahrádkář nemůže zbavit.

Lebeda je jednoletá. Může se vysévat na jaře, ale i brzy na podzim k podzimní sklizni. A nemusí se vlastně vysévat vůbec, je výrazně samovýsevná  – stačí nechat na podzim některou z rostlin dozrát.

Nejkvalitnější listy mají rostliny, než dosáhnou výšky zhruba 50 cm. Velmi rychle roste, za dva měsíce po výsevu vytvoří 7-10 listů a můžeme ji sklízet. Mladé rostliny se sklízejí celé a lze je konzumovat syrové v různých salátech. Ze starších rostlin, které dorůstají výšky až kolem 2 metrů, otrháváme jednotlivé listy, které postupně zase dorůstají.

Upotřebení lebedy v kuchyni

Mladé listy jsou výborné připravené jako špenát, dají se míchat spolu s listy kopřiv a jahod. Vhodné jsou do zeleninových salátů, do polévek. Z listů lebedy se dá také uvařit chutná omáčka, nebo listy můžeme připravovat i na sladko, osmažené. Starší listy je lepší spařit horkou vodou nebo přímo povařit. Lebeda obsahuje méně kyseliny šťavelové než špenát, proto má i jemnější chuť. Nasekanými listy lebedy se také dají dochutit pečená nebo grilovaná masa.

Z lebedy lze připravit i chutný čajový výluh. Červená forma barví smetanové omáčky na růžovo, antokyany se při vaření vylouhují do vody a vařené listy jsou potom zelené.

Zdroj: zitzdrave.

blog.cz, volně upraveno ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu? Vsaďte na oblíbené dipy

Občas se to stane každému z nás. Návštěva už přešlapuje za dveřmi a mezitím, co nám v hlavě vzniká plán na degustační menu, obrátíme lednici vzhůru nohama. Kde nic, tu nic. Hosté už zaujímají pozice na sedačce a stůl pořád zeje prázdnotou. Nepanikařte, situaci vždy zachrání jakýkoliv chutný dip. A my pro vás máme rovnou tři rychlé recepty ze surovin, které doma najdete vždycky.

číst dále ...

Vánoční trio – hrách, čočka a kroupy

Hrachová polévka, čočka a houbový kuba. Oblíbená vánoční trojka, kterou schválí i výživový poradce. Jak na tyhle stálice, aby si pošmákli i ti nejzarytější odpůrci všeho zdravého?

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Silvestrovské rychlovky

Letošní oslava Silvestra připadá na všední den. Po práci vám tedy mnoho času na pohoštění pro přátele nezbyde. Příprava tedy musí být rychlá a ideálně ještě originální a dobrá. To vše splňují naše tři silvestrovské recepty. Tak hurá do toho a půl je hotovo.

číst dále ...

Připravte si se svými dětmi a projektem Naskoč na mléčnou vlnu zajímavé vánoční cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a ve většině domácností už pomalu ale jistě voní vánoční cukroví. Období, které děti zbožňují. Projekt „Naskoč na mléčnou vlnu“ vám přináší tipy na cukroví, které můžete spolu se svými dětmi připravit.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy