REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lebeda zahradní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lebeda zahradní je kvalitní náhradou špenátu. Snadno se množí samovýsevem a její listy, na rozdíl od špenátu, ani v době květu nehořknou. Lze ji konzumovat i za syrova jako součást zeleninových salátů.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Atriplex hortensis

Jiný název: Divoký špenát, antikrt

Lebeda je dnes méně známá listová zelenina i když se už pěstovala ve starověkém Řec­ku a Římě a její pěstování má i v našich krajích hodně dlouhou tradici. Byla oblíbenou zeleninou našich prababiček.

Známe ji ve třech formách; zelené, žluté a červené. Všechny barevné variace lebedy jsou velmi dekorativní a proto se lebeda pěstuje i jako okrasná rostlina. Ale pozor, jejím největším neduhem je, že v zahradách často zplaňuje a pak se jí zahrádkář nemůže zbavit.

Lebeda je jednoletá. Může se vysévat na jaře, ale i brzy na podzim k podzimní sklizni. A nemusí se vlastně vysévat vůbec, je výrazně samovýsevná  – stačí nechat na podzim některou z rostlin dozrát.

Nejkvalitnější listy mají rostliny, než dosáhnou výšky zhruba 50 cm. Velmi rychle roste, za dva měsíce po výsevu vytvoří 7-10 listů a můžeme ji sklízet. Mladé rostliny se sklízejí celé a lze je konzumovat syrové v různých salátech. Ze starších rostlin, které dorůstají výšky až kolem 2 metrů, otrháváme jednotlivé listy, které postupně zase dorůstají.

Upotřebení lebedy v kuchyni

Mladé listy jsou výborné připravené jako špenát, dají se míchat spolu s listy kopřiv a jahod. Vhodné jsou do zeleninových salátů, do polévek. Z listů lebedy se dá také uvařit chutná omáčka, nebo listy můžeme připravovat i na sladko, osmažené. Starší listy je lepší spařit horkou vodou nebo přímo povařit. Lebeda obsahuje méně kyseliny šťavelové než špenát, proto má i jemnější chuť. Nasekanými listy lebedy se také dají dochutit pečená nebo grilovaná masa.

Z lebedy lze připravit i chutný čajový výluh. Červená forma barví smetanové omáčky na růžovo, antokyany se při vaření vylouhují do vody a vařené listy jsou potom zelené.

Zdroj: zitzdrave.

blog.cz, volně upraveno ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy