Dvouletá bylina pěstovaná jako jednoletka. Sklízí se listy a listové řapíky. Je to otužilá plodina. Obsahuje větší množství draslíku, sodíku, železa; vynikající zdroj beta karotenu – prekurzoru vitamínu A.
Latinsky: Beta vulgaris subsp. Cicula
Jiný název: Stříbrná řepa
Pod společným jménem „listové řepy“ bývají zahrnovány následující druhy zeleniny: mangold, špenátová řepa a cvikla. Pravý a novozélandský špenát patří do jiné skupiny. Listové řepy jsou úzce příbuzné s červenou řepou, ale na rozdíl od ní se z nich konzumují pouze chutné listy.
Mangold pochází ze Středomoří. Již po staletí pojídají Řekové listy i kořeny ochucené hořčicí jako přílohu k čočce nebo fazolím. V době existence velké Římské říše se tato zelenina rozšířila do střední a severní Evropy, ve středověku přes Malou Asii až na Dálný Východ a v 17. století byl mangold znám v Číně.
Řapíky a okraj listů mangoldu mohou být červené nebo bílé. Mangoldy odrůdy Fordhook Giant mají ohromné zelené listy s bílým žilkováním a bílými stonky. Vytvářejí bohatou odrůdu chutných mangoldů, které především v horkém počasí dorůstají nárazově. Lucullus je odolná a bohatě plodící odrůda. Světle žlutozelené listy mají šťavnaté stonky. Odrůda dobře snáší vysoké teploty a nevyhání do květu. Za připomínku stojí také odrůda Rhubard Chard´(Ruby Chard), která má karmínové červené řapíky a tmavě zelené listy. Tato odrůda mangoldu se velmi hodí do ozdobných záhonů, ale musíme ji pěstovat opatrně, protože snadno vyhání do květu. Také další odrůda Vulcan má červené řapíky a tmavě zelené listy, které mají výbornou sladkou chuť.
Mangoldu se podobá další druh zeleniny – cvikla. Rostliny jsou celkově menší, stonky tenčí a listy jsou tmavě zelené a dužnaté. Rostliny jsou velmi odolné proti předčasné tvorbě květů. Erbette je italská odrůda, příjemně voní a výborně chutná. Rostliny můžeme opakovaně ořezávat, znovu obrazí. Listy cvikly můžeme jíst čerstvé nebo lehce povařené či podušené.
Listy mangoldu musíme vařit o něco déle, než cviklu. Skvělé jsou listy mangoldu uvařené nebo podušené, polité rozpuštěným máslem. Z listů můžeme uvařit polévku a listové řapíky je možné upravovat podobně jako chřest nebo je nakrájet do pórkového páje. Mangold odrůdy Rhubard Chard má jemnější chuť než ostatní bílé odrůdy. Listy jsou schopné snižovat žaludeční kyselost a zároveň mají projímací efekt. Vyvarujte se proto pojídání velkého množství listů mangoldu!
Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew
Recepty s mangoldem: Mangoldové placičky Mangold zapečený s bramborem, sýrem