REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mangold

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dvouletá bylina pěstovaná jako jednoletka. Sklízí se listy a listové řapíky. Je to otužilá plodina. Obsahuje větší množství draslíku, sodíku, železa; vynikající zdroj beta karotenu – prekurzoru vitamínu A.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Beta vulgaris subsp. Cicula

Jiný název: Stříbrná řepa

 

Pod společným jménem „listové řepy“ bývají zahrnovány následující druhy zeleniny: mangold, špenátová řepa a cvikla. Pravý a novozélandský špenát patří do jiné skupiny. Listové řepy jsou úzce příbuzné s červenou řepou, ale na rozdíl od ní se z nich konzumují pouze chutné listy.

Mangold pochází ze Středomoří. Již po staletí pojídají Řekové listy i kořeny ochucené hořčicí jako přílohu k čočce nebo fazolím. V době existence velké Římské říše se tato zelenina rozšířila do střední a severní Evropy, ve středověku přes Malou Asii až na Dálný Východ a v 17. století byl mangold znám v Číně.

Řapíky a okraj listů mangoldu mohou být červené nebo bílé. Mangoldy odrůdy Fordhook Giant mají ohromné zelené listy s bílým žilkováním a bílými stonky. Vytvářejí bohatou odrůdu chutných mangoldů, které především v horkém počasí dorůstají nárazově. Lucullus je odolná a bohatě plodící odrůda. Světle žlutozelené listy mají šťavnaté stonky. Odrůda dobře snáší vysoké teploty a nevyhání do květu. Za připomínku stojí také odrůda Rhubard Chard´(Ruby Chard), která má karmínové červené řapíky a tmavě zelené listy. Tato odrůda mangoldu se velmi hodí do ozdobných záhonů, ale musíme ji pěstovat opatrně, protože snadno vyhání do květu. Také další odrůda Vulcan má červené řapíky a tmavě zelené listy, které mají výbornou sladkou chuť.

Mangoldu se podobá další druh zeleniny – cvikla. Rostliny jsou celkově menší, stonky tenčí a listy jsou tmavě zelené a dužnaté. Rostliny jsou velmi odolné proti předčasné tvorbě květů. Erbette je italská odrůda, příjemně voní a výborně chutná. Rostliny můžeme opakovaně ořezávat, znovu obrazí. Listy cvikly můžeme jíst čerstvé nebo lehce povařené či podušené.

Listy mangoldu musíme vařit o něco déle, než cviklu. Skvělé jsou listy mangoldu uvařené nebo podušené, polité rozpuštěným máslem. Z listů můžeme uvařit polévku a listové řapíky je možné upravovat podobně jako chřest nebo je nakrájet do pórkového páje. Mangold odrůdy Rhubard Chard má jemnější chuť než ostatní bílé odrůdy. Listy jsou schopné snižovat žaludeční kyselost a zároveň mají projímací efekt. Vyvarujte se proto pojídání velkého množství listů mangoldu!

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew


Recepty s mangoldem: Mangoldové placičky Mangold zapečený s bramborem, sýrem

Zapečený mangold

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Hollandia rozšířila počet robotů ve výrobě. Nové řešení šetří lidské zdroje a pomáhá s fyzicky namáhavou prací

Společnost Hollandia Karlovy Vary implementovala do svého výrobního závodu v Krásném údolí další robotické řešení. V současnosti tak spolu s logistickým centrem využívá celkem pět robotů. Jejich hlavní úlohou je kromě nahrazení rutinních činností i snaha o ulehčení fyzicky náročné práce zaměstnancům. Ti se tak po implementaci robotických řešení mohou věnovat jiným činnostem.

číst dále ...

Domácí kuchyně za nízkou cenu až domů. Košík.cz začal rozvážet dotovaná hotová jídla, nabídku bude měnit každý týden

Na jedné straně stovky tisíc domácností v karanténě, na straně druhé gastronomické provozy, které jsou v současnosti závislé na rozvozu potravin a mají miliony korun v nezpracovaných zásobách. Online supermarket Košík.cz proto spustil novou platformu Hotovky Košík, která umožní lidem objednávat hotové jídlo s dovozem domů pomocí kurýrů DoDo. Jídlo, které je z prvotřídních surovin, bude s ohledem na situaci prodáváno i distribuováno za nákladovou cenu, tak aby si rodiny mohly dovolit nákup vícero porcí a pro rozvoz bude mimo jiné využito také dobrovolníků. O menu budou navíc rozhodovat sami zákazníci – měnit se bude každý týden.

číst dále ...

S kuchařem po Evropě – Portugalsko: Kalamáry plněné sýrem s grilovanou zeleninou

S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáme tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Tímto video receptem se podíváme do země nacházející se na Pyrenejském poloostrově – do Portugalska.

číst dále ...

Pečivo jako čerstvé i na velikonoční pondělí

Není nad čerstvé pečivo k snídani. Ne vždy má však člověk možnost zajít ráno do pekárny a dopřát si křupavé rohlíky či chléb. Jak se tedy o pečivo postarat, aby i na Velikonoční pondělí bylo jako čerstvé? Jak pečivo skladovat, aby již druhý den nezkamenělo nebo jej nezdobila plíseň? Stačí pár jednoduchých pravidel a na pečivu bude možné si pochutnávat i několik dní po jeho nákupu.

číst dále ...

Dvanáct tisíc franků tomu, kdo dokáže konzervovat potraviny

O tom, že je dobré mít doma zásoby potravin, jsme se momentálně všichni přesvědčili. Věděl to už Napoleon Bonaparte, který se v roce 1795 rozhodl odměnit kohokoliv, kdo najde způsob, jak uchovat čerstvé jídlo pro armádu. Výzvy se tehdy chopil pařížský kuchtík, který se nechal inspirovat vínem. Proč by se jídlo nedalo udržovat v lahvích? S touto myšlenkou si nedal pokoj celých patnáct let, až přišel na princip zavařování. Ještě tentýž rok na druhé straně kanálu La Manche přišel britský obchodník s nápadem, že místo skla použije plech. A začalo se vesele konzervovat.

číst dále ...

S kuchařem po Evropě – Irsko: Dušené skopové maso se zeleninou a bramborami

Video recept z irské kuchařky. S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáme tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Tento recept nás zavede na ostrov, tentokrát na severozápadě Evropy – do Irska.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy