REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mangold

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dvouletá bylina pěstovaná jako jednoletka. Sklízí se listy a listové řapíky. Je to otužilá plodina. Obsahuje větší množství draslíku, sodíku, železa; vynikající zdroj beta karotenu – prekurzoru vitamínu A.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Beta vulgaris subsp. Cicula

Jiný název: Stříbrná řepa

 

Pod společným jménem „listové řepy“ bývají zahrnovány následující druhy zeleniny: mangold, špenátová řepa a cvikla. Pravý a novozélandský špenát patří do jiné skupiny. Listové řepy jsou úzce příbuzné s červenou řepou, ale na rozdíl od ní se z nich konzumují pouze chutné listy.

Mangold pochází ze Středomoří. Již po staletí pojídají Řekové listy i kořeny ochucené hořčicí jako přílohu k čočce nebo fazolím. V době existence velké Římské říše se tato zelenina rozšířila do střední a severní Evropy, ve středověku přes Malou Asii až na Dálný Východ a v 17. století byl mangold znám v Číně.

Řapíky a okraj listů mangoldu mohou být červené nebo bílé. Mangoldy odrůdy Fordhook Giant mají ohromné zelené listy s bílým žilkováním a bílými stonky. Vytvářejí bohatou odrůdu chutných mangoldů, které především v horkém počasí dorůstají nárazově. Lucullus je odolná a bohatě plodící odrůda. Světle žlutozelené listy mají šťavnaté stonky. Odrůda dobře snáší vysoké teploty a nevyhání do květu. Za připomínku stojí také odrůda Rhubard Chard´(Ruby Chard), která má karmínové červené řapíky a tmavě zelené listy. Tato odrůda mangoldu se velmi hodí do ozdobných záhonů, ale musíme ji pěstovat opatrně, protože snadno vyhání do květu. Také další odrůda Vulcan má červené řapíky a tmavě zelené listy, které mají výbornou sladkou chuť.

Mangoldu se podobá další druh zeleniny – cvikla. Rostliny jsou celkově menší, stonky tenčí a listy jsou tmavě zelené a dužnaté. Rostliny jsou velmi odolné proti předčasné tvorbě květů. Erbette je italská odrůda, příjemně voní a výborně chutná. Rostliny můžeme opakovaně ořezávat, znovu obrazí. Listy cvikly můžeme jíst čerstvé nebo lehce povařené či podušené.

Listy mangoldu musíme vařit o něco déle, než cviklu. Skvělé jsou listy mangoldu uvařené nebo podušené, polité rozpuštěným máslem. Z listů můžeme uvařit polévku a listové řapíky je možné upravovat podobně jako chřest nebo je nakrájet do pórkového páje. Mangold odrůdy Rhubard Chard má jemnější chuť než ostatní bílé odrůdy. Listy jsou schopné snižovat žaludeční kyselost a zároveň mají projímací efekt. Vyvarujte se proto pojídání velkého množství listů mangoldu!

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew


Recepty s mangoldem: Mangoldové placičky Mangold zapečený s bramborem, sýrem

Zapečený mangold

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Který olivový olej je vhodný na vaření a který je nejzdravější? Poznejte jeho druhy

Olivový olej dovoluje ostatním ingrediencím vyniknout a přináší do hotového jídla vlastní osobnost. Který z nich si ale vybrat? Dá se s extra virgin vařit nebo je jen do salátu? A co jsou to pokrutiny?

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Arónie třikrát jinak. Ovocňák představuje 3 zdravé novinky nejen proti jarní únavě

Slyšeli jste už o arónii? Říká se jí také temnoplodec nebo černý jeřáb a je to chuťový zázrak plný vitamínů! V Ovocňáku ji už nějakou dobu najdete v jejich sadech na česko-slovenském pomezí, teď ale hraje hlavní roli ve třech novinkách. 100% šťáva, sirup a džem jsou přesně to, co nakopne tělo a pomůže mu bojovat s jarní únavou.

číst dále ...

Velikonoční pokrmy napárované s našimi víny

Během největších křesťanských svátků se nemusíme bát dát si sklenku vína. Vždyť přece jedním ze zázraků samotného Ježíše Krista bylo, že na svatbě v Káni Galilejské proměnil vodu ve víno. Jaké tedy zvolit k vejcím, mazanci či jehněčímu? O své tipy se s námi podělí národní sommelierka Klára Kollárová, která doporučuje sáhnout po vínech zrozených na moravských a českých vinicích.

číst dále ...

Nový trend: rybí olej proniká do moderní kuchyně

Když se řekne rybí olej, většině z nás se kromě pozitivního vlivu na organismus vybaví také zkazky našich babiček o tom, jak jej povinně dostávaly ve škole. Jenže od té doby se hodně změnilo. Moderní rybí olej už dávno nemá onu nepříjemnou chuť a vůni, navíc se vyrábí s různými příchutěmi, v kapslích nebo dokonce jako oblíbené dětské želé bonbóny. V severských zemích jej lidé používají celý rok – především kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin, vitamínů A, D a E a jejich pozitivnímu vlivu na náš organismus.

číst dále ...

Včelí med: sladký zázrak pro naše zdraví

Máte doma sklenici medu? A pokud ano, jak často med používáte? Pokud si jím jen občas osladíte čaj nebo namažete na housku k snídani, je to zbytečně málo. Měli byste jej zařadit do jídelníčku klidně každý den. Med je totiž nejen chutný, ale i velmi prospěšný pro naše tělo a mysl. Stačí alespoň jedna lžička denně a budete se cítit lépe a zdravěji. Zde je několik důvodů, proč byste měli med zařadit do svého jídelníčku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy