Tato jedlá houba horší kvality roste místy hojněji a to od června do listopadu ve smrčinách, ale i pod jinými jehličnany, většinou ve vrstvách tlejícího jehličí. Má mírně nahořklou chuť.
Latinsky: Ramaria abietina
Jedlá ………… Jedlý druh horší kvality, málo využívaný, v době výskytu roste více kvalitnějších druhů hub.
Doba výskytu: červen až listopad
Rostou místy hojněji ve smrčinách, ale i pod jinými jehličnany, ve vrstvách tlejícího jehličí.
Plodnice vysoké až 70 mm, široké 50 mm, nepravidelně rozvětvené, zakončené krátkým rozšířeným třeněm. Větvičky hustě větvené, vidlené zakončené 2-5 zoubky, olivově okrové, žlutě okrové, na otlačených místech a ve stáří zelenavé.
Stárnoucí plodnice postupně odshora dolů zelenají. Dužnina tuhá, pružná, bělavá s mírně nahořklou chutí.
Možná záměna:
Za kuřátka nazelenalá – Ramaria apiculata
Autor textu i fotografií: D. Marounek