REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Křehutka Candolleova

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba, která roste od května do listopadu na rozkládajícím se dřevě v listnatých lesích, parcích a zahradách.


Atlas sladkovodních ryb - VrubozubcovitíLatinsky: Psasthyrella candolleana

Jedlá ………………… Křehutka Candolleova je ceněná brzkým výskytem, ovšem pro svoji křehkost málo významná, použití jen do polévek, možná i směsí.

Doba výskytu: květen až listopad

Roste velmi hojně na rozkládajícím se dřevě v listnatých lesích, parcích a zahradách.

Klobouk až 70 mm, polokulovitý, později kuželovitě vyklenutý až téměř plochý, v mládí se zbytky pomíjivého vela na okraji, bělavý až světle okrový, za vlhka až žlutohnědý. Lupeny jsou úzce připojené, světlé, poté špinavě šedofialové až purpurově hnědé.

Třeň až 90 mm válcovitý, jemně vláknitý, křehký, bílý. Dužnina bílá, slabě nahnědlá křehká, chuť nevýrazná, vůně slabě houbová.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Rod křehutka obsahuje kolem 60 druhů, někdy je určení jen 100 % jisté mikroskopicky, celý rod se vyznačuje černými výtrusy a drobnými druhy, které rostou jednotlivě v trávě, v křovinách, na zetlelém dřevě, pařezech, holé zemi na zetlených rostlinách, například křehutka orobincová (Psathyrella typhae).

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy