REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kouzlo slovenských šéfkuchařů na TV Paprika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Za poslední rok jsme strávili více času doma a mnozí z nás se chtě nechtě museli naučit i vařit. A proto inspirace v kuchyni není nikdy dost. Přinášíme vám rozhovor s na slovo vzatou odbornicí na vaření a pečení Miriam Šramovou, kterou můžete od června vidět na TV Paprika v nové kuchařské show Barevný svět s Mimi v 18:30. Pokud máte chuť na mezinárodní kuchyni sledujte v 18:00 relaci S šéfkuchařem okolo světa s Gabom Kocákom nebo se přiučte něco nového o zdravém stravování v 19:00 v pořadu Pepeho zdravá kuchyně na TV Paprika


Jak ses od práce novinářky dostala k pečení? Kdy ses naučila vařit a péct?

Mimi: „Vařím od mých 6 let. K vaření a zejména pečení mě vedla moje babička z Hýb, která mi dovolila ušpinit kuchyni a trpělivě ji po mně vždy uklidila. Pekla jsem a vařila celý život, a to moc ráda, například pro kamarády a moje nejbližší. Poté přišly sociální sítě a my instagramisti jsme samozřejmě neodolali a neustále jsme sdíleli fotky našich výtvorů. Postupně se o moje koláče, dezerty a dorty začalo zajímat stále více známých, a tak to byl vlastně přirozený vývoj, že se z toho jednoho dne stal byznys.

Po 15 letech práce v korporaci přišel čas se osamostatnit a začít pracovat na něčem vlastním. Neskutečně mě baví celá geneze nového byznysu, od nápadu, přes byznys plán, návrh značky, jejího vizuálu, konceptu atd. I když začátky jsou těžké, je třeba vydržet a výsledek se dostaví. Pokud něco děláte s láskou a srdcem, není možné, že to skončí fiaskem.“

 

 

Je pro tebe pečení a vaření určitou formou psychohygieny?

Mimi: „Pečení a vaření je pro mě totální psychohygiena. Od diskuse s klientem o jeho představě a zájmech, oblíbených barvách a chutích, přes nákup surovin a ingrediencí, až po samotné vaření, pečení a zdobení. A samozřejmě focení. Každé jídlo připravované s láskou si zaslouží svůj fototermín. Každý dezert je projekt šitý na míru pro klienta.“

 

Kuchařská show “Barevný svět s Mimi” je plná barev, využíváš barevnost i ve své kuchyni? Přikládáš barvám ve svém životě i nějaký hlubší význam?

Mimi: „Miluji barvy. Nejen v kuchyni, ale i v životě. Všichni moji kamarádi vědí, že miluji růžovou barvu. Dokonce i sedačku máme doma růžovou. Růžová je pro mě velmi pozitivní barva, optimistická, romantická. A ještě žlutá. Ta mi evokuje věčné světlo a slunce. Moje dcera se na mě často zlobí, že se oblékám jako puberťačka. V kuchyni, a hlavně při pečení, ráda kombinuji barvy, ovoce, thajské jedlé kytičky. Jídlo musí zpívat a lákat nás. Vždyť celý gastro rituál je svátek.“

 

Jak ses cítila při natáčení jednotlivých částí kuchařské show?

Mimi: „Ze začátku jsem měla při natáčení stres. Ne z kamer, ale z toho, že jsem zvyklá na mou kuchyni a vím, co kde mám. Zde jsem si musela expresně zvyknout, kde je co uloženo. Do toho bylo důležité stále se usmívat a mluvit, bavit diváka a štáb, přitom uklízet nádobí z linky a pamatovat si recept. Po dvou dnech už to šlo. Velkou pomocí byl profesionální mezinárodní tým. Za 4 dny jsme natočili 16 epizod, což je vlastně 16 kompletních obědo-večeří. Zabrat daly také některé sezónní ingredience, které jsem musela dovést ze Slovenska, například dýni hokaido. Kupodivu brynzu v Maďarsku měli. Maďarské mascarpone bylo zas o dost řidší, což pak odnesla výzdoba cupcaků. Fotografka je musela nafotit expresně, aby se krém nezačal roztékat.“

 

Jsi spíše na tradiční recepty nebo raději experimentuješ?

Mimi: „Jsem rozený experimentátor a často podřizuji experimentům i tradiční slovenské recepty. Například, když jsem vařila noky s mrkví nebo Drozdovo pomazánku, štáb s napětím (a možná i zděšením) sledoval, co z toho vyleze. Ale nakonec byli mile překvapeni. Zdá se, že jim chutnala všechna jídla.“

 

Které jídlo ze show Barevný svět s Mimi je tvoje nejoblíbenější?

Mimi: „Jednoznačně francouzská bujabéza a cupcakes.“

 

Kde čerpá inspiraci na nové dorty či vaření? Máš nějaký idol?

Mimi: „Inspiraci do mé kuchyně čerpám zejména na cestách po světě. Na sociálních sítích sleduji trendy a vývoj technik, které jsou často na hranici magie. Idolem jsou pro mě všechny ženy, dívky a hospodyňky, které milují vaření, dělají tím radost svému okolí a šíří “gastronomické řemeslo“ mezi další pokolení a známé.“

 

Jaké nejnetradičnejší požadavky jsi dostala na zákusky či dorty od klientů?

Mimi: „Často to záviselo na různých aktuálních trendech, zejména v dětském světě: byly maincraftové dorty, monsterhightové, jednorožci, spidermani. Momentálně nejvíce frčí Elza z Frozen.“

 

Stává se ti ještě, že se ti něco při pečení či vaření nepodaří?

Mimi: „Neúspěch je součástí života, takže i zmetky. Stalo se mi, že jsem usnula únavou a shořel mi korpus, nebo mi korpus na dort sežral pes, který nějakým zázrakem vyskočil nahoru na stůl. Bylo co napravovat a byl samozřejmě i stres, ale později jsme se tomu smáli.“

 

Jako člověk od fochu si ráda pochutnáš i na zákuscích jiných cukrářů nebo si věrná jen tím svým?

Mimi: „Moje zákusky jím jen výjimečně, a to z jediného důvodu – jsem jimi přejedená. Mám oblíbené kolegyně, ke kterým pravidelně chodím na koláček. Také mám ráda koláče mojí mámy, která je excelentní kuchařka a cukrářka.“

 

Jaké jsou tvé oblíbená jídla, chutě, případně kuchyň?

Mimi: „Miluji asijskou kuchyni. Na rozdíl od slovenské tradiční kuchyně je velmi rozmanitá, bohatá na zeleninu, a je snadněji stravitelná než slovenská kuchyně. A také ryby a mořské příšery. Ale zas tak dobrou klobásku, jitrnice či tlačenku v Indonésii nenajdete (smích).

 

Miriam Šramová je zakladatelkou projektu Úspěšné ženy, v jehož rámci organizuje populárně – odborné konference na téma vztahů. Kromě vztahového poradenství se věnuje dceři, pečení, potápění a běhání. Je zakladatelkou projektu Koláčoterapia – kurzů kreativního pečení pro jednotlivce, týmy a teambuldingy a Staroměstského garážového výprodeje. Po 15 letech v nadnárodních korporacích pověsila kariéru lobistky na hřebík, udělala si rekvalifikační kurz a cukrářské kurzy v zahraničí a začala se pečení věnovat intenzivně. Založila si firmu Chez Mimi Bakery, která se specializuje na personalizované plněné a zdobené cupcakes a svěží a veselé ovocné dorty.“

 

Pokud vás zaujal rozhovor s Mimi Šramovou a chtěli byste zkusit některý z jejích skvělých receptů, sledujte i v červenci v 18:30 novou kuchařskou show Barevný svět s Mimi.

Zajímáte se o zdravou kuchyni nebo raději zkoušíte mezinárodní chutě? Načerpat novou inspiraci můžete v kuchařských show v 18:00 S šéfkuchařem kolem světa s Gabo Kocákom a v 19:00 v show Pepeho zdravá kuchyně na TV Paprika.

 

Poznámka redakce:

Central and Northern Europe je součástí AMC Networks International, jednou z předních mezinárodních společností na poli televizního vysílání a distribuce tematických televizních stanic, které se zaměřují na střední a východní Evropu. Současně portfolio AMCNI – Central and Northern Europe nabízí televizní stanice ve čtyřech žánrech: sportovní: Sport1, Sport2, SportM, dětské: Minimax, JimJam; zábavně-vzdělávací: Spektrum, TV Paprika, Spektrum Home a filmové: AMC a Film +. Obsah tematických stanic je vytvářen pro místní diváky a trhy v různých jazycích. Je dostupný na celé řadě platforem, včetně HD služeb, a nabízí verze pro mobilní telefony.

AMC Networks International (AMCNI) je globální divize AMC Networks a je dodavatelem uznávaných zábavných pořadů pro předplatitele ve více než 130 zemích. AMCNI zahrnuje globální značky a také tak populární stanice s lokálním významem a různorodým žánrovým zaměřením. Více informací naleznete na www.amcnetworksinternational.com

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy