REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Komentář odborníka: Za odlišnou kvalitu potravin v ČR může cenová politika velkých řetězců

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nedávná kauza týkající se rozdílné kvality potravin v ČR a v okolních zemích pouze poukázala na jev, který je v českém prostředí přítomný už dvacet let. Jeho hlavní příčinou je snaha obchodních řetězců stlačit ceny potravin co nejníže. Výrobci se tomu podřizují, což se ve výsledku odráží na kvalitě výrobků.


V České republice v posledních týdnech rezonuje kauza týkající se odlišné kvality potravin v ČR ve srovnání se zahraničím. Nejedná se však o nijak nový jev. Ve větší či menší míře se s ním totiž lze setkat už od poloviny 90. let, kdy na český trh vstoupily zahraniční obchodní řetězce. Aby získaly co nejvíce zákazníků, snaží se lákat na co nejnižší ceny.
 

 

Právě to je důvod, proč je nakonec výsledná kvalita některých potravin nižší než v sousedních zemích. Požadavku řetězců na co nejnižší cenu se snaží vyhovět nadnárodní výrobci a spolu se snižováním nákladů tak klesá i kvalita konečného výrobku. Někteří z výrobců se přitom snaží tento jev obhajovat specifickými chutěmi českých spotřebitelů. Ačkoliv je možné, že Češi určité chutě preferují více a některé méně, rozhodně to nesouvisí s horší kvalitou výrobku.

 

Chybí podpora státu českým výrobcům a distributorům

Diskutovaný jev se přitom výrazně méně vyskytuje na nezávislém trhu s potravinami, který preferuje české výrobce. Demonstrovat to lze především na uzeninách a mléčných výrobcích, které tvoří okolo 35 % veškerého prodeje potravin. Ze strany státu však neexistuje žádná podpora pro české distributory, jejichž zájmem je přitom prodávání českých výrobků. Vláda namísto toho jde na ruku zahraničním řetězcům, které nejsou loajální k ČR a jejichž zisk ve finále končí v zahraničí.

Ze strany státu tedy chybí podpora všem článkům řetězu český výrobce – český distributor – český prodejce. Ta by společně s kompletní změnou celého systému distribuce potravin eliminovala možnost, že se do Česka budou dostávat méně kvalitní potraviny. Zatím však o takových změnách nechtěl nikdo slyšet. Pokud by se tedy díky nedávné iniciativě ministerstva zemědělství otevřela diskuze na toto téma, byl by to první krok k lepšímu.

Autor komentáře: Roman Mazák, předseda Družstva CBA CZ

 

Poznámka redakce:

Družstvo CBA CZ je sdružení velkoobchodů a maloobchodních jednotek, které aktuálně čítá okolo 900 prodejen a produkuje obrat téměř 2 miliardy Kč. Současným cílem CBA je vybudovat stabilní síť kvalitních maloobchodů, čehož se snaží dosáhnout podporou maloobchodníků, investicemi do prodejen, kvalitním marketingem nebo zaváděním nových technologií a služeb. Pilířem je jednotný maloobchodní pokladní systém s centrálním číselníkem zboží čítajícím v současnosti již více než 120 tisíc položek.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

10 tipů pro zdravější stravování v roce 2021: Jak odlehčit jídelníček po vánočním hodování

Jedním z nejčastějších předsevzetí do nového roku bývá redukce hmotnosti po vánočních svátcích. Mnoho lidí se tak uchýlí ke snížení příjmu kalorií na minimum, což ale nepředstavuje ideální řešení. Drastické omezení stravy většinou vede k nechvalně známému jojo efektu. Znovu nabrání ztracené váhy může navíc demotivovat natolik, že jediným výsledkem bývá návrat k původním stravovacím návykům. Existuje však několik základních pravidel, které pomohou nejen se shozením přebytečných kil, ale také k větší pestrosti jídelníčku.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Zdravé pečení může být chutné, ale je třeba vědět, jak na něj

Nabídkou zdravých dortů se zaplnily tabule kaváren i restaurací. Přijít do podniku, který by nenabízel chutný zdravý dort, se dnes už jen tak nestane. Možná že jste zdravým dortům v oblíbené kavárně dali šanci a oblíbili si je, jen doma je ne a ne upéct. Profesionální cukrářka Olga Ceralová potvrzuje, že u zdravého pečení opravdu záleží, jestli víte, jak na něj.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy