REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Komentář odborníka: Za odlišnou kvalitu potravin v ČR může cenová politika velkých řetězců

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nedávná kauza týkající se rozdílné kvality potravin v ČR a v okolních zemích pouze poukázala na jev, který je v českém prostředí přítomný už dvacet let. Jeho hlavní příčinou je snaha obchodních řetězců stlačit ceny potravin co nejníže. Výrobci se tomu podřizují, což se ve výsledku odráží na kvalitě výrobků.


V České republice v posledních týdnech rezonuje kauza týkající se odlišné kvality potravin v ČR ve srovnání se zahraničím. Nejedná se však o nijak nový jev. Ve větší či menší míře se s ním totiž lze setkat už od poloviny 90. let, kdy na český trh vstoupily zahraniční obchodní řetězce. Aby získaly co nejvíce zákazníků, snaží se lákat na co nejnižší ceny.
 

 

Právě to je důvod, proč je nakonec výsledná kvalita některých potravin nižší než v sousedních zemích. Požadavku řetězců na co nejnižší cenu se snaží vyhovět nadnárodní výrobci a spolu se snižováním nákladů tak klesá i kvalita konečného výrobku. Někteří z výrobců se přitom snaží tento jev obhajovat specifickými chutěmi českých spotřebitelů. Ačkoliv je možné, že Češi určité chutě preferují více a některé méně, rozhodně to nesouvisí s horší kvalitou výrobku.

 

Chybí podpora státu českým výrobcům a distributorům

Diskutovaný jev se přitom výrazně méně vyskytuje na nezávislém trhu s potravinami, který preferuje české výrobce. Demonstrovat to lze především na uzeninách a mléčných výrobcích, které tvoří okolo 35 % veškerého prodeje potravin. Ze strany státu však neexistuje žádná podpora pro české distributory, jejichž zájmem je přitom prodávání českých výrobků. Vláda namísto toho jde na ruku zahraničním řetězcům, které nejsou loajální k ČR a jejichž zisk ve finále končí v zahraničí.

Ze strany státu tedy chybí podpora všem článkům řetězu český výrobce – český distributor – český prodejce. Ta by společně s kompletní změnou celého systému distribuce potravin eliminovala možnost, že se do Česka budou dostávat méně kvalitní potraviny. Zatím však o takových změnách nechtěl nikdo slyšet. Pokud by se tedy díky nedávné iniciativě ministerstva zemědělství otevřela diskuze na toto téma, byl by to první krok k lepšímu.

Autor komentáře: Roman Mazák, předseda Družstva CBA CZ

 

Poznámka redakce:

Družstvo CBA CZ je sdružení velkoobchodů a maloobchodních jednotek, které aktuálně čítá okolo 900 prodejen a produkuje obrat téměř 2 miliardy Kč. Současným cílem CBA je vybudovat stabilní síť kvalitních maloobchodů, čehož se snaží dosáhnout podporou maloobchodníků, investicemi do prodejen, kvalitním marketingem nebo zaváděním nových technologií a služeb. Pilířem je jednotný maloobchodní pokladní systém s centrálním číselníkem zboží čítajícím v současnosti již více než 120 tisíc položek.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Vinařské stezky a cyklostezky

Teplé letní počasí přímo vyzývá k pohybu a aktivně strávenému času. Za vínem, sportem a nádhernou přírodou se vydejte na jižní Moravu, kde najdete několik vinařský stezek a cyklostezek. Tato unikátní 1 200 km dlouhá síť značených cyklostezek protkává území všech jihomoravských vinařských podoblastí. Trasy jednotlivých okruhů jsou perfektně zpracovány do map s informacemi o jejich délce, výškovém profilu a stavu povrchu. Nenechte krásy Moravy dlouho čekat a vydejte se vstříc krásám přírody a vína.

číst dále ...

Kulaté 3D dorty – veselé i elegantní, každý si najde ten svůj

Pomalu ubíhající karanténu jsme si krátili pečením a vařením, a tak není divu, že už nás klasické dorty začaly trochu nudit. Pokud zrovna chystáte oslavu, inspirujte se našimi zábavnými 3D dorty. Všechny jsou kulaté, a přitom každý úplně jiný.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Tančící, Teddy i Zlatý: Mezinárodní den gumových medvídků je po roce opět tu

Léto je tu a s ním i prázdniny plné zábavy. Zpestřete si tyto dny a 15. července oslavte Mezinárodní den gumových medvídků, kteří se po generace těší oblibě po celém světě. Významný je tento rok především pro Haribo, největšího výrobce želatinových bonbonů, které letos slaví 100 let od svého založení. Znáte všechny medvídky, kteří patří do jeho rodiny?

číst dále ...

Ryba je perfektní surovina na léto. Víte, jak na ni?

Dříve lidi jedli vše, co vypěstovali nebo ulovili. Jednou z nejdůležitějších potravin byla právě ryba. Výzkumy potvrzují, že všichni, kteří je pravidelně konzumují, vykazují lepší zdravotní stav než ti, kteří se jim vyhýbají. Češi bohužel patří spíše do té druhé skupiny. Nesníme ani čtvrtinu evropského ročního průměru. Přitom kvalita našich ryb je opravdu vysoká. Své TOP postavení si u nás udržuje tradiční kapr. O sladkovodních rybách prozradil Akademii kvality mnoho zajímavostí Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy