REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kiwano

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedná se o jednoletou liánu, dorůstající několikametrové délky. Plody jsou asi 10-12 cm velké, oválné s růžkovitými výrůstky po celém povrchu. Dozrávají naráz na konci sezóny. Zralé plody mají oranžovou barvu. Uvnitř je tmavě zelená, šťavnatá dužnina. Semínka se podobají semínkům okurky. Kiwano obsahuje významné množství draslíku, hořčíku a vitamínu C.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Cucuminis metuliferus

Jiné názvy: Africký meloun, rohatý meloun, africká okurka či divoká okurka.

Dlouho se diskutovalo o tom, kam kiwano zařadit. Zda je to ovoce, kterému se velice podobá a také sladce chutná, nebo zelenina a to díky příbuznosti s okurkou. Nakonec se odbornící dohodli, že je to zelenina.

Název kiwano se všeobecně používá, není ovšem úplně přesný. Jedná se totiž o obchodní značku jednoho novozélandského producenta. Je to vlastně plod africké rostliny Cucumis metuliferus, jejíž kolébkou je Kalaharská poušť. Dnes se pěstuje i na Novém Zélandu, v Izraeli, Austrálii a americké Kalifornii.

Ve světě se dá kiwano sklízet průběžně během roku. Čerstvě sklizené plody se silnou, neporušenou slupkou vydrží při pokojové teplotě několik týdnů. U těch kupovaných je tato doba řádově ve dnech. Kiwano se dá pěstovat i u nás, rostlina rostě poměrně bujně a to do výšky až 1,5 m. Na jedné rostlině může vyrůst až 100 ks plodů kiwana!

Použití v kuchyni:

Chuťově se hodí k použití jak do slané, tak i sladké kuchyně, bohužel nechutná nic moc a tak se pěstitelé snaží vytvořit nové odrůdy, které snad budou podstatně chutnější. Kiwano chutná (nechutná) částečně po kiwi, banánu a melounu, vzhled dužniny je podobný dužnině okurky. Hodí se do všech druhů salátů, ale i do marmelád ne však jako hlavní složka, ale pouze jako doplňkový produkt.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy