REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kedluben

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dvouletá bylina pěstovaná jako jednoletka, ze které se sklízí kulaté zdužnatělé kořeny. Je to poměrně otužilá plodina, která obsahuje větší množství vitamínu C a stopová množství minerálů.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Brassica oleracea convar. gongylodes

Tato zelenina má kulatou, zdužnatělou oblast stonku a kořene a listy přestěhované na vrcholek rostliny. V angličtině se kedluben jmenuje kohlrabi, což je složenina z německého Kohl, které znamená zelí, a rabi, což je název pro ředkev vodnici, která se vařená chuťově podobá právě kedlubnu. Syrový kedluben má velmi jemnou chuť.

V 15. století byl nalezen na severu Evropy, ale první výskyt na kontinentu je patrně datován do hlubší minulosti. Podobně vypadající zeleninu popsal Pinius již v roce 70 n.

l.

Tato výživná a chutná zelenina je mnohem více odolná proti suchu než jiné košťáloviny. Zcela bez újmy přežívá na stanovištích, kde například tuřín nebo ředkev vodnice hynou. Kedluben si zaslouží rozšíření pěstování i konzumace.

Odrůdy:

Velmi časná odrůda Azur Star má velmi hezkou a pevnou slupku, nevyhání předčasně do květu. Také odrůda Green Vienna dozrává velmi brzy. Pokožka této odrůdy je zelená a dužnina bílá. Stejně tak i další odrůda Lanro má zelenou slupku a bílý vnitřek. Vlastnosti se nezhoršují, jestliže kedluben sklidíme později, než dozrál. Kedlubny odrůdy Purple Vienna jsou fialové s bílou dužninou. Vyséváme je později a sklízíme až v zimě. Další odrůdy Rowel jsou šťavnaté a sladké. Slupka této odrůdy je zelená a křehká, dužnina má bílou barvu. Kedlubny této odrůdy nejsou dřevnaté ani, když je necháme dorůst velikosti větší něž tenisový míček. Odrůda Trero vytváří sladké kedlubny pravidelných tvarů, které dřevnatí jen pomalu. Kedlubny odrůdy White Vienna mají světle zelenou slupku a velmi chutnou dužninu. Tato odrůda odrůda je vhodná pro pěstování tzv. miniaturní zeleniny.

Použití v kuchyni:

Tenké slupky z mladých rostlin nemusíme odstraňovat, ale tužší pokožky velkých kedlubnůn raději oloupáme. U mladých rostlin odstraníme listy, důkladně kedlubny omyjeme a celé nebo nakrájené na plátky je vaříme 20-30 minut. Potom je necháme okapat, oloupeme je a podáváme s rozpuštěným máslem, bílou zálivkou nebo bramborovou kaší. Uvařené kousky kedlubny můžeme také obalit ve vajíčku a strouhance a usmažit. Kedlubny také přidáváme do polévek a k dušeným masům, do nádivek, upravujeme je podobně jako celer nebo je můžeme pojídat se sýrovou omáčkou. Delikátní je dušený kedluben s bazalkou.

Kedlubny jsou velmi chutné i syrové, nastrouhané nebo nakrájené nan kolečka do salátů. I vařené listy jsou chutné.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Recepty s kedlubnami:

Plněné kedlubny s omáčkou Kedlubnový nákyp Vepřové maso na kedlubnách

Polévka z kedluben Kedlubny dušené na másle

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy