Víceletá bylina, ze které se konzumují listy, stonky i hlízy. Je to poměrně náročná plodina. Obsahuje velké množství škrobu (hlíza), listy jsou bohatým zdrojem vitamínů A a B2.
Latinsky: Colocasia esculenta var. esculenta
Jiný název: Kolokásie jedlá, kulkas, sloní ucho, západoindická kapusta
Pochází původem z Indie, nyní se pěstuje i v Číně.
Hlízy kolokázie můžeme péct dusit nebo vařit. Podáváme je s pikantními omáčkami a zálivkami. Hlavně větší listy musíme vařit či dusit pomalu, jinak budou tuhé. Z listů připravujeme nádivky, vaříme je a dusíme nejlépe v páře a servírujeme je přelité polorozpuštěným máslem. Mladé vybělené stonky můžeme jíst jako chřest.
Na ostrovech západní Indie se vaří polévka Callalo, která je připravována práve z listů kolokásie, okry, karbího masa a mléka z kokosových ořechů.
Pozor: Je nezbytné při zpracování kolokásie si chránit ruce rukavicemi nebo kuchyňským olejem, který si rozetřete po rukou, jinak budete ohroženi kyselinou šťavelovou. Listy se musí před konzumací uvařit!
Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew