REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kirgizie

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Čingischán když táhl se svými hordami do boje, přemýšlel, jak by lehce získal nějaký nápoj, který by dodal jeho vojáků kuráž. A tak přišel na kobylí mléko – kumys – které má po jednom dni 4,5 procenta alkoholu a po dvou až třech dnech 8 procent.


Kumys – léčivý nápoj.

Před revolucí patřila oáza Kumyska kirgizskému chánovi Šengerejovi, který ve zdejších širokých stepích choval velká stáda koní. Samozřejmě že znal to, co vymyslel už stařičký Čingischán. Ten když táhl se svými hordami do boje, přemýšlel, jak by lehce získal nějaký nápoj, který by dodal jeho vojáků kuráž. A tak přišel na kobylí mléko – kumys – které má po jednom dni 4,5 procenta alkoholu a po dvou až třech dnech 8 procent. Současně byly objeveny mimořádně výživné vlastnosti kumysu.

Chán Šengerej žil na ruskokazašském pomezí a měl samozřejmě velký zájem vycházet dobře s carskou vládou. Proto zval k sobě představitele ruské šlechty a buržoazie z Petrohradu, kteří tu nacházeli oddech. Současně vypravoval pravidelně k carskému dvoru zásoby kumysu. Pro ty účely byly zhotovovány kořené měchy, tzv. burďuky.

Kumys totiž nelze uchovávat delší dobu. Kvasí a octovatí. Andrej Illarionovič vzpomíná, jak se jednou nechal umluvit a chtěl přivézt známým do Moskvy tři láhve kumysu. Vzali ten nejčerstvější a celou dobu se snažili držet ho v chladných místech. Odešli do jídelního vozu, a když se vrátili, měli dojem, že je potkal zlý sen. Dvě láhve ze tří v kupé explodovaly a všechno bylo pokryto vrstvou kumysu. Tak tu třetí honem vypili na usmířenou s průvodčí která, když viděla tu spoušť, byla blízko infarktu.

Proč je kumys tak účinným lékem? Tak především obsahuje vitamíny B1, B2, B6 a B12. Vitamínu C obsahuje o něco více než citrón. 50 až 60 procent bílkoviny, cukru jako mateřské mléko. Litr kumysu je výživností srovnatelný s 800 gramy dobrého chleba. Pacientům se podává pouze denní kumys, dvouděnní má 110 stupňů kyselosti a pak začíná rychlé octovatět. Nejlepší je kumys, který má 130 až 140 stupňů kyselosti.

„Jenomže takový kumys můžete pít jako lahůdku, nelze ho pít pořád“, vysvětluje Andrej Illarionovič. „Velmi rychle by se vám přejedl“.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy