REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kirgizie

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Čingischán když táhl se svými hordami do boje, přemýšlel, jak by lehce získal nějaký nápoj, který by dodal jeho vojáků kuráž. A tak přišel na kobylí mléko – kumys – které má po jednom dni 4,5 procenta alkoholu a po dvou až třech dnech 8 procent.


Kumys – léčivý nápoj.

Před revolucí patřila oáza Kumyska kirgizskému chánovi Šengerejovi, který ve zdejších širokých stepích choval velká stáda koní. Samozřejmě že znal to, co vymyslel už stařičký Čingischán. Ten když táhl se svými hordami do boje, přemýšlel, jak by lehce získal nějaký nápoj, který by dodal jeho vojáků kuráž. A tak přišel na kobylí mléko – kumys – které má po jednom dni 4,5 procenta alkoholu a po dvou až třech dnech 8 procent. Současně byly objeveny mimořádně výživné vlastnosti kumysu.

Chán Šengerej žil na ruskokazašském pomezí a měl samozřejmě velký zájem vycházet dobře s carskou vládou. Proto zval k sobě představitele ruské šlechty a buržoazie z Petrohradu, kteří tu nacházeli oddech. Současně vypravoval pravidelně k carskému dvoru zásoby kumysu. Pro ty účely byly zhotovovány kořené měchy, tzv. burďuky.

Kumys totiž nelze uchovávat delší dobu. Kvasí a octovatí. Andrej Illarionovič vzpomíná, jak se jednou nechal umluvit a chtěl přivézt známým do Moskvy tři láhve kumysu. Vzali ten nejčerstvější a celou dobu se snažili držet ho v chladných místech. Odešli do jídelního vozu, a když se vrátili, měli dojem, že je potkal zlý sen. Dvě láhve ze tří v kupé explodovaly a všechno bylo pokryto vrstvou kumysu. Tak tu třetí honem vypili na usmířenou s průvodčí která, když viděla tu spoušť, byla blízko infarktu.

Proč je kumys tak účinným lékem? Tak především obsahuje vitamíny B1, B2, B6 a B12. Vitamínu C obsahuje o něco více než citrón. 50 až 60 procent bílkoviny, cukru jako mateřské mléko. Litr kumysu je výživností srovnatelný s 800 gramy dobrého chleba. Pacientům se podává pouze denní kumys, dvouděnní má 110 stupňů kyselosti a pak začíná rychlé octovatět. Nejlepší je kumys, který má 130 až 140 stupňů kyselosti.

„Jenomže takový kumys můžete pít jako lahůdku, nelze ho pít pořád“, vysvětluje Andrej Illarionovič. „Velmi rychle by se vám přejedl“.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy