Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Když zavřete vinaře a kuchaře spolu do sklepa…

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

…vykouzlí vinařskou kuchařku. Není nic nového na tom, že se vína liší region od regionu, doslova kopec od kopce a vinař od vinaře. Že má každý kuchař svůj nenapodobitelný rukopis a používá jinak jiné regionální suroviny, také nepřekvapí. Ale o to zajímavější dílo vznikne, když se tyto jedinečné projevy lidské nápaditosti spojí dohromady. A co teprve, kdy je těch vinařů a kuchařů dohromady 30.


Vinařskou kuchařku vytvořili vinaři z moravských obcí Březí u Mikulova a Dolní Dunajovice sdružení ve spolku Dunajovské kopce spolu s šéfkuchaři z po všech stránkách vybočujících českých gastropodniků. Každý z podniků, se kterými již léta vinařství spolupracují, připravil recepty na několikachodová zážitková menu snoubená s vybranými víny s nezaměnitelným charakterem Dunajovských vrchů a přístupem podpálavských vinařů. Výsledek je pak čistá radost a dává jejich práci hlubší smysl.

„Od myšlenky udělat kuchařku je strašlivě dlouhá cesta na konec. A udělat knihu, jakou se rozhodli vinaři spolku Dunajovických kopců, je neuvěřitelná práce, kterou museli opravdu odmakat. To nikde jen tak nenajdete. Když mi ji přinesli, tak jsem doslova padnul na zadek. To je tak neskutečně rozsáhlá produkce, že do toho může jít buď naprostý šílenec anebo někdo s neuvěřitelným nadšením, což je přesně jejich případ. Kdo zná knihy o víně nebo jídle, tak pozná, jestli při její tvorbě někdo nějak podváděl, nebo je naopak udělaná poctivě. A tahle opravdu poctivě udělaná je… bláznivě… srdcem. A já vlastně nechápu, jak to dokázali dotáhnout takhle do finiše, ale mám z toho opravdu radost. Strašně jim držím palce, ať jim to vydrží a pokračují takhle dál i v dalších svých aktivitách, což bude nejenom pro ně, ale i pro nás všechny jedině dobře,“ neskrýval nadšení jeden z kmotrů kuchařky a popularizátor gastronomie Roman Vaněk.

Slavnostní křest této jedinečné knihy proběhl začátkem nového roku v reprezentativních prostorách Wellness & Wine Hotelu Volarik v Mikulově. Za kmotry kuchařce šli kromě českého gastroguru Romana Vaňka také hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, prezident Svazu vinařů ČR Martin Chlad a známá vínoblogerka a influencerka z projektu VínoPsaní Leona Špičáková.

„Zatímco v okolních zemích je pro restaurace nabízení lokálních vín k jídlu ctí, u nás je propojení vinařské kultury a gastronomie v jeden celek stále ještě v plenkách. Jídlo a víno jsou přitom neuvěřitelně provázané entity, které se po staletí v naprosto každé kultuře vyvíjely společně. A právě s cílem propagace jejich jedinečného spojení jsme se odhodlali k vytvoření tohoto projektu,“ vysvětlil předseda spolku Lubomír Tichý. „Víno je doplňkem jídla a naopak, můžeme si je nejlépe vychutnávat společně a obojí se bude vždy skvěle doplňovat,“ dodal.

 

 

Dunajovské kopce – spolek vinařů je otevřený spolek vinařů z obcí Březí u Mikulova a Dolních Dunajovic, kteří vyrábějí víno z hroznů vypěstovaných v katastru právě těchto dvou podpálavských vinařských vesnic. Základní myšlenkou spolku je touha propojit vinaře čerpající z jedinečného terroir okolních Dunajovských vrchů a zprostředkovat návštěvníkům a milovníků vína nezapomenutelné zážitky. Momentálně spolek čítá 15 vinařství. Motto spolku zní „Přátelům je vše společné.“

Vinařská kuchařka ale zdaleka není to jediné, co se vinařskému spolku Dunajovické kopce v poslední době podařilo. Např. vinařství Jindřicha Kadrnky se stalo absolutním vítězem soutěže Vinařství roku 2022, Championem soutěže Král vín 2023 se stal Ryzlink vlašský 2021 výběr z cibéb z vinařství Filip Mlýnek a Ryzlink vlašský 2022 pozdní sběr od vinařství Tichý je pro změnu aktuálním absolutním šampionem Salonu vín – národní soutěže vín, a tedy nejlepším vínem republiky pro rok 2024. Ale ani tímto výčet úspěchů a aktivit tohoto, vše jen ne konvenčního, spolku zdaleka nekončí a nepochybně o něm bude dál ještě slyšet.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Česnek ořešec

Doba růstu medvědího česneku pomalu končí, ovšem to nevadí! V přírodě můžeme narazit na další planě rostoucí česnek, jde o česnek ořešec – Allium scorodoprasum. Dříve se pěstoval jako zelenina na zahrádkách, dnes je skoro zapomenutý. Znali ho už staří Slované, Germáni, či Keltové. Je rozšířený v celé Evropě. Z česneku ořešce byl patrně vyšlechtěn klasický česnek kuchyňský.

číst dále ...

Závojenka podtrnka – opomíjená chutná jarní houba

Příroda na jaře nás může obdařit také houbami, na které nemusíme chodit do lesa, klidně nám totiž mohou vyrůst na zahradě nebo v sadu. Do této skupiny hub patří i jedlá závojenka podtrnka – Entoloma clypeatum. Podtrnka roste pod růžokvětými stromy a keři rodu Prunus. Můžeme ji najít pod třešněmi, švestkami, jabloněmi, hruškami, meruňkami v křovinách pod trnkami, šípkovou růží, hlohem atd. Na stanovišti se objevuje jednotlivě i v početných skupinách. Podtrnku sbírali už naši předkové. Její lidové názvy jsou např. podslivka, podslivník, darmolka, falešná májovka. Podtrnky nyní rostou, zkuste štěstí v sadu, zahradě, v křovinách podél cest s růžokvětými keři a dodržujte pravidlo, na podtrnky se do lesa nechodí!

číst dále ...

NOVINKA: S extra kofeinem i bez. F.H. Prager uvádí dvě nové příchutě kombuchy

Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky – “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

číst dále ...

Smažáková pětka ve Vinohradském Parlamentu

Smažený sýr neboli smažák patří u Čechů mezi nejoblíbenější bezmasé pokrmy už desetiletí a v různých variantách se s ním setkáte jak v hospodách či restauracích, tak i asijských bistrech. S obalovaným eidamem nebo hermelínem se potkáte často, ale co takové blaťácké zlato, tvarůžky nebo čedar? Tyto a další méně známé podoby obalovaného smaženého sýra můžete ochutnat v posledním dubnovém týdnu ve Vinohradském Parlamentu.

číst dále ...

Mořské plody, jak je neznáte: ochutnejte to nejzajímavější z hlubin oceánu

Mořské plody jsou pokladem oceánu se širokou škálou chutí a textur, které milují gurmáni po celém světě. Ačkoliv mnozí možná spojují mořské plody s návštěvou přístavu nebo rybího trhu, existuje další způsob, jak si tuto pochoutku užít, a to v podobě konzervy. Nemluvíme však o jen tak obyčejných konzervách z regálů obchodních řetězců. Tyto lahůdky jsou výsledkem pečlivého procesu, který začíná lovem a končí na vašem talíři.

číst dále ...

Čaj Matcha: chytrá alternativa kávy i silný antioxidant

Zajímá vás, jak mít dostatek energie? Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý? Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí? Zázračný zelený prášek není jen trend. Tento čaj by doma měli mít jak vyznavači zdravého životního stylu, tak lidé, kteří hledají alternativu kávy. Dokáže totiž předat tělu energii na celý den. Matcha čaj je oblíbeným nápojem po celém světě a jeho zdravotní přínosy jsou i vědecky doloženy. Má kořeny v japonské tradici, kde ho využívají jako “antiaging” nápoj a hraje také důležitou roli při čajových obřadech.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.