REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kde je hranice lidského věku?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lidé narození v roce 1900 se dožívali v průměru 47 let a dnes je průměrný věk 75 let. A jak se tohoto věku ve zdraví dožít?


Hlavně mít stále pohyb a nevysedávat doma u televize. Protože průměrná fyzická zátěž může předejít mnoha chorobám. Stav našeho organismu nejvíce trpí nejvíce tím, že se tělo nepoužívá a nechá se lenošit. Dalším zdrojem prodloužení věku je konzumace zeleniny a ovoce a úměrné snížení konzumace živočišných tuků. Maso by mělo být jen jako příloha a nikoliv jako hlavní jídlo. nejdéle se dožívají vyššího věku ti lidé, kteří svůj volný čas tráví užitečně nebo mají nějakého koníčka a neznají tudíž nudu.

Hranice lidského věku se neustále posouvá. Žije mezi námi stále větší počet starších lidí, roste počet těch, kteří se dožívají 100 a více let. Se stářím ovšem souvisí nárůst nejrůznějších zdravotních potíží. Jedná se například o projevy demence, dýchací obtíže, mozkové a srdeční příhody, výskyt zhoubných nádorů.

Naproti tomu se objevují četné případy, kdy se lidé v tomto vysokém věku stále těší plnému zdraví. To je jistě dobrá zpráva. Přibývají odborníci, kteří se výzkumům příčin dlouhověkosti věnují celoživotně. Kdo z nás by nechtěl žít déle při zachování všech kvalit života? Oprávněná otázka, kterou si může čtenář položit, je, zda existují nějaké zásady a pravidla, která nám mohou pomoci prožít plnohodnotné stáří.

Odpověď hledejme u odborníků zabývajících se touto problematikou. Ať už se jedná o lékaře, léčitele, duchovní vůdce, nebo živoucí důkazy – jedince úctyhodného stáří, všichni se shodují v jednom. Pokud se chceme dožít vysokého věku při zachování všech kvalit života, dodržujme tyto zásady: vyhýbejme se stresu, mějme pozitivní přístup k životu, přiměřeně se věnujme sportu, jezme vyváženou přírodní stravu.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Víte, jak správně opékat špekáčky?

Že opékání buřtů není žádná věda? Na první pohled by to tak mohlo vypadat. V Česku jsme se za těch pár generací na tuhle oblíbenou letní večeři stali profíky. Jestli chcete zažít tak chutný táborák jako kdysi, držte se našeho návodu. Podíváme se na rozdíl mezi špekáčkem a buřtem, ukážeme si, jak na správné naříznutí a poradíme, kde se vám špekáček nejlépe opeče.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

Hořkokyselý ledový čaj (nejen) pro hejtry v Bageterii Boulevard

Vítězství ve výzvě o nejlepší bagetu v soutěži MasterChef Česko nemohou Pavlíně Lubojatzky někteří internetoví diskutéři zapomenout. (Nejen) pro hejtry si připravila Bageterie Boulevard odpověď v podobě limitované edice hořkokyselého čaje, určeného pro všechny „zahořklé a vykyslé“, kteří by se jím měli zchladit a s čistou hlavou dát šanci Vítězné bagetě.

číst dále ...

Letos na gril: jedině mleté kuřecí maso

Kuřecí maso patří mezi nejoblíbenější druh masa. Je chutné, lehce stravitelné a obsahuje mnoho tělu prospěšných látek. Drůbežářský závod Klatovy nabízí Kuřecí mleté maso stehenní 100% masa, které nyní můžete zakoupit v obchodech Lidl, Tesco Kaufland. Díky kvalitnímu zpracování a dodržování přesných zásad při zpracování výrobku se jedná o jedno z nejkvalitnějších mletých mas na českém trhu. Šťavnatý, chutný a přitom lehký hamburger z Drůbežářského závodu Klatovy je vrcholem každé grilovací sezony. A navíc: najdete zde i tipy na veřejná grilovací místa ve vybraných městech České republiky!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy