REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kde je hranice lidského věku?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lidé narození v roce 1900 se dožívali v průměru 47 let a dnes je průměrný věk 75 let. A jak se tohoto věku ve zdraví dožít?


Hlavně mít stále pohyb a nevysedávat doma u televize. Protože průměrná fyzická zátěž může předejít mnoha chorobám. Stav našeho organismu nejvíce trpí nejvíce tím, že se tělo nepoužívá a nechá se lenošit. Dalším zdrojem prodloužení věku je konzumace zeleniny a ovoce a úměrné snížení konzumace živočišných tuků. Maso by mělo být jen jako příloha a nikoliv jako hlavní jídlo. nejdéle se dožívají vyššího věku ti lidé, kteří svůj volný čas tráví užitečně nebo mají nějakého koníčka a neznají tudíž nudu.

Hranice lidského věku se neustále posouvá. Žije mezi námi stále větší počet starších lidí, roste počet těch, kteří se dožívají 100 a více let. Se stářím ovšem souvisí nárůst nejrůznějších zdravotních potíží. Jedná se například o projevy demence, dýchací obtíže, mozkové a srdeční příhody, výskyt zhoubných nádorů.

Naproti tomu se objevují četné případy, kdy se lidé v tomto vysokém věku stále těší plnému zdraví. To je jistě dobrá zpráva. Přibývají odborníci, kteří se výzkumům příčin dlouhověkosti věnují celoživotně. Kdo z nás by nechtěl žít déle při zachování všech kvalit života? Oprávněná otázka, kterou si může čtenář položit, je, zda existují nějaké zásady a pravidla, která nám mohou pomoci prožít plnohodnotné stáří.

Odpověď hledejme u odborníků zabývajících se touto problematikou. Ať už se jedná o lékaře, léčitele, duchovní vůdce, nebo živoucí důkazy – jedince úctyhodného stáří, všichni se shodují v jednom. Pokud se chceme dožít vysokého věku při zachování všech kvalit života, dodržujme tyto zásady: vyhýbejme se stresu, mějme pozitivní přístup k životu, přiměřeně se věnujme sportu, jezme vyváženou přírodní stravu.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy