REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kde je hranice lidského věku?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lidé narození v roce 1900 se dožívali v průměru 47 let a dnes je průměrný věk 75 let. A jak se tohoto věku ve zdraví dožít?


Hlavně mít stále pohyb a nevysedávat doma u televize. Protože průměrná fyzická zátěž může předejít mnoha chorobám. Stav našeho organismu nejvíce trpí nejvíce tím, že se tělo nepoužívá a nechá se lenošit. Dalším zdrojem prodloužení věku je konzumace zeleniny a ovoce a úměrné snížení konzumace živočišných tuků. Maso by mělo být jen jako příloha a nikoliv jako hlavní jídlo. nejdéle se dožívají vyššího věku ti lidé, kteří svůj volný čas tráví užitečně nebo mají nějakého koníčka a neznají tudíž nudu.

Hranice lidského věku se neustále posouvá. Žije mezi námi stále větší počet starších lidí, roste počet těch, kteří se dožívají 100 a více let. Se stářím ovšem souvisí nárůst nejrůznějších zdravotních potíží. Jedná se například o projevy demence, dýchací obtíže, mozkové a srdeční příhody, výskyt zhoubných nádorů.

Naproti tomu se objevují četné případy, kdy se lidé v tomto vysokém věku stále těší plnému zdraví. To je jistě dobrá zpráva. Přibývají odborníci, kteří se výzkumům příčin dlouhověkosti věnují celoživotně. Kdo z nás by nechtěl žít déle při zachování všech kvalit života? Oprávněná otázka, kterou si může čtenář položit, je, zda existují nějaké zásady a pravidla, která nám mohou pomoci prožít plnohodnotné stáří.

Odpověď hledejme u odborníků zabývajících se touto problematikou. Ať už se jedná o lékaře, léčitele, duchovní vůdce, nebo živoucí důkazy – jedince úctyhodného stáří, všichni se shodují v jednom. Pokud se chceme dožít vysokého věku při zachování všech kvalit života, dodržujme tyto zásady: vyhýbejme se stresu, mějme pozitivní přístup k životu, přiměřeně se věnujme sportu, jezme vyváženou přírodní stravu.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy