REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dlouhověkost a prognóza do roku 2010

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Už starší gerontologové (věda o stárnutí) předpokládali, že lidé by mohli žít kolem 125 až 150 let.


Optimisty jsou i někteří současní vědci, kteří v anketě o možnosti prodloužení lidského věku uvedli, že někdy kolem roku 2010 by mohl být nalezen lék na zpomalení stárnutí. A to bude znamenat, že za dalších dvacet let by se mohl prodloužit průměrný lidský věk na hranici 130 let (Dneska je to asi 75 let).

Zdá se, že to opravdu nejsou jen přehnané optimistické názory. Stáří samo není žádná choroba. Při pokusech podávali vědci pokusným zvířatům speciální antioxidanty, které zachycují tzv. volné radikály – molekuly s abnormálním počtem elektronů, které pravděpodobně působí jako katalyzátory stárnutí. A vskutku se život u takto naprogramovaných zvířatech prodloužil a to o 20 až 30 procent, výjimečně až o 50 procent, oproti průměru.

Při průzkumu mezi ruskými a americkými vědci, kteří zkoumali dlouhověké občany na Kavkaze a v Abcházii, došli k závěru, že důležité je nejen jejich stravování a návyky, ale i staré zvyky a to, že stále žijí na jednom místě, nikam necestují, dělali fyzickou práci a stále se živili týmiž potravinami. Ale hlavně žili bez stresů a neuróz.

Autor: Jroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy