REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nepodceňujme kardiovaskulární choroby

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velkou skupinou onemocnění, která ohrožují zdraví a dlouhověkost obyvatelstva, mohou být srdeční a cévní choroby souhrnně nazývané kardiovaskulární onemocnění.


Svoji závažností, rozšířením, dlouhodobým průběhem a průvodními projevy patří mezi onemocnění, která největší měrou zhoršují kvalitu života postižených osob. Člověka postiženého některou srdečně-cévní chorobou čekají mnohá omezení. Může se například jednat o sníženou schopnost snést fyzickou zátěž. I nenáročná pohybová aktivita, jakou je pomalá chůze, ho rychle vyčerpá. Dotyčný mívá často pocit, že nemůže popadnout dech, cítí úporný tlak na prsou a další nepříjemné projevy. Nebezpečná se pro něj stává i zvýšená sluneční aktivita.

A problémy se mohou objevovat dokonce i se sexem. Dalšími příčinami vzniku kardiovaskulárních onemocnění mohou být např. anémie, vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu v krvi, nevhodná životospráva (zejména kouření) a stravovací návyky, nevhodné hygienické podmínky (hluk, prašnost, chladné a vlhké prostředí), vrozené srdeční vady.

Duševní svěžest ve stáří

Kardiovaskulární systém též souvisí se správným fungováním mozku. Mnoho lidí si bude spojovat vysokou kvalitu života ve stáří s duševní svěžestí a psychickou pohodou. S postupujícím stářím se ve zvýšené míře začínají projevovat některé poruchy související s činností našeho mozku. Začínají se zhoršovat schopnosti naší paměti, hůře se koncentrujeme, ztěžuje se proces učení, rychleji se psychicky unavíme. Starší lidé často trpí tzv. sklerózou. Objevují se závažnější problémy jako je stařecká demence. Obávanou nemocí je v současnosti Alzheimerova choroba, která postihuje všechna mozková centra v pozdějším stadiu dochází k rozpadu osobnosti. Dosud známé existující léčebné postupy a metody průběh nemoci pouze zpomalují. Mezi další choroby postihující nervovou soustavu patří roztroušená skleróza a Parkinsonova nemoc.

I když výše uvedené projevy patří ke stáří, přesto mezi námi žijí lidé, kteří nás i přes svůj vysoký věk udivují svojí duševní svěžestí, velmi dobrou pamětí, schopností se učit, výborným úsudkem. Ukazuje se, že významnou roli při oddalování celkové duševní sešlosti hraje prevence. Duševně aktivní zůstávají lidé, kteří neustále zaměstnávají svůj mozek, mají pozitivní vztah k životu, jsou pohybově aktivní a dodávají tělu potřebnou výživu se všemi důležitými prvky.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy