REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nepodceňujme kardiovaskulární choroby

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velkou skupinou onemocnění, která ohrožují zdraví a dlouhověkost obyvatelstva, mohou být srdeční a cévní choroby souhrnně nazývané kardiovaskulární onemocnění.


Svoji závažností, rozšířením, dlouhodobým průběhem a průvodními projevy patří mezi onemocnění, která největší měrou zhoršují kvalitu života postižených osob. Člověka postiženého některou srdečně-cévní chorobou čekají mnohá omezení. Může se například jednat o sníženou schopnost snést fyzickou zátěž. I nenáročná pohybová aktivita, jakou je pomalá chůze, ho rychle vyčerpá. Dotyčný mívá často pocit, že nemůže popadnout dech, cítí úporný tlak na prsou a další nepříjemné projevy. Nebezpečná se pro něj stává i zvýšená sluneční aktivita.

A problémy se mohou objevovat dokonce i se sexem. Dalšími příčinami vzniku kardiovaskulárních onemocnění mohou být např. anémie, vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu v krvi, nevhodná životospráva (zejména kouření) a stravovací návyky, nevhodné hygienické podmínky (hluk, prašnost, chladné a vlhké prostředí), vrozené srdeční vady.

Duševní svěžest ve stáří

Kardiovaskulární systém též souvisí se správným fungováním mozku. Mnoho lidí si bude spojovat vysokou kvalitu života ve stáří s duševní svěžestí a psychickou pohodou. S postupujícím stářím se ve zvýšené míře začínají projevovat některé poruchy související s činností našeho mozku. Začínají se zhoršovat schopnosti naší paměti, hůře se koncentrujeme, ztěžuje se proces učení, rychleji se psychicky unavíme. Starší lidé často trpí tzv. sklerózou. Objevují se závažnější problémy jako je stařecká demence. Obávanou nemocí je v současnosti Alzheimerova choroba, která postihuje všechna mozková centra v pozdějším stadiu dochází k rozpadu osobnosti. Dosud známé existující léčebné postupy a metody průběh nemoci pouze zpomalují. Mezi další choroby postihující nervovou soustavu patří roztroušená skleróza a Parkinsonova nemoc.

I když výše uvedené projevy patří ke stáří, přesto mezi námi žijí lidé, kteří nás i přes svůj vysoký věk udivují svojí duševní svěžestí, velmi dobrou pamětí, schopností se učit, výborným úsudkem. Ukazuje se, že významnou roli při oddalování celkové duševní sešlosti hraje prevence. Duševně aktivní zůstávají lidé, kteří neustále zaměstnávají svůj mozek, mají pozitivní vztah k životu, jsou pohybově aktivní a dodávají tělu potřebnou výživu se všemi důležitými prvky.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy