REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nepodceňujme kardiovaskulární choroby

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velkou skupinou onemocnění, která ohrožují zdraví a dlouhověkost obyvatelstva, mohou být srdeční a cévní choroby souhrnně nazývané kardiovaskulární onemocnění.


Svoji závažností, rozšířením, dlouhodobým průběhem a průvodními projevy patří mezi onemocnění, která největší měrou zhoršují kvalitu života postižených osob. Člověka postiženého některou srdečně-cévní chorobou čekají mnohá omezení. Může se například jednat o sníženou schopnost snést fyzickou zátěž. I nenáročná pohybová aktivita, jakou je pomalá chůze, ho rychle vyčerpá. Dotyčný mívá často pocit, že nemůže popadnout dech, cítí úporný tlak na prsou a další nepříjemné projevy. Nebezpečná se pro něj stává i zvýšená sluneční aktivita.

A problémy se mohou objevovat dokonce i se sexem. Dalšími příčinami vzniku kardiovaskulárních onemocnění mohou být např. anémie, vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu v krvi, nevhodná životospráva (zejména kouření) a stravovací návyky, nevhodné hygienické podmínky (hluk, prašnost, chladné a vlhké prostředí), vrozené srdeční vady.

Duševní svěžest ve stáří

Kardiovaskulární systém též souvisí se správným fungováním mozku. Mnoho lidí si bude spojovat vysokou kvalitu života ve stáří s duševní svěžestí a psychickou pohodou. S postupujícím stářím se ve zvýšené míře začínají projevovat některé poruchy související s činností našeho mozku. Začínají se zhoršovat schopnosti naší paměti, hůře se koncentrujeme, ztěžuje se proces učení, rychleji se psychicky unavíme. Starší lidé často trpí tzv. sklerózou. Objevují se závažnější problémy jako je stařecká demence. Obávanou nemocí je v současnosti Alzheimerova choroba, která postihuje všechna mozková centra v pozdějším stadiu dochází k rozpadu osobnosti. Dosud známé existující léčebné postupy a metody průběh nemoci pouze zpomalují. Mezi další choroby postihující nervovou soustavu patří roztroušená skleróza a Parkinsonova nemoc.

I když výše uvedené projevy patří ke stáří, přesto mezi námi žijí lidé, kteří nás i přes svůj vysoký věk udivují svojí duševní svěžestí, velmi dobrou pamětí, schopností se učit, výborným úsudkem. Ukazuje se, že významnou roli při oddalování celkové duševní sešlosti hraje prevence. Duševně aktivní zůstávají lidé, kteří neustále zaměstnávají svůj mozek, mají pozitivní vztah k životu, jsou pohybově aktivní a dodávají tělu potřebnou výživu se všemi důležitými prvky.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Grilovací sezóna začíná: Připravte si steak jako od šéfkuchaře. Potřebujete jen vyzrálé maso a správně rozehřátý gril

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy