REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kávová panna cotta – recept, který si okamžitě zamilujete

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

O tomhle italském dezertu už jste určitě slyšeli. Ochutnat ho můžete v každé lepší cukrárně a restauraci. Většinou je však k dostání panna cotta s malinami nebo s jahodami. Pokud ale i vy rádi zkoušíte nové chutě, dejte šanci kávové panna cottě do skleničky!


Panna cotta se těší velké oblibě a není divu, je to parádní lehký dezert, který skvěle chutná a je jednoduchý na přípravu. My jsme se inspirovali na Tchibo Blogu a tradiční recept na smetanovou panna cottu s ovocným přelivem a čerstvým ovocem trochu poupravili. Mrkněte!

 

 

Co budete na naši panna cottu potřebovat?

Panna cotty do skleničky se bát opravdu nemusíte, recept na ni je skutečně jednoduchý. Začněte přípravou surovin.

 

Na první vrstvu použijete:

2,5 plátku želatiny,
250 ml smetany ke šlehání,
80 ml silné kávy,
70 g třtinového cukru,
semínka z 1 vanilkového lusku.

Na druhou vrstvu:

2 plátky želatiny,
125 ml silné kávy (pokud používáte tu z kapslového kávovaru, použijte aspoň 2 kapsle),
125 ml mléka,
50 g čokolády s vysokým obsahem kakaa,
60 g třtinového cukru.

TIP: Ještě než se do panna cotty pustíte, rozmyslete si, jak byste ji chtěli servírovat. Existuje několik způsobů, které posunou váš výsledek zas o kousek dál. Při lití první vrstvy můžete skleničky lehce naklopit. Po vychladnutí pak jen dolijete druhou vrstvou a ve skleničce budete mít krásný šikmý efekt. Pokud očekáváte víc hostů a chcete panna cottu podávat jako jednohubku, připravte ji do panákových skleniček. S dostatkem stejných panákových skleniček vytvoříte laskominu jako z luxusní cukrárny.

 

Pojďme na to!

Začneme první vrstvou. Želatinu vložíme do misky, zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat. Mělo by to trvat přibližně 10 minut. Potom dáme do hrnce smetanu, kávu, cukr a semínka z vanilkového lusku, promícháme a směs ohřejeme. Nabobtnalou želatinu vyndáme z vody, vyždímáme a pomalu vmícháme do smetanové směsi. Míchat byste měli tak dlouho, dokud se želatina úplně nerozpustí. Tento krok určitě nepodceňujte. Ve směsi by mohly vzniknout hrudky. Směs následně rozlijeme do 4 skleniček a necháme minimálně 4 hodiny v lednici.

TIP: Skleničky nejprve vypláchněte studenou vodou. Panna cotta pak lépe vyklouzne, pokud ji chcete servírovat v jiné nádobě.

 

Druhou vrstvu připravíme velmi podobně jako tu první. Želatinu opět zalijeme vodou a necháme 10 minut nabobtnat. Do hrnce vložíme 4 zbylé ingredience a zahříváme do té doby, než se čokoláda zcela rozpustí. Nyní je na řadě želatina. Stejně jako při první vrstvě i tady ji musíme nejprve dobře vyždímat a potom postupně vmíchávat do ohřáté směsi, dokud se obě úplně nespojí. Touhle směsí pak dolijeme zbytek skleniček a vrátíme na další 4 hodinky do lednice.

TIP: Až budete lít druhou vrstvu, ujistěte se, že už není úplně horká. Mohly by se vám totiž propojit a efekt dvou vrstev by byl pryč.

 

A co bude pomyslnou třešničkou na dortu?

Fantazii a vašim chutím se meze nekladou. Skvěle fungují i vypadají jahody, maliny a borůvky. Posypat panna cottu ale můžete i nastrouhanou čokoládou. Pokud máte raději minimalističtější dekoraci, zkuste pár zrnek kávy. Dobrou chuť!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Kávová panna cotta – recept, který si okamžitě zamilujete

O tomhle italském dezertu už jste určitě slyšeli. Ochutnat ho můžete v každé lepší cukrárně a restauraci. Většinou je však k dostání panna cotta s malinami nebo s jahodami. Pokud ale i vy rádi zkoušíte nové chutě, dejte šanci kávové panna cottě do skleničky!

číst dále ...

Vsaďte na vlašáky a provoňte svou kuchyni skvělými recepty!

Kromě čerstvého, šťavnatého ovoce a zeleniny přichází na podzim také sezóna vlašských ořechů. Ty se díky jejich blahodárným účinkům řadí mezi jednu ze superpotravin, kterou určitě stojí za to si během chladných měsíců dopřát! A že vás zrovna nenapadá žádný originální recept, na němž by si pochutnala celá rodina? Inspirujte se našimi tipy!

číst dále ...

Václavky hlásí podzim

K typicky podzimním druhům hub patří václavky (Armillaria). Vyrůstají hojně právě koncem září kdy má svátek Václav. Václavky patří mezi parazitické dřevokazné houby, rostou jak na mrtvém, tak živém dřevě jehličnanů a listnáčů i dřevním odpadu ponořeném v zemi. Lesníci tuto houbu nemají v oblibě, jakmile se totiž usídlí na živých stromech, dost rychle a aktivně je zahubí. Dřevo napadené některými druhy václavek v noci chladně zeleně světélkuje. Dříve tak vyvolalo pověrčivý strach a nechalo vzniknout pověrám o bludičkách. Někdy se václavky, za studeného léta, objevují i v červenci a srpnu. Jedna z mála lupenatých hub, kterou houbaři berou na milost a často sbírají. Václavky mají mnoho lidových názvů jako hromadilka, honcula, kolopěnka, podpníček, podzimka, či fafrlinka.

číst dále ...

Obliba mušlí roste: Naučte se je připravovat jako v restauraci

Mušle i další mořské plody se na jídelníčku Čechů začínají objevovat stále častěji. Jsou totiž nejen lahodnou delikatesou, ale také zdrojem zdraví prospěšných látek, které z nich právem dělají superpotravinu. Pokud jste dosud mušle nevyzkoušeli, měli byste to napravit. Co v sobě ukrývají a jak si je můžeme připravit v pohodlí domova?

číst dále ...

Netradiční perník z jablek snadno a rychle

S příchodem podzimu nastává čas sklízet jablka. Jeden z nejrozšířenějších druhů ovoce má široké uplatnění nejen v české gastronomii. Populární ingrediencí je při přípravě moučníků stejně jako jablečné pálenky, calvadosu. S tímto ovocem se zkrátka dají dělat učiněné zázraky. U nás jablka nejčastěji končí ve štrúdlu nebo se z nich vyrábí povidla. Pokud hledáte inspiraci, co dalšího z jablek připravit, zkuste třeba netradiční perník podle našeho receptu.

číst dále ...

Káva slaví mezinárodní den. Připomeňte si odkud pochází a v kolika podobách ji rádi dopřejeme

Víte, jaký je rozdíl mezi Espressem, Lungem a Ristrettem? Věděli jste, že průměrný Čech vypije během jednoho roku přibližně 400 šálků espressa? Káva je nejen populárním energetickým nápojem, ale také rituálem, bez kterého si spousta lidí nedokáže představit svůj život. Díky své oblíbenosti si vysloužila také svůj mezinárodní den, který připadl na 1. října. Na voňavou pochoutku nezapomíná ani Dáme market, který u příležitosti Světového dnu kávy připravil pro zákazníky speciální akci na vybrané kávové produkty.

číst dále ...

“K dobrému jídlu nepotřebuješ stříbrnou vidličku”

Autorem tohoto výroku je americký šéfkuchař celebrit Paul Prudhomme, který vařil i na dvou prezidentských inauguracích. Dobré jídlo si můžete vychutnat i v pohodlí domova se svými nejbližšími, pokud do něj vložíte kousek sebe a připravíte ho s láskou. S recepty vám pomůže další oblíbený šéfkuchař Gabo Kocák, který 1. října na TV Paprika představí recepty mezinárodní kuchyně v nové kuchařské show Celý svet na panvici.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy