REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kašel a rýmy už klepou na dveře. Připravte se na podzimní vlnu nachlazení

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Začátek školního roku a návrat do pracovního kolotoče přináší i první várku nejrůznějších viróz. Důvody? Obnovení školních a pracovních kolektivů, kde si viry libují, ale také zvýšený stres oslabující náš imunitní systém. Tomu přitom můžeme v boji s nemocemi pomoci – třeba vyváženým jídelníčkem. Jaké potraviny by v něm neměly chybět?


Správně fungující imunitní systém je v boji s nemocemi klíčový. Oslabený organismus snáze podlehne útokům virů a bakterií, tělo se vypořádá s nemocí déle a stojí ho to více sil. Na posílení imunitního systému bychom proto měli „pracovat“ v průběhu celého roku. Ideální cestou je dostatek spánku (dopřejete si alespoň 8 hodin denně?), přiměřená dávka pravidelného pohybu, otužování, a především kvalitní jídelníček, který tělu dodá to správné palivo k fungování.

 

 

Jaké potraviny pomůžou v prevenci nachlazení?

Žádná potravina vás sice sama o sobě nespasí, řada z nich ale pomůže nastartovat imunitní systém a podpořit ho v boji s virózami.

 

Kysané produkty

Dobrá imunita začíná ve střevech, kde se nachází většina buněk imunitního systému. I proto byste měli do jídelníčku pravidelně zařazovat kysané nápoje a fermentované produkty, jako je třeba naše klasické nakládané zelí.

„Velmi oblíbeným hitem posledních let je kimchi, směs nakládané a fermentované zeleniny původem z Koreje. Vyrábí ho i řada českých značek a vybrat si lze z pálivých i nepálivých verzí,“ vysvětluje Petra Stráňavová, specialistka na potraviny z online supermarketu Košík.cz.

 

Ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina jsou významným zdrojem vitamínů a vlákniny, ale také fytonutrientů, látek, které posilují imunitní systém. Více se vyskytují v sytějších druzích ovoce a zeleniny – například listové zelenině, brokolici, mrkvi, ale také citrusech, bobulovinách či jablkách. Pozor si ale dejte na formu, ve které ovoce a zeleninu konzumujete. Jakákoliv tepelná úprava totiž zničí velkou část vitaminů.

 

Ryby

V rybách najdeme omega-3 mastné kyseliny a vitamin D, který zlepšuje imunitní systém a zvyšuje odolnost vůči onemocněním. Nedostatek vitaminu D hrozí především v zimních měsících, kdy je vhodné se zaměřit na jeho příjem – ideálně právě z potravin, jako jsou ryby.

„Při výběru ryb je vhodné sáhnout po čerstvých, a ne mražených. Košík umí dodat díky spolupráci s řetězcem Makro čerstvé ryby už od 48 hodin od výlovu,“ doplňuje Petra Stráňavová z Košík.cz.

 

Superpotraviny

Ačkoliv nic jako superpotravina reálně neexistuje, pravdou je, že některé potraviny jsou svým obsahem zdraví prospěšných látek opravdu výjimečné. Po čem sáhnout, když na vás „leze“ nachlazení? Zkuste třeba čerstvý zázvor, který umí s počínající virózou zázraky. Uvolnit ucpané dutiny pomůže česnek, na kašel zase zabere cibulový sirup s medem. A pokud vám nevadí trpká chuť, naboostujte imunitu dávkou rakytníku, který obsahuje 15× víc vitaminu C než takový pomeranč.

 

  • Tip: Do lékárny už jen online – Když vás skolí viróza, chce to vyležet a neobíhat obchody a lékárny. I proto Košík umožňuje přidat k nákupu volně prodejné léky a doplňky stravy ze sortimentu lékárny dr.Max, které vám v Praze a středních Čechách doručí ještě v den objednání. V jedné objednávce tak zvládnete suroviny na víkendové vaření i bylinný čaj, volně prodejné léky na horečku nebo potravinové doplňky na imunitu.

 

Zabijáci imunity

Než se podíváme na to, které potraviny nám mohou s imunitou pomoci, je třeba se vydat i na pomyslnou druhou stranu. Celou řadu potravin bychom si totiž měli dopřávat jen výjimečně. Jde o všechny vysoce průmyslově zpracované potraviny – tedy takové, které obsahují složky, jež doma běžně nenajdeme, jako nejrůznější konzervanty, aromata či stabilizátory. Tyto potraviny se často vyznačují vysokým obsahem přidaného cukru, soli, obsahují nezdravé tuky a mají nízkou nutriční hodnotu. A známe je všichni – jde například o uzeniny, cukrovinky, chipsy a podobné „lahůdky“.

 

Složila vás chřipka? Nakupte si online

Stali jste se přes všechnu snahu obětí první vlny viróz? Recept je jednoduchý – šetřete síly, jak jen to jde. Ne vždy je možné dopřát si stoprocentní odpočinek a vše vyležet, ale minimálně n nákupy a zásobování domácnosti můžete jít chytře. Trn z paty vám vytrhnou třeba online nákupy. Kdo by se chtěl s kapesníkem u nosu trmácet uličkami supermarketu? Nebo odbíhat do obchodu, když má doma nemocné dítě? Nákup si jednoduše naklikejte v pohodlí domova a nechte si ho doručit až ke dveřím. Košík ho zvládne dovézt už od tří hodin od objednávky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Sterilované houby ve vlastní šťávě krok za krokem

Houby letos rostou opravdu ve velkém. Pokud se vám nechce je sušit nebo zamrazovat, můžete je podusit a zavařit ve vlastní šťávě, což v minulosti byla oblíbená úprava našich babiček. Takto připravené houby zachovají své aroma a to jen za použití soli. Tímto způsobem připravené houby na zimu lze použít na mnoho způsobů.

číst dále ...

Bez poctivých vývarů se v kuchyni neobejdete. Proč se vyhnout bujónovým kostkám?

Bez vývaru těžko uvaříte, tvoří základ mnoha pokrmů a v restauracích by se bez něj neobešli. Co pozitivního nám mohou vývary přinést a na co si dát pozor? Přípravou poctivého vývaru a jeho nejen gurmánskými přínosy nás provede český šéfkuchař Filip Sajler.

číst dále ...

Kuřecí polévka na tři způsoby. Cestujte na talíři a zavítejte do tří různých koutů světa!

S příchodem podzimu a prvních chladných dnů je čas se zahřát nejen v teple domova, ale také na talíři. Co může být lepšího než polévka, která nás prohřeje a navodí příjemnou atmosféru? Dnes vás Drůbežářský závod Klatovy zve na kulinární cestu kolem světa prostřednictvím tří tradičních polévek, které vás zavedou do rozmanitých koutů zeměkoule.

číst dále ...

Šalvěj v kuchyni, koření i lék

Polokeřík šalvěj lékařská – Salvia officinalis se kdysi pěstoval na každé zahrádce. Dnes roste i ve volné přírodě, často zde zplaňuje. V současnosti se pěstuje a přidává do pokrmů, ovšem u nás jen vzácně. V tomto článku se podíváme na pár historických záznamů o tomto koření i léčivce.

číst dále ...

První sládková v historii nošovického pivovaru. Správně hořké pivo Radegast nově vaří Jana Tovaryšová

Sládkovská historie správně hořkého piva Radegast píše novou kapitolu. Poprvé v dějinách má nošovický pivovar svou sládkovou. Jana Tovaryšová se stala sedmou pokračovatelkou sládkovského řemesla v Radegastu od doby, kdy se v Nošovicích v roce 1970 uvařila první várka piva.

číst dále ...

Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?

Podzim, to je opadané listí, dlouhé večery, pošmurné počasí, a také všudypřítomné dýně. A je jedno, zda jste fanouškem halloweenských oslav, nebo vás tenhle svátek nechává chladnými. Dýně totiž můžete využít mnoha způsoby – od dekorací až po lahodné výtvory v kuchyni. Poradíme vám, jak vybrat tu správnou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.