Každá země má své tradiční sváteční menu, které se během Vánoc pravidelně připravuje. České republice dominuje smažený kapr se salátem, rybí polévka a na nový rok čočka nakyselo. Takové menu je sice tradiční, ale někomu už se může tak trochu zajídat. Jenže co s tím, když nechcete porušit tradice? Postačí jen drobné změny, které dodají vánočnímu stravování novou chuť, učiní ho o něco zdravějším, ale tradice zůstanou stále zachovány.
Hrachová polévka namísto rybí
Ruku na srdce – chutná vám doopravdy rybí polévka? A chutná většině vaší rodiny a přátel? Byť se jedná o velmi lahodný a zdravý pokrm, mnoho českých domácností by se mu raději vyhnulo. Není to nemožné. Když nahlédneme na český vánoční stůl třeba do období první republiky, zjistíme, že rybí polévka se na něm neobjevovala. Místo ní se jedla polévka z hrachu. Tradice praví, že díky konzumaci luštěnin během svátečních dní, bude rodina bohatnout. Hrachová polévka vás příjemně povzbudí, ale je současně také sytá. Proto si ji dopřejte jen decentní porci, ať se do vás vejde ještě hlavní chod a cukroví.
Raději kroupového kubu než smaženého kapra
Kapr se v České republice stal hlavním štědrovečerním chodem zhruba v devatenáctém století. Ani on, podobně jako rybí polévka, však řadě lidí nechutná. Jiní si ho zas chtějí odpustit z pohledu dodržování zdravé životosprávy, do které se prostě zlatavě osmažený trojobal nehodí. Moderní rodiny místo něj servírují lososa, jiní si dopřejí klasický vepřový řízek. Ani jedna z těchto alternativ není příliš tradiční a typicky vánoční. Losos je sice podstatně zdravější, na český vánoční stůl ale stejně nepatří. Pokud hledáte alternativu za kapra, můžete vyzkoušet houbového kubu. O něm se z pohledu tradice pochybovat nedá. Dříve tvořil hlavní chod štědrovečerní tabule. Jeho základem jsou kroupy a houby. Vyzkoušejte ho – jistě vás příjemně překvapí, jak lahodně chutná.
Čočka jako nezbytnost
Čočku si k novoročnímu obědu uděláme všichni rádi. Věříme totiž, že díky ní, nás nečekají žádné finanční problémy. Tradici můžeme dodržet, ale dopřát si zajímavější chuť. Stačí vyměnit klasickou čočku za čočku červenou. Ta se nemusí předvařovat a připravit ji můžete na spoustu jiných způsobů než jen nakyselo. Je rychlejší, chuťově zajímavější a lahodí více i našemu oku.
TIP – ČOČKA BELUGA MENUGOLD
Připravte si na novoroční oběd z černé čočky beluga, která se podobá kaviáru. Vyniká vysokým obsahem vlákniny a minerálů. Na rozdíl od jiných typů luštěnin není třeba jí před konzumací namáčet, takže pokrm je brzo hotový.
Cena: 51,90 Kč
TIP – HRÁCH PŮLENÝ MENU GOLD
Okoukala se vám typicky žlutá hrachová polévka? Vyzkoušejte ji se zeleným sušeným hrachem Menu Gold, pochutná si celý stůl. Příprava je rychlá, obsah bílkovin vysoký a chuť bohatá.
Cena: 13,90 Kč
Více na www.menugold.cz nebo www.lafood.cz
Zdroj foto: Naďa Indruchová