REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

K Vánocům tradičním ale zdravějším stačí jen drobné změny

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Každá země má své tradiční sváteční menu, které se během Vánoc pravidelně připravuje. České republice dominuje smažený kapr se salátem, rybí polévka a na nový rok čočka nakyselo. Takové menu je sice tradiční, ale někomu už se může tak trochu zajídat. Jenže co s tím, když nechcete porušit tradice? Postačí jen drobné změny, které dodají vánočnímu stravování novou chuť, učiní ho o něco zdravějším, ale tradice zůstanou stále zachovány.


Hrachová polévka namísto rybí

Ruku na srdce – chutná vám doopravdy rybí polévka? A chutná většině vaší rodiny a přátel? Byť se jedná o velmi lahodný a zdravý pokrm, mnoho českých domácností by se mu raději vyhnulo. Není to nemožné. Když nahlédneme na český vánoční stůl třeba do období první republiky, zjistíme, že rybí polévka se na něm neobjevovala. Místo ní se jedla polévka z hrachu. Tradice praví, že díky konzumaci luštěnin během svátečních dní, bude rodina bohatnout. Hrachová polévka vás příjemně povzbudí, ale je současně také sytá. Proto si ji dopřejte jen decentní porci, ať se do vás vejde ještě hlavní chod a cukroví.

 

 

Raději kroupového kubu než smaženého kapra

Kapr se v České republice stal hlavním štědrovečerním chodem zhruba v devatenáctém století. Ani on, podobně jako rybí polévka, však řadě lidí nechutná. Jiní si ho zas chtějí odpustit z pohledu dodržování zdravé životosprávy, do které se prostě zlatavě osmažený trojobal nehodí. Moderní rodiny místo něj servírují lososa, jiní si dopřejí klasický vepřový řízek. Ani jedna z těchto alternativ není příliš tradiční a typicky vánoční. Losos je sice podstatně zdravější, na český vánoční stůl ale stejně nepatří. Pokud hledáte alternativu za kapra, můžete vyzkoušet houbového kubu. O něm se z pohledu tradice pochybovat nedá. Dříve tvořil hlavní chod štědrovečerní tabule. Jeho základem jsou kroupy a houby. Vyzkoušejte ho – jistě vás příjemně překvapí, jak lahodně chutná.

 

Čočka jako nezbytnost

Čočku si k novoročnímu obědu uděláme všichni rádi. Věříme totiž, že díky ní, nás nečekají žádné finanční problémy. Tradici můžeme dodržet, ale dopřát si zajímavější chuť. Stačí vyměnit klasickou čočku za čočku červenou. Ta se nemusí předvařovat a připravit ji můžete na spoustu jiných způsobů než jen nakyselo. Je rychlejší, chuťově zajímavější a lahodí více i našemu oku.

 

TIP – ČOČKA BELUGA MENUGOLD

Připravte si na novoroční oběd z černé čočky beluga, která se podobá kaviáru. Vyniká vysokým obsahem vlákniny a minerálů. Na rozdíl od jiných typů luštěnin není třeba jí před konzumací namáčet, takže pokrm je brzo hotový.

Cena: 51,90 Kč

 

TIP – HRÁCH PŮLENÝ MENU GOLD

Okoukala se vám typicky žlutá hrachová polévka? Vyzkoušejte ji se zeleným sušeným hrachem Menu Gold, pochutná si celý stůl. Příprava je rychlá, obsah bílkovin vysoký a chuť bohatá.

Cena: 13,90 Kč

 

Více na www.menugold.cz nebo www.lafood.cz

Zdroj foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy