REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

K Vánocům tradičním ale zdravějším stačí jen drobné změny

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Každá země má své tradiční sváteční menu, které se během Vánoc pravidelně připravuje. České republice dominuje smažený kapr se salátem, rybí polévka a na nový rok čočka nakyselo. Takové menu je sice tradiční, ale někomu už se může tak trochu zajídat. Jenže co s tím, když nechcete porušit tradice? Postačí jen drobné změny, které dodají vánočnímu stravování novou chuť, učiní ho o něco zdravějším, ale tradice zůstanou stále zachovány.


Hrachová polévka namísto rybí

Ruku na srdce – chutná vám doopravdy rybí polévka? A chutná většině vaší rodiny a přátel? Byť se jedná o velmi lahodný a zdravý pokrm, mnoho českých domácností by se mu raději vyhnulo. Není to nemožné. Když nahlédneme na český vánoční stůl třeba do období první republiky, zjistíme, že rybí polévka se na něm neobjevovala. Místo ní se jedla polévka z hrachu. Tradice praví, že díky konzumaci luštěnin během svátečních dní, bude rodina bohatnout. Hrachová polévka vás příjemně povzbudí, ale je současně také sytá. Proto si ji dopřejte jen decentní porci, ať se do vás vejde ještě hlavní chod a cukroví.

 

 

Raději kroupového kubu než smaženého kapra

Kapr se v České republice stal hlavním štědrovečerním chodem zhruba v devatenáctém století. Ani on, podobně jako rybí polévka, však řadě lidí nechutná. Jiní si ho zas chtějí odpustit z pohledu dodržování zdravé životosprávy, do které se prostě zlatavě osmažený trojobal nehodí. Moderní rodiny místo něj servírují lososa, jiní si dopřejí klasický vepřový řízek. Ani jedna z těchto alternativ není příliš tradiční a typicky vánoční. Losos je sice podstatně zdravější, na český vánoční stůl ale stejně nepatří. Pokud hledáte alternativu za kapra, můžete vyzkoušet houbového kubu. O něm se z pohledu tradice pochybovat nedá. Dříve tvořil hlavní chod štědrovečerní tabule. Jeho základem jsou kroupy a houby. Vyzkoušejte ho – jistě vás příjemně překvapí, jak lahodně chutná.

 

Čočka jako nezbytnost

Čočku si k novoročnímu obědu uděláme všichni rádi. Věříme totiž, že díky ní, nás nečekají žádné finanční problémy. Tradici můžeme dodržet, ale dopřát si zajímavější chuť. Stačí vyměnit klasickou čočku za čočku červenou. Ta se nemusí předvařovat a připravit ji můžete na spoustu jiných způsobů než jen nakyselo. Je rychlejší, chuťově zajímavější a lahodí více i našemu oku.

 

TIP – ČOČKA BELUGA MENUGOLD

Připravte si na novoroční oběd z černé čočky beluga, která se podobá kaviáru. Vyniká vysokým obsahem vlákniny a minerálů. Na rozdíl od jiných typů luštěnin není třeba jí před konzumací namáčet, takže pokrm je brzo hotový.

Cena: 51,90 Kč

 

TIP – HRÁCH PŮLENÝ MENU GOLD

Okoukala se vám typicky žlutá hrachová polévka? Vyzkoušejte ji se zeleným sušeným hrachem Menu Gold, pochutná si celý stůl. Příprava je rychlá, obsah bílkovin vysoký a chuť bohatá.

Cena: 13,90 Kč

 

Více na www.menugold.cz nebo www.lafood.cz

Zdroj foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy