REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jsou tu Velikonoce, sezóna vajec. Víte, jaká vybrat?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Každý všední den sní průměrný Čech jedno vejce. Věděli jste, že je tato významná potravina tvořena ze dvou třetin vodou? Zbylá sušina obsahuje téměř rovným dílem bílkoviny, minerální látky a tuky. A trochu sacharidů. Přemýšleli jste někdy, proč jsou některá vejce větší a jiná menší? Nebo zda je oranžový žloutek opravdu známkou kvality? A slyšeli jste už o IQ vejcích? Akademie kvality vyzpovídala Ing. Gabrielu Dlouhou, Ph.D., předsedkyni představenstva Českomoravské drůbežářské unie.


Přestože byla vejce jednu dobu terčem kritiky kvůli obsahu cholesterolu, není pochyb o tom, že jsou neuvěřitelně výživná. „Pro zdravého dospělého člověka je pravidelná denní dávka 2–3 vajec naprosto bezpečná,“ sděluje Ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D., předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie. O pozitivních účincích látek obsažených ve vejcích by se dalo napsat tisíce řádek. Pojďme se nyní zaměřit na praktické a užitečné informace o této jedinečné potravině. Pokud si nevíte rady s výběrem, značky kvality jako například Klasa nebo „Bio zebra“ vám napoví.

 

 

Kód na vejci ukáže nejen zemi původu

Kódy na obalu vajec a jejich skořápce nemůžeme ztotožňovat. Každý poskytuje odlišnou informaci. Zkratka CZ na obalu znamená, že byla vejce balena a tříděna u nás. Původ vajec je uveden v kódu přímo na vejci. Tato informace by měla být vysvětlena i na balení, často na vnitřní straně víčka. Razítko s kódem na vejci také prozradí informace o podmínkách chovu nosnic.

V České republice máme chovy velmi přísně kontrolovány. Vajec tuzemské produkce se netýkala žádná negativní kauza – třeba aféra se salmonelou a fipronilem – jako např. u vajec z Polska nebo Nizozemska. Proto preferujme vejce od českých chovatelů. Jsou zárukou kvality, a navíc podpoříme naše zemědělství,“ vysvětluje Ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D.

 

Vejce „z klece“ už lidi moc nechtějí

V posledních letech se často řeší způsob chovu nosnic, což hraje poměrně velkou roli při nákupním rozhodování. Na to ovšem reagují čeští chovatelé. „Meziročně zlepšili podmínky 8 % nosnic
z klecových na šetrnější chovy,“ doplňuje odbornice. Protože mají alternativní způsoby chovů vysoké náklady, odráží se to také na cenách kvalitních vajec.

 

Vejce skladujte špičkou dolů

Ideální prostředí pro vejce je teplota 5–8 °C. Také je nevystavujte prudkým teplotním změnám, při kterých dochází k možnosti tvorby plísní. „Kvůli kolísající teplotě nenechávejte vejce v boxu dvířek lednice. Ukládejte je špičkou dolů, kde se nachází póry, kterými přijímají kyslík. Vejce rozhodně neomývejte, abyste neodstranili jeho ochranný obal,“ radí předsedkyně svazu.

 

Čerstvé vejce jde ke dnu

Platí jednoduchá rovnice. Čím je vejce starší, tím je bílek nižší a řidší. Pak vám moc nejde oddělit žloutek od bílku. Stáří vejce vám napoví jednoduchý pokus. Vhoďte ho do hrnce s vodou. Když klesne ke dnu, je čerstvé. Jestliže ale plave, raději ho nejezte.

 

Uvařením prodloužíte trvanlivost

U čerstvých vajec máme uvedenou minimální trvanlivost na obalu. Jedná se o 28 dní od snášky. Jak dlouho ale můžeme nechat uvařené vejce v lednici, aby se nezkazilo? „Pokud jste si vejce vařili doma, vydrží v lednici přibližně týden. Nicméně v obchodech se můžeme setkat s barvenými vejci tuzemské produkce, s tzv. šelakovanými vejci. Z důvodu prodloužení trvanlivosti, která je delší než měsíc, se na ně nanáší speciální pryskyřice, která zaplní póry skořápky a zamezí přístupu vzduchu. Vařená loupaná vejce se také uchovávají v ochranném nálevu nebo balí do ochranné atmosféry. Ta se používají v gastro provozech,“ objasňuje odbornice.

 

Tmavší žloutek signalizuje vyšší kvalitu?

Traduje se, že poctivá domácí vejce mají sytě oranžové žloutky. Na rozdíl od těch z obchodu, která jsou bledě žlutá. Jaká je ovšem realita? „Odstín žloutku se odvíjí od složení krmiva. Domácí vejce jej vždy mívala sytě zbarvený díky výživě a přítomnosti pastvy. Lákavě oranžové žloutky však dneska mají i vejce zakoupená v obchodech. A to díky krmné směsi obsahující kukuřici,“ vysvětluje zástupkyně Českomoravské drůbežářské unie.

 

Snáší těžší slepice větší vejce?

Velikost vajec je závislá na stáří slepice. Její první vejce jsou nejmenší. Podle chovatelů bývají nejkvalitnější, proto si na nich více pochutnáte a také získáte více živin. Udělejte si je třeba k snídani. Do těsta si ale klidně kupte ta velká. Jen je třeba objasnit ještě jeden mýtus – bohužel není pravdou, že ve větším vejci najdeme i větší žloutek. S velikostí totiž většinou roste také obsah bílku.

 

Benefity chytrých (IQ vejce) a cereálních vajec

Tyto typy vajec se liší tím, že vejce jsou různě obohacená o významně nutriční složky. Proto je řadíme mezi tzv. funkční potraviny. „V chytrých vejcích je více jódu, protože se nosnicím přidává do krmiva mořská řasa. U vajec cereálních musí podle legislativy krmná směs obsahovat 3 různé zrniny, které tvoří minimálně 60 % objemu krmné směsi. Nejčastější se jedná o kombinaci pšenice, kukuřice a ječmenu. Obsah kukuřice zvyšuje obsah xantofylů ve žloutku a pozitivně ovlivňuje jeho barvu,“ dodává Ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D., předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie.

 

Více informací o kvalitních potravinách a jak je vybrat, najdete na webu akademiekvality.cz, kde se kromě zajímavých článků můžete inspirovat i výbornými recepty.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Existuje dokonalé jídlo? Anthony Bourdain se to vydal zjistit

Anthony Bourdain byl rokenrolovou hvězdou světa gastronomie. Proslavil se v doběla rozpáleném pekle newyorských kuchyní, svým džentlmenstvím a láskou k francouzské kuchyni. V letech 2013–2018 se vydal na fascinující gastronomickou jízdu kolem světa. A jaký byl jeho cíl? Najít dokonalé jídlo.

číst dále ...

Dnes poprvé otevírá „Kukang Coffee“ – v Česku unikátní kavárna, která pomáhá chránit outloně na Sumatře!

Právě dnes otevřela své dveře prvním hostům unikátní „ochranářská“ kavárna „Kukang Coffee“! Můžete si v ní vychutnat šálek kávy a podílet se tím na ochraně outloňů a pomoci farmářům z daleké Sumatry. Poznejte s námi příběh kávy, která chrání přírodu!

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy