REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak z grilování udělat nezapomenutelnou hostinu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hezké počasí je jasným poznávacím znamením grilovací sezóny, kterou my Češi tak milujeme. Přinášíme vám pár tipů, jak si tyto oblíbené chvíle s přáteli a rodinou ještě více užít. Z každé večeře se pak snadno stane nezapomenutelná hostina.


Maso, volba číslo jedna

První příčky v grilování stále drží maso, takže pokud chcete sklidit úspěch, sáhněte vždy po kvalitním správně vyzrálém mase. Nejlepší je kupovat ho na pultovém prodeji v řeznictví. Tam vám navíc, v ideálním případě, zkušený řezník poradí s výběrem vhodného kousku. Dozvíte se také více informací o původu a stáří masa. Po nákupu, zvláště v teplých měsících, maso vždy skladujte v chladu. Maso je nejlepší rovnou zpracovat a nezamrazovat. Přednost dávejte lokálním produktům, kdy máte jistotu čerstvosti. Na gril se hodí jak libové kuřecí a krůtí maso, tak hovězí či vepřové. Když je maso mramorované, tedy prorostlé tukem, zajistí to po jeho ugrilování lahodnou šťavnatost, křehkost a intenzivní chuť. O vyzrálosti pak svědčí zabarvení masa – vepřové se vybírá podle růžovosti, kdežto hovězí by mělo být zbarvené do odstínů hnědé.

 

 

Marináda klíčem k úspěchu

Dalším krokem, k lahodné porci ugrilovaných specialit, je marinování. Pro dokonalou chuť se držte pravidla, že se marináda připravuje pokaždé čerstvá a nepoužívá se opakovaně. Zkuste zapojit fantazii a vyhněte se klasice v podobě mixu oleje a grilovacího koření. Zvládnout se to dá i bez oleje, stačí vám citronová nebo pomerančová šťáva a bylinky, případně můžete sáhnout po pivu či vínu. Co se týče koření, raději si směs na marinádu namíchejte sami namísto již hotové směsi, které často obsahují zbytečně vysoké množství soli. Když už sáhnete po oleji, zkuste raději olivový nebo neutrálnější řepkový.

 

Steaky nebo steaky

Zkusili jste někdy klasický steak vyměnit za steaky z tuňáka? Ryba na grilu představuje nejen zdravější a lehčí variantu, ale zároveň je to jeden z nejlepších způsobů, jak ryby připravit. Připravit tak můžete tuňáka, lososa, pstruha, makrelu, ale třeba i krevety či mušle. Ideální jsou samozřejmě ryby čerstvé, ale ne vždy máme možnost si takovou koupit. Velice chutné již na moři zmrazené ryby, tzv. sea frozen, nabízí například značka Mylord Premium. Stačí je nechat jen rozmrazit a pak ugrilovat, jako rybu čerstvou. Abyste při grilování nepřebili jedinečnou chuť ryby, stejně jako u masa, jen stačí dochutit steaky solí, čerstvými bylinkami a potřít zlehka olejem či máslem. Při servírování pak nesmí chybět citronová nebo limetová šťáva.

 

Kouzlo rybího masa

Ryby můžete grilovat na mřížce, kterou stačí před grilováním naolejovat a nechat rozpálit, nebo na kovových plátech, které položíte na rošt grilu. Aby se vám křehká ryba během přípravy nerozpadla, grilujte ji nejprve z jedné strany tak, aby byla důkladně propečená a vytvořila se na ní kůrka a až pak ji obraťte. Rybám obecně stačí jen krátká tepelná úprava. Podle jejich tloušťky a také toho, zda jde o filet či celou rybu, je grilujte 5, 15 nebo i 30 minut.

 

Zelenina nesmí chybět

Ke grilovanému masu nesmí na stole chybět mísa čerstvého zeleninového salátu. Pro zpestření ale ugrilujte i zeleninu jako takovou. Ideální jsou na to papriky, cukety, lilky, rajčátka, chřest nebo kořenová zelenina. Výborná je také kukuřice nebo třeba žampiony. Chuť červeného masa na grilu skvěle podtrhnou grilované rozpůlených švestek. Papriky nebo cukety můžete také naplnit směsí tvarohu a bylinek. Zeleninu však přehnaně nesolte ani neolejujte, jinak si místo zdravé pochoutky připravíte kalorickou bombu, která se na grilu rozpadne. Na gril můžete hodit i ananas, hrušky nebo jablka.

 

Chléb, který zazvoní

Jako příloha se nejlépe ke grilování hodí čerstvé a voňavé pečivo a samozřejmě chléb. Není na škodu, když je chléb trochu rozpraskaný, protože čerstvý chléb není vždy ten nejměkčí. Měkkost ovlivňuje větší množství vody a chléb má být dobře propečen, jen tak si zachová své aromatické látky. Podle starého zvyku by měl chléb ,,zvonit“, tedy mít naomak kůrku tvrdou a při poklepu by měla dutě znít. Dobrý chléb by měl mít rovnoměrně zlatohnědou kůrku a po rozkrojení chleba by měla být střída přiměřeně pórovitá, bez trhlin a elastická, po stlačení by se chléb měl vrátit do původního stavu.

 

Dip jako třešnička na dortu

Chcete-li grilování dovést k dokonalosti, nezapomeňte na dipy. Abyste však nepřebili chuť grilovaného masa nebo ryb, smíchejte třeba čerstvý tvarohový sýr, pepř, sůl a jarní cibulku. Zkuste zakysanou smetanu a jogurt s česnekem nebo čerstvými bylinkami. Skvěle grilované pochoutky dochutí kari s medem.

 

TIPy na grilování:

Steaky z tuňáka Mylord Premium – cena od 110 Kč / kus – ke koupi např. zde: www.mylord-premium.cz

Milujete steaky a neumíte si bez grilu léto ani představit? Zkuste změnu a zpestřete si své grilovací zážitky! Steaky z tuňáka značky Mylord Premium jsou šťavnaté, a protože jsou zamrazené ihned na moři po výlovu, chutnají jako čerstvě naporcované!

 

 

Grilovací klobásy s vysokým podílem masa – Řeznictví ZEMAN maso-uzeniny – cena od 12,90 Kč / 100 g, ke koupi např. zde: www.prodejnyzeman.cz

Pro milovníky zahradního grilu přináší řeznictví ZEMAN maso-uzeniny grilovací klobásy s vysokým podílem masa v akční nabídce. Každý týden, po celé léto, si podle své chuti vybere každý to nejlepší na gril. Pochutnat si můžete na grilovací klobáse s chilli, s nivou, nebo ručně vázané Staročeské klobáse.

 

 

Chléb Kladenský kvas – Rodinná pekárna KOMPEK – cena 28 Kč. Ke koupi např. zde: www.kompek.cz

Jako příloha se nejlépe ke grilování hodí čerstvé voňavé pečivo a samozřejmě chléb. Není na škodu, když je chléb trochu rozpraskaný, protože čerstvý chléb není vždy ten nejměkčí. Měkkost ovlivňuje větší množství vody a chléb má být dobře propečen, jen tak si zachová své aromatické látky. Podle starého zvyku by měl chléb ,,zvonit“, tedy mít naomak kůrku tvrdou a při poklepu by měla dutě znít. Dobrý chléb by měl mít rovnoměrně zlatohnědou kůrku a po rozkrojení chleba by měla být střída přiměřeně pórovitá, bez trhlin a elastická, po stlačení by se chléb měl vrátit do původního stavu.

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy