REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak využít zbytky ovoce a zeleniny z odšťavňovače? Možnosti vás překvapí!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Připravujete si doma ovocné nebo zeleninové šťávy a je vám líto, že nevyužitá dužina končí v bioodpadu nebo kompostéru? Foodblogerka a influencerka Anna Růžičková, která svoje chutné a zdravé recepty sdílí na svém blogu a sociálních sítích, nabízí několik tipů, jak zbytky z ovoce a zeleniny dále zpracovat, a ještě si na nich i pochutnat.


Odšťavňování je skvělý a jednoduchý způsob, jak do svého jídelníčku získat dostatek vitamínů z čerstvého ovoce a zeleniny. Ať už doma používáte klasický odšťavňovač nebo tzv. šnekový, možná si i vy po přípravě šťávy kladete otázku, zda by se zbytky plné vlákniny nedaly ještě využít. „Domácí ovocné a zeleninové šťávy dělám dost často, takže také často přemýšlím, jak zpracovat dužinu z odšťavnění, která zbude. Možností je přitom hned několik,“ radí blogerka Anna Růžičková, která doma používá tzv. šnekový odšťavňovač od značky Sage.

 

 

Dužina z ovoce se podle jejích slov dá použít do ovesné kaše, sušenek, sladké buchty, raw dezertů, případně na zahuštění džemů nebo ovocných rozvarů. Dužina ze zeleniny je zase vhodná jako základ do polévek, omáček, zeleninového koláče, masových placek či fašírek. „Zbytky se dokonce dají usušit a rozmixovat na domácí vegetu – stačí jen přidat bylinky a sůl. U nás jsou však oblíbenou volbou semínkové krekry,“ prozrazuje Anna a zároveň upozorňuje, že ovoce a zelenina je potřeba už před odšťavením dobře umýt a případně oloupat. „Pokud si připravujete zeleninovoovocnou šťávu, odšťavňujte jednotlivé plody postupně, abyste mohli zeleninové zbytky oddělit od ovocných. Dužinu můžete odložit i do mrazáku, ideálně s označením, o jakou zeleninu či ovoce jde,“ radí Anna a na závěr přidává ještě jeden praktický tip: „Opatrní buďte u dužiny z pomeranče, já ji vždy dávám stranou, protože její chuť je nahořklá, což může ovlivnit i výslednou chuť sušenek nebo kaše.“

 

Semínkové krekry podle @livewithanny

Na cca 4–5 plechů krekrů budete potřebovat:

  • 200 g rozemletých lněných semínek
  • 1 lžíci soli
  • 1 lžíci provensálského koření
  • 550 ml vody
  • 250 g slunečnicových semínek (předem namočených)
  • 100 g sezamových semínek (předem namočených)
  • 6 plátků sušených rajčat v oleji
  • 300 g zeleninové dužiny z odšťavnění

Slunečnicové a sezamové semínko je dobré dát si namočit několik hodin předem, ideálně přes noc. Ve velké míse smíchejte rozemletá lněná semínka, sůl a provensálské bylinky. Přidejte vodu a důkladně promíchejte. Směs se může zdát být řídká, ale lněné semínko ji během pár minut zahustí. Do nádoby od mixéru dejte propláchnutá slunečnicová a sezamová semínka, přidejte sušená rajčata v oleji a dužinu z odšťavnění. Vše důkladně rozmixujte a směs přidejte do mísy ke lněné směsi a pořádně zamíchejte. Krekry pak můžete připravit dvěma způsoby – usušit v sušičce anebo upéct v troubě.

SUŠENÍ V SUŠIČCE – Do jednotlivých plat si připravte pečicí papír a na něm rovnoměrně rozetřete v tenoučké vrstvě směs na krekry. Použijte cukrářskou špachtli na krém a rozetřete směs přibližně do 3 mm slabé vrstvy. Počítejte s tím, že čím silnější vrstva, tím se budou krekry déle sušit. Nakonec rozetřenou směs nakrájejte na jednotlivé krekry a sušte v sušičce na 50 stupňů přibližně 4 až 5 hodin.

PEČENÍ V TROUBĚ – Směs na krekry rozetřete do tenké vrstvy na pečicí papír na plechu. Jednotlivé krekry rovnou nakrájejte a nechte 50 minut péct na 150 stupňů.

Krekry jsou skvělé především tím, že můžou nahradit pečivo u spousty jídel. Dají se na ně mazat různé pomazánky, můžete je podávat k polévkám anebo k různým omáčkám, salátům, míchaným vajíčkům. Můžete je také rozdrobit na kousky, opéct nasucho na pánvi a použít i jako doplněk do salátů, na těstoviny anebo do polévek.

 

Videorecept naleznete na https://livewithanny.cz

 

TIP SAGE: Šnekový odšťavňovač

Šnekový odšťavňovač The Big Squeeze zaujme i ty nejnáročnější. Díky nízkým otáčkám je nejen mimořádně tichý, ale nedochází ani k zahřívání jednotlivých ingrediencí. Ve šťávě tak zůstanou zachovány všechny vitamíny. Ať už budete chtít odšťavnit jakékoliv plody, kořeny nebo listy, model Sage SJS700 si s nimi hravě poradí. Vymačká maximální množství čerstvé šťávy s dokonale hladkou texturou. I když jde o šnekový typ odšťavňovače, nemusíte se bát komplikovaného čištění. Údržba je maximálně komfortní – nádobu stačí naplnit vodou a lis spolu s filtrem se propláchnou samy.

Šnekový odšťavňovač ovoce a zeleniny Sage SJS700, doporučená cena 12 999 Kč.

 

O značce Sage:

Sage je evropskou značkou společnosti Breville, jejíž produkty se prodávají ve více než 50 zemích světa. Australská Breville Groupe je celosvětově známá díky vlastnímu vývoji malých kuchyňských spotřebičů nejvyšší kvality, vyznačující se dlouhou životností a skvělým uživatelským komfortem. Historie Brevillu se začala psát v roce 1932 a této společnosti vděčíme například za tzv. sendvič-toaster, který vyvinula jako první výrobce na světě. Po jeho uvedení na trh v roce 1974 se jenom v Austrálii prodalo 400 000 kusů.

Na český trh značka Sage vstoupila v roce 2018 a postupně na něj uvede produkty zaměřené na přípravu kávy – espressa, mlýnky, pěniče; grilování – grily, smoking gun; odšťavňování – odšťavňovače, smoothie nebo přípravu potravin – roboty, mixéry, food procesory. Díky vlastnímu návrhu a náročnému testování bude možné u všech spotřebičů rozšířit záruku na tři roky. Pro Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Polsko značku Sage zastupuje exkluzivně společnost Fast ČR, patřící mezi největší regionální distributory domácích spotřebičů.

Pro další informace a novinky navštivte adresu www.sagecz.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Česko zná vítěze soutěže Chléb roku 2024 V Pardubicích byl překonán český chlebový rekord

Ve středu 12. června se v Pardubicích uskutečnil již 30. ročník největší tuzemské pekařské akce Dny chleba, kde se sešli pekařští odborníci, aby společně vybrali vítěze prestižní soutěže Chléb roku. Na místě bylo vystaveno celkem 272 druhů chleba, a jedná se tak o nový rekord, který posvětil zástupce Agentury Dobrý den, jež české rekordy spravuje. V samotné soutěži Chléb roku bylo posuzováno 113 různých chlebů.

číst dále ...

Jak poznat skutečně kvalitní olivový olej?

Španělsko je známé jako největší producent olivového oleje na světě a jejich výrobky jsou synonymem pro kvalitu a tradici. V tomto článku se zaměříme na dva klíčové faktory, které určují kvalitu olivového oleje – polyfenoly a aciditu. Dozvíte se, proč jsou tyto složky tak důležité pro vaše zdraví a jak ovlivňují chuť a trvanlivost oleje.

číst dále ...

Skvělá italská pizza v domácích podmínkách? Jde to – klíčem je mouka, vysoká teplota v troubě a ingredience bez kompromisů

Když se řekne pizza, mnohým z nás se pravděpodobně vybaví vůně čerstvě upečeného křupavého těsta, lahodná rajčatová omáčka a bohatá vrstva rozpuštěného sýra. Tento kulinářský skvost, který se zrodil v Itálii, si získal srdce gurmánů po celém světě. A co když vám řekneme, že tajemství dokonalé domácí pizzy není jen v Itálii, ale i ve vašich rukou a ve správné volbě ingrediencí?

číst dále ...

Jak uchovávat potraviny při převozu na chatu

Vyšší teploty potravinám přepravovaným v autě na chatu či chalupu příliš nesvědčí. Jiné řešení než právě tohle však mnohdy neexistuje, třeba když se vaše chata nachází mimo civilizaci nebo v malé vesničce bez obchodu. Správně provedený transport je však pro potraviny naprosto nezbytný, vzhledem k tomu, že i během velmi krátké chvilky v autě může vlivem nadměrného tepla dojít k jejich znehodnocení. Podívejte se na pár dobrých rad, jak postupovat, pokud chcete uchovat potraviny čerstvé.

číst dále ...

Inspirace na zpracování a uchování zeleninové úrody

Období zpracování úrody je tady, nemusíte se ale omezovat pouze na zpracování ovoce a výrobu džemů. Když má sezónu vaše oblíbená zelenina a všude je jí dostatek za dobrou cenu, využijte toho. Ať už máte plody z vlastní zahrádky, nebo si je koupíte na trhu, je to chytrý způsob, jak si zajistit zdroj zeleniny v zimních měsících. Jak na to vám poradí lektorka zdravého vaření Ing. Kamila Metzová.

číst dále ...

Houbaři mají žně

Letošní sezóna hub, díky srážkám a teplým nocím je o měsíc posunutá. Bližším nahlédnutí do našich lesů tak zjistíte, že houbaři z většiny území ČR nosí plné koše. Nejlépe jsou na tom houbaři v okolí Brna a Zlína, kde byly opravdu nadprůměrné srážky. Úlovky ale nosí houbaři i z Jižních Čech, místy rostou také v Severních Čechách, Středních Čechách a v Západních Čechách, slabší je zatím například růst hub v Pardubickém kraji.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.