REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak využít pivo v kuchyni aneb 3 recepty na pokrmy s pivem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vypadá to, že vám doma brzy projde pivo, a zrovna na něj nikdo nemá chuť? Nebo byste si dala pivo, ale kvůli „stavu“ si netroufáte? Máme pro vás tři druhy receptů na pokrmy s pivem, které vám uvedenými potížemi snadno pomohou. Jeden ze studené kuchyně a dva z kuchyně teplé. Snad si pochutnáte stejně jako my!


Pivo jedině v akci

Že Češi kupují pivo téměř výhradně v akcích a slevách, to už supermarkety zjistily. Průzkumy mezi spotřebiteli pravidelně ukazují, že pivo patří k těm nejpoužívanějším slovům v souvislosti vyhledáváním slev v online letácích. I proto se cenová akce na některou ze značek piva najde snad v každém letáku Lidl na příští týden – jak se ostatně můžete sami přesvědčit! Díky akcím může být vaření s využitím piva příjemně úsporné.  

 

Ze studené kuchyně – bůčková pomazánka s pivem

Bůčková pomazánka nezní na první dobrou moc dietně, ale opak se může stát pravdou. Vepřový tuk je totiž nositelem některých nenasycených mastných kyselin, které v jiných potravinách prostě nepotkáte – a tělo si je samo nevyrobí. Pomazánku navíc proložíte zeleninou, takže si zajistíte, že vitamíny A, E, D a K, které jsou rozpustné pouze v tucích, budou vašemu tělu opravdu dostupné. Zkrátka: Jednou za čas si tuhle dobrotu jistě můžete dovolit!

Co budete potřebovat:

  • 0,5 kg bůčku
  • paprikové lusky, cca 150 – 200 g
  • papriková pasta – pálivost dle vašeho výběru
  • velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 0,3 l černého piva
  • kmín
  • sůl

Postup je velmi snadný. Cibuli, bůček i česnek nakrájejte na malé kousky a vložte do pekáče. Vsypte koření, podlijte pivem (částí) a dejte péct na cirka 180 stupňů po dobu jedné hodiny. Během pečení podlévejte dalším pivem. Poté vyjměte z trouby a přidejte papriku nakrájenou na kousky, i paprikovou pastu. Promíchejte a dopečte dalších cirka 40 minut, aby byl bůček zcela měkký.

Upečenou směs rozmixujte. Pokud máte rádi jasnou strukturu pomazánek, mixujte jen nahrubo. Jestliže jste zastánci spíše paštik, mixujte najemno. Hotovou pomazánku nechte vychladnout a poté případně dochuťte. Podávejte s pečivem a sterilovanou zeleninou, nejlépe se sklenkou piva k tomu.

 

Z teplé kuchyně – maso či bezmasé jídlo na pivu

Příprava masových pokrmů na pivu má své zaryté odpůrce i zastánce. Pokud ještě nevíte, ke které skupině strávníků se zařadíte právě vy, vyzkoušejte si pivní guláš, který můžete připravit jak například z hovězí kližky, tak třeba i sojových kostek. Ingredience a postup budou v obou případech stejné, samozřejmě až na ústřední surovinu.

Co budete potřebovat:

  • 800 g kližky nebo namočených sojových kostek (či jiné náhražky masa)
  • 3 velké cibule
  • česnek – dle chuti, minimálně však 4 velké stroužky
  • sádlo k opražení masa, nebo rostlinný olej
  • mletá uzená paprika
  • sladká paprika
  • chilli paprika
  • sůl, pepř a drcený kmín
  • 400 ml světlého piva
  • 2 lžičky hořčice
  • 80 g rajského protlaku
  • 2 brambory – syrové a najemno nastrouhané (strouhejte až těsně před použitím)

Vzhledem k většímu množství surovin se může zdát, že půjde o složitější recept, ale opak je pravdou. Je to vlastně jen eintopf, kdy nasypete vše do jednoho hrnce, dáte do trouby a jen čekáte, až bude hotovo. Pouze cibulku je nutné si připravit předem (osmahnout) a orestovat maso, aby se po povrchu zatáhlo). Maso se dá restovat na již opečené cibulce – ta má být tmavá, až hnědá, aby měl guláš barevnější chuť.

Jakmile je maso orestované nebo máte na cibulce osmahnuté sojové kostky, přidejte všechny zbývající ingredience, promíchejte a pod pokličkou vložte do trouby. Duste na asi 200 stupních celsia do změknutí masa (sojových kostek). Fajnšmekři si nechávají část papriky a česneku – a do guláše je vloží až nakonec, jen k závěrečnému spaření, aby jak paprika, tak česnek hrály v guláši hlavní chuťovou roli. Pivo zjemní maso a dá mu typickou sladovou chuť.

Díky bramborám není nutno guláš zahušťovat. Pokud by byl přece jen příliš řídký na váš vkus, lze vmíchat 1-2 lžíce hladké mouky rozmíchané v troše vody a provařit ještě cirka 20 minut (za pravidelného míchání). Čas lze uspořit použitím škrobu.

 

Zákusek nesmí chybět – pivní moučník s hruškami

 

 

Z piva se dají tvořit i vynikající moučníky nebo pečivo. Zatímco pivní rohlíky, chleba a preclíky zná snad každý, o hruškovém koláči už asi prohlásit nemůžeme. A je to velká škoda, protože je opravdu výborný. Postup je přitom celkem snadný – jedinou komplikací je nutnost předem si připravit pivo (musí projít varem) a karamelizované hrušky. Ale jestli bojujete s časem, použít můžete i hrušky syrové, jen nakrájené na plátky.

Co budete potřebovat na těsto:

  • 1/4 l černého piva
  • l lžic medu
  • 100 h hnědého cukru
  • 1/2 lžičky sody
  • 4 vejce
  • 175 ml oleje
  • 130 g hladké mouky
  • 140 g polohrubé mouky (lze použít i pohankovou nebo špaldovou)
  • 2 lžičky prášku do pečiva nebo půlka prášku do perníku
  • 1 – 2 lžičky perníkového koření (pokud jste nepoužili prášek do perníku)
  • trocha zázvoru (sušený nebo najemno nastrouhaný čerstvý)

Co budete potřebovat na karamelizované hrušky:

  • 1 kg hrušek
  • 100 g hnědého cukru
  • 50 g másla
  • koření do perníku, cirka jedna lžička

Nejprve si připravte pivo tak, že jej necháte projít varem, přidáte do něj sodu a necháte vychladnout. Mezitím se věnujte hruškám. Oloupejte je a nakrájejte na plátky. Na pánvi rozpouštějte máslo a cukr do doby, než začne cukr pěnit. Pak přidejte hrušky, posypte kořením a nechte je na mírném plameni dusit pod pokličkou po dobu asi 10 minut.

Pak už je čas na přípravu těsta. Začněte tím, že vyšleháte vejce s cukrem, přilijete olej a pivo a vmícháte pak ještě mouku i prášek do pečiva a koření do perníku. Důkladně promíchejte – a těsto je také připraveno.

Do pekáčku s pečícím papírem vložte nejprve hrušky tak, aby se prostíraly po celém dně rovnoměrně. Karamelizovanou šťávu z hrušek si ale ponechte až na konec, na hotový moučník. Na hrušky nalijte těsto a dejte péct do trouby na 170 stupňů, do doby, než se těsto začne hotové odlepovat od okrajů.

Po upečení nechte zchladnout, opatrně otočte a sloupněte pečící papír tak, aby hrušky zůstaly na moučníku (je potřeba trocha opatrnosti). Povrch pak pokapejte odloženou karamelizovanou šťávou z hrušek – a je to. Moučník je šťavnatý a díky kombinaci hrušek, perníku a piva velmi chutný.

 

Receptů “na pivu” u nás najdete spousty – přesvědčte se sami a hlavně: pochutnejte si!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jahody hlavní hvězdou našich kuchyní

Jahody jsou nejen lahodné, ale také velmi zdravé. Obsahují vysoké množství vitamínu C, který posiluje imunitní systém, a také jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály. Jahody mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, což je činí ideálním ovocem pro ty, kteří si chtějí udržet svou ideální váhu. Navíc obsahují kyselinu listovou, která je důležitá pro těhotné ženy, a mangan, který je nezbytný pro zdraví kostí. Ale pozor, jahody mohou vyvolat také alergickou reakci, především u malých dětí.

číst dále ...

Startup Objednáme už digitalizoval přes 500 restaurací. Nyní brojí proti vysokým provizím dovážkových služeb

Zavedené donáškové firmy si účtují téměř třetinu z ceny každé objednávky. Český startup Objednáme, poskytující komplexní digitální objednávkový systém pro restaurace, chce skrze novou funkci restauracím usnadnit provoz vlastních rozvozů a snížit tak i cenu pro koncové zákazníky.

číst dále ...

Vedra jsou tu. Jaké potraviny vás spolehlivě ochladí?

Letní měsíce se v posledních letech nesou ve znamení vysokých teplot, které našemu organismu dlouhodobě nesvědčí. Jak si ulevit od veder, když nemůžeme skočit do bazénu a klimatizace zrovna není po ruce? Pomoci nám můžou i některé potraviny – a možná vás některé z nich svou „ochlazovací“ schopností překvapí.

číst dále ...

Tipy a triky na dokonalé grilování bez masa

Grilování bez masa je zajímavé téma nejen pro vegetariány. Ať už se jedná o zahradní párty, setkání s kamarády nebo jen všední rodinnou večeři na čerstvém vzduchu, jsou bezmasé pochoutky skvělým doplněním a odlehčením stálého jídelníčku. Pokud budete hostit někoho, kdo maso nejí, můžete ho překvapit něčím jiným než jen grilovanou zeleninou a hermelínem. Abyste mohli být vyhlášeni za vege šéfkuchaře večera, držte se těchto osvědčených pravidel a typů z praxe, které pro vás připravila lektorka zdravého vaření a životního stylu Ing. Kamila Metzová.

číst dále ...

Cestovatel po Itálii: nová limitovaná bageta od Simply Fresh přijíždí s Fiatem 500 pro vás!

Letní počasí a prosluněné dny přímo vybízí k cestování do zahraničí. Pokud se ale letos k moři nedostanete, nemusíte být smutní. Značka Simply Fresh totiž připravila limitovanou edici baget s názvem Cestovatel po Itálii, která přinese kousek Itálie i k vám domů. Zapojit se navíc můžete do soutěže o Fiat 500. Novinka je dostupná na benzinových stanicích (např. Orlen a Tank Ono) nebo ve vybraných prodejnách (např. Žabka a Pont).

číst dále ...

Česko zná vítěze soutěže Chléb roku 2024 V Pardubicích byl překonán český chlebový rekord

Ve středu 12. června se v Pardubicích uskutečnil již 30. ročník největší tuzemské pekařské akce Dny chleba, kde se sešli pekařští odborníci, aby společně vybrali vítěze prestižní soutěže Chléb roku. Na místě bylo vystaveno celkem 272 druhů chleba, a jedná se tak o nový rekord, který posvětil zástupce Agentury Dobrý den, jež české rekordy spravuje. V samotné soutěži Chléb roku bylo posuzováno 113 různých chlebů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.