REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak využít pivo v kuchyni aneb 3 recepty na pokrmy s pivem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vypadá to, že vám doma brzy projde pivo, a zrovna na něj nikdo nemá chuť? Nebo byste si dala pivo, ale kvůli „stavu“ si netroufáte? Máme pro vás tři druhy receptů na pokrmy s pivem, které vám uvedenými potížemi snadno pomohou. Jeden ze studené kuchyně a dva z kuchyně teplé. Snad si pochutnáte stejně jako my!


Pivo jedině v akci

Že Češi kupují pivo téměř výhradně v akcích a slevách, to už supermarkety zjistily. Průzkumy mezi spotřebiteli pravidelně ukazují, že pivo patří k těm nejpoužívanějším slovům v souvislosti vyhledáváním slev v online letácích. I proto se cenová akce na některou ze značek piva najde snad v každém letáku Lidl na příští týden – jak se ostatně můžete sami přesvědčit! Díky akcím může být vaření s využitím piva příjemně úsporné.

 

 

Ze studené kuchyně – bůčková pomazánka s pivem

Bůčková pomazánka nezní na první dobrou moc dietně, ale opak se může stát pravdou. Vepřový tuk je totiž nositelem některých nenasycených mastných kyselin, které v jiných potravinách prostě nepotkáte – a tělo si je samo nevyrobí. Pomazánku navíc proložíte zeleninou, takže si zajistíte, že vitamíny A, E, D a K, které jsou rozpustné pouze v tucích, budou vašemu tělu opravdu dostupné. Zkrátka: Jednou za čas si tuhle dobrotu jistě můžete dovolit!

Co budete potřebovat:

  • 0,5 kg bůčku
  • paprikové lusky, cca 150 – 200 g
  • papriková pasta – pálivost dle vašeho výběru
  • velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 0,3 l černého piva
  • kmín
  • sůl

Postup je velmi snadný. Cibuli, bůček i česnek nakrájejte na malé kousky a vložte do pekáče. Vsypte koření, podlijte pivem (částí) a dejte péct na cirka 180 stupňů po dobu jedné hodiny. Během pečení podlévejte dalším pivem. Poté vyjměte z trouby a přidejte papriku nakrájenou na kousky, i paprikovou pastu. Promíchejte a dopečte dalších cirka 40 minut, aby byl bůček zcela měkký.

Upečenou směs rozmixujte. Pokud máte rádi jasnou strukturu pomazánek, mixujte jen nahrubo. Jestliže jste zastánci spíše paštik, mixujte najemno. Hotovou pomazánku nechte vychladnout a poté případně dochuťte. Podávejte s pečivem a sterilovanou zeleninou, nejlépe se sklenkou piva k tomu.

 

Z teplé kuchyně – maso či bezmasé jídlo na pivu

Příprava masových pokrmů na pivu má své zaryté odpůrce i zastánce. Pokud ještě nevíte, ke které skupině strávníků se zařadíte právě vy, vyzkoušejte si pivní guláš, který můžete připravit jak například z hovězí kližky, tak třeba i sojových kostek. Ingredience a postup budou v obou případech stejné, samozřejmě až na ústřední surovinu.

Co budete potřebovat:

  • 800 g kližky nebo namočených sojových kostek (či jiné náhražky masa)
  • 3 velké cibule
  • česnek – dle chuti, minimálně však 4 velké stroužky
  • sádlo k opražení masa, nebo rostlinný olej
  • mletá uzená paprika
  • sladká paprika
  • chilli paprika
  • sůl, pepř a drcený kmín
  • 400 ml světlého piva
  • 2 lžičky hořčice
  • 80 g rajského protlaku
  • 2 brambory – syrové a najemno nastrouhané (strouhejte až těsně před použitím)

Vzhledem k většímu množství surovin se může zdát, že půjde o složitější recept, ale opak je pravdou. Je to vlastně jen eintopf, kdy nasypete vše do jednoho hrnce, dáte do trouby a jen čekáte, až bude hotovo. Pouze cibulku je nutné si připravit předem (osmahnout) a orestovat maso, aby se po povrchu zatáhlo). Maso se dá restovat na již opečené cibulce – ta má být tmavá, až hnědá, aby měl guláš barevnější chuť.

Jakmile je maso orestované nebo máte na cibulce osmahnuté sojové kostky, přidejte všechny zbývající ingredience, promíchejte a pod pokličkou vložte do trouby. Duste na asi 200 stupních celsia do změknutí masa (sojových kostek). Fajnšmekři si nechávají část papriky a česneku – a do guláše je vloží až nakonec, jen k závěrečnému spaření, aby jak paprika, tak česnek hrály v guláši hlavní chuťovou roli. Pivo zjemní maso a dá mu typickou sladovou chuť.

Díky bramborám není nutno guláš zahušťovat. Pokud by byl přece jen příliš řídký na váš vkus, lze vmíchat 1-2 lžíce hladké mouky rozmíchané v troše vody a provařit ještě cirka 20 minut (za pravidelného míchání). Čas lze uspořit použitím škrobu.

 

Zákusek nesmí chybět – pivní moučník s hruškami

 

 

Z piva se dají tvořit i vynikající moučníky nebo pečivo. Zatímco pivní rohlíky, chleba a preclíky zná snad každý, o hruškovém koláči už asi prohlásit nemůžeme. A je to velká škoda, protože je opravdu výborný. Postup je přitom celkem snadný – jedinou komplikací je nutnost předem si připravit pivo (musí projít varem) a karamelizované hrušky. Ale jestli bojujete s časem, použít můžete i hrušky syrové, jen nakrájené na plátky.

Co budete potřebovat na těsto:

  • 1/4 l černého piva
  • l lžic medu
  • 100 h hnědého cukru
  • 1/2 lžičky sody
  • 4 vejce
  • 175 ml oleje
  • 130 g hladké mouky
  • 140 g polohrubé mouky (lze použít i pohankovou nebo špaldovou)
  • 2 lžičky prášku do pečiva nebo půlka prášku do perníku
  • 1 – 2 lžičky perníkového koření (pokud jste nepoužili prášek do perníku)
  • trocha zázvoru (sušený nebo najemno nastrouhaný čerstvý)

Co budete potřebovat na karamelizované hrušky:

  • 1 kg hrušek
  • 100 g hnědého cukru
  • 50 g másla
  • koření do perníku, cirka jedna lžička

Nejprve si připravte pivo tak, že jej necháte projít varem, přidáte do něj sodu a necháte vychladnout. Mezitím se věnujte hruškám. Oloupejte je a nakrájejte na plátky. Na pánvi rozpouštějte máslo a cukr do doby, než začne cukr pěnit. Pak přidejte hrušky, posypte kořením a nechte je na mírném plameni dusit pod pokličkou po dobu asi 10 minut.

Pak už je čas na přípravu těsta. Začněte tím, že vyšleháte vejce s cukrem, přilijete olej a pivo a vmícháte pak ještě mouku i prášek do pečiva a koření do perníku. Důkladně promíchejte – a těsto je také připraveno.

Do pekáčku s pečícím papírem vložte nejprve hrušky tak, aby se prostíraly po celém dně rovnoměrně. Karamelizovanou šťávu z hrušek si ale ponechte až na konec, na hotový moučník. Na hrušky nalijte těsto a dejte péct do trouby na 170 stupňů, do doby, než se těsto začne hotové odlepovat od okrajů.

Po upečení nechte zchladnout, opatrně otočte a sloupněte pečící papír tak, aby hrušky zůstaly na moučníku (je potřeba trocha opatrnosti). Povrch pak pokapejte odloženou karamelizovanou šťávou z hrušek – a je to. Moučník je šťavnatý a díky kombinaci hrušek, perníku a piva velmi chutný.

 

Receptů “na pivu” u nás najdete spousty – přesvědčte se sami a hlavně: pochutnejte si!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy