REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak správně připravit kvalitní čaj

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Čaj patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě. A není to jen díky mnoha rozmanitým druhům a způsobům úpravy, ale také tím, že mu vděčíme za blahodárný účinek na lidský organismus. Mnozí jej konzumují i kvůli jeho povzbuzujícím účinkům. Obsahuje totiž kofein, zvaný tein, který příznivě stimuluje centrální nervovou soustavu a srdeční činnost. Jak ale správně přichystat tento nápoj? Existuje několik základních pravidel, díky nimž připravíte čaj ideální chuti, aroma, barvy i intenzity.


  1. Kvalita čajových lístků je základ. V dnešní době je na trhu nepřeberné množství druhů čaje, stejně jako specializovaných obchodů, v nichž odborníci pomohou s výběrem toho pravého čaje přímo pro vás.
  2. Teplota vody je důležitý faktor, který dokáže ovlivnit kvalitu připravovaného nápoje. Pro každý druh čaje je ideální jiná teplota. Čaje černé, jako je například Ceylon či Earl Grey, potřebují vodu vroucí či o teplotě 95 °C. Pro polozelené čaje je ideální teplota od 80 °C do 90 °C. Nejnižší teplotu pak vyžadují čaje zelené, od 60 °C do 80 °C. Pokud by se zelený čaj zalil vroucí vodou, vyloučily by se třísloviny a byl by nepříjemně hořký. Čaje bílé, ovocné a bylinné je ideální zalít vodou o teplotě 90 °C.
  3. Dobu louhování určuje nejen výrobce, ale známá jsou i některá všeobecná pravidla. Výsledkem kratšího louhování čaje je jeho mdlá a nevýrazná chuť. Výsledkem louhování po delší než doporučenou dobu je naopak jeho hořkost. Černé čaje se louhují 3 minuty pro povzbudivý účinek a 5 minut při zažívacích potížích. Bílý čaj je možné nechat louhovat také až 5 minut, záleží na intenzitě chuti, jíž chcete dosáhnout. Delší dobu potřebují čaje ovocné. U čajů bylinných je třeba se řídit návodem, protože velice snadno zhořknou.
  4. Kvalita vody ovlivňuje výslednou chuť. Obecně se za nejvhodnější považuje voda pramenitá, v dnešní době je dostačující kohoutková voda. Důležitá je však její čerstvost. Pokud vám v konvici zbyla voda z předešlého vaření, vylijte ji a načepujte vodu novou. Kvalita a teplota nádoby na čaj – k přípravě čaje se doporučují používat především klasické keramické či porcelánové konvičky, které by měly být předehřáté. Toho lze dosáhnout například jejich vypláchnutím v horké vodě. Čajové nádoby by se měly čistit pouze vodou, bez chemických přípravků.
 

 

Pokud jste po přečtení těchto základních pokynů zmatení, nevěste hlavu. Čaj už za vás umí vyrobit i stroj. Britští odborníci společnosti Morphy Richards vyvinuli čajovar, který sám ohlídá teplotu vody i čas louhování. Je totiž vybaven pěti volitelnými úrovněmi intenzity čaje a třemi základními teplotami. Přístroj zároveň disponuje speciální louhovací technologií, spočívající v opakovaném přečerpávání a překapávání, díky které dochází k uvolnění plného čajového aroma. Je uzpůsoben jak pro čaje sypané, tak pro čaje sáčkové, takže si pochutná opravdu každý.

 

Poznámka redakce:

Čajovar společnosti Morphy Richards je k dostání za 3 699 Kč. Více na www.morphyrichards.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Rychlé a jednoduché recepty pro nadšené hráče. Doplňte energii i během vypjatých turnajů!

Hraní her na PC, stejně tak moderní sázení v online casinech, vyžaduje soustředění a perfektní strategii. K tomu všemu je ale třeba také pořádná dávka energie. O tom věděl už samotný hrabě a nadšený hráč karet John Montagu, který v 18. století vynalezl sendvič. V klidu se tak mohl nasytit, aniž by musel odcházet od své milované hry. V podobném duchu jsme přistupovali i my k výběru našich receptů.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 3 díl

V pekařském cechu byli sdruženi i perníkáři. Perník je starou chloubou českých zemí i když je historicky doloženo, že první cáletníci, tak se říkalo pernikářům, přišli do Čech z Norimberku už ve 13. století, pekli pečivo s medem, cukr byl totiž známý až v 19. století. (viz minulý díl Celetná ulice). Tradiční práce pernikářů je úzce spojena s cukrářstvím. Pernikáři se rozšířili po celém tehdejším českém království a nejvíce se jich usadilo na Pardubicku. Dosud proslulý perník pardubický se vyrábí stále, dnes ovšem průmyslově. V Pardubicích je i muzeum perníku, umístěné v bývalém loveckém zámečku, které se vtipně nazývá Perníková chaloupka.

číst dále ...

Speciální recepty na netradiční jednohubky a obložený chléb podle šéfkuchaře Ondřeje Dufka

Vánoční svátky jsou za rohem, oslavy konce roku jakbysmet a blíží se tak období chlebíčků a jednohubek. Právě proto jsme pro Vás s českou značkou Živina připravili 2 speciální recepty na netradiční jednohubky a 1 recept na obložený chléb, kterými na silvestrovských oslavách rozhodně zaujmete. Recepty jsou jednoduché, rychlé a zvládne je opravdu každý. Navíc zaručeně nabourají stereotyp salátů a šunkových chlebíčků. Autorem receptů je kuchař Ondřej Dufek, který prošel kuchyněmi Gordona Ramsayho, byl šéfkuchař karlínské Esky a vařil v michelinských restauracích ve Skandinávii. Nyní spolupracuje právě s přerovskou Živinou.

číst dále ...

Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem

Vánoční období je časem, kdy se rodiny spojují kolem stolu a vychutnávají si kromě výjimečné atmosféry také tradiční pokrmy. Oblíbená štědrovečerní a novoroční jídla, která jsou nedílnou součástí sváteční tabule, lze připravit důvěrně známými, ale také inovovanými způsoby. Touto cestou jsme se vydali i my: naše inspirativní menu, které vzešlo z lásky k tradicím a kvalitním surovinám s oceněním Regionální potravina, slibuje neopakovatelné gastronomické zážitky. Lokální suroviny dodají vašemu jídlu punc výjimečnosti. Pro naše recepty jsme proto zvolili produkty pyšnící se značkou Regionální potravina. Výrobky s tímto označením prochází pravidelnou kontrolou, díky čemuž si dlouhodobě udržují tu nejvyšší kvalitu. A kdy jindy si dopřát to nejlepší než právě v čase vánočním? 

číst dále ...

Specialistka na zdravé stravování radí: 7 praktických tipů, jak na cukroví bez lepku

Potřebujete připravit cukroví bez lepku. Buď všechno nebo jen pár druhů. Důvody mohou být různé: zjištěná celiakie v rodině, intolerance lepku nebo jen bezlepková návštěva. Tak pojďme na to, Vánoce klepou na dveře, čas na experimenty není. Specialistka na zdravé stravování, Ing. Kamila Metzová, pro vás sepsala tipy z praxe, které vám usnadní cestu.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 2 díl

V minulém díle jsme skončili u luštěnin. Povězme si ještě pár historických, úsměvných informací o hrachu. Ve starém pojednání o krmi z 15. století se píše: „hlavní povaha české kuchyně je hrách, kaše, maso a korunou všeho je chléb. Němci ale pojídají masa tak ohromné kusy, že z jednoho kusu by se dal ve Vlaších pořídit banket.” V Molerianově lékařství tu dí se: „rozličného obyčeje navyklých krmí našich Čechů s jejich hrachem, cibulí a sýrem dotýkati se nechci, Moravců s jejich topénkami a sýrnými polévkami. Lužických s jejich hůbami a syrovátkami, Sasův se slaninami, Švábů s vejci na másle a ovesnými kašemi, Elsasanů s uzeným masem a česnekem a Vlachů s jejich starými klobásami, kteréž šest let smrdí jak starý kozel.”

číst dále ...

Šťastné a veselé? Šťastné a kvalitní!

Vánoční svátky patří mezi nejkrásnější a nejvýznamnější události v roce pro většinu lidí. Děti netrpělivě očekávají dárky a vánoční stromek, zatímco dospělí se těší na setkání se všemi, které mají rádi. Vzpomínky na vánoční svátky nás provázejí od dětství a často si i v dospělosti vybavíme vůni pečeného cukroví či vánočky. Během Vánoc se obvykle uchylujeme k receptům, které nám zanechaly naše babičky a maminky. Je nesporné, že Vánoce se z velké části odehrávají v kuchyni. Jídlo je tak jedna z nejdůležitějších součástí Vánoc, samozřejmě spolu se stromkem, dárky a dalšími rituály. Většina z nás má své recepty odzkoušené. Ale co takhle tradice lehce oživit, či odstartovat nějakou úplně novou? Připravili jsme pro vás několik ověřených vánočních receptů, které vám letos přijdou vhod.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy