REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak si vyrobit domácí těstoviny

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Foto postup receptuPřipravit si domácí těstoviny není žádná věda, ani vám to nezabere příliš času. Dnes se s vámi podělím o to, jakým způsobem dělám těstoviny já. Po kliknutí se vám otevře recept i s postupem ve fotografii.


Co k výrobě domácích těstovin potřebujete (základní těsto)

200 gramů hladké pšeničné mouky – výběrové, 2 celá vejce, 2 lžíce olivového oleje, trošku vody, 1/2 lžičky soli. Těstoviny solíme v tehdy, chceme-li je okamžitě konzumovat. Pokud si chcete těstoviny vyrobit “do zásoby” a usušit, pak určitě nesolte, protože by vám zvlhly. Co se týče oleje, ne vždy mám po ruce olivový, klidně použijte např. slunečnicový, není to až tak dramatický rozdíl.

 

Foto postup receptu

 

Postup při výrobě domácích těstovin

Prosejeme mouku a na vále uděláme důlek, do kterého rozklepneme dvě celá vejce – měla by mít pokojovou teplotu, přidáme i dvě lžíce oleje a půl čajové lžičky soli, pokud budeme těstoviny chtít hned konzumovat. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte malinko vody. Vypracujeme těsto, uděláme z něj bochánek a zabalíme do potravinové fólie a necháme tak asi hodinu odpočívat.

 

Foto postup receptu

 

Těsto si rozdělíme na 2 poloviny, aby se nám lépe pracovalo a z každé vyválíme placku o síle cca 2-3 mm. Vál musí být dobře pomoučený. Plátem těsta při válení pootáčíte, abyste dosáhli rovnoměrného rozválení. Pokud máte plát těsta takto připravený můžete rádýlkem či ostrým nožem krájet nudle délky a velikosti, kterou chcete dosáhnout.

 

Foto postup receptu

 

Pokud máte zpracovány oba pláty těsta a připravené těstoviny požadovaného tvaru, připravte si velký hrnec s vodou. Těstoviny vyžadují velké množství vody, ve které se budou vařit, takže hrnec by měl být opravdu velký.

 

Foto postup receptu

 

Do hrnce dáme vodu, přivedeme k varu, osolíme. Na 300 gramů těstovin dáváme 1lžičku soli.

 

Foto postup receptu

 

Těstoviny dáváme do hrnce s vodou až v okamžiku, kdy voda již pořádně vře, ne dříve. Je dobré občas je promíchat, aby se nelepily ke dnu hrnce. Vaří se dle velikosti cca 3-10 minut. Velikost, kterou vidíte na obrázku – zhruba deset minut. Po uvaření rychle slijeme přes cedník.

 

Tyto těstoviny můžete konzumovat samostatně nebo jako přílohu např. k masitým pokrmům.

 

Foto postup receptu

 

Pokud přijmete můj typ dělávám i těstoviny kurkumové a jsou vynikající. Kurkuma je nesmírně zdravá a navíc těstoviny nádherně obarví. Pokud chci těstoviny do polévky, samozřejmě přizpůsobím tvar i velikost.

Recept na kurkumové těstoviny najdete zde www.woman-today.cz/products/maricina-zdrava-polevka-s-domacimi-kurkumovymi-testovinami/.

 

Ať se vám podaří a chutnají vám.

 

woman today

Zdroj: www.woman-today.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy