REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak si vyrobit domácí těstoviny

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Foto postup receptuPřipravit si domácí těstoviny není žádná věda, ani vám to nezabere příliš času. Dnes se s vámi podělím o to, jakým způsobem dělám těstoviny já. Po kliknutí se vám otevře recept i s postupem ve fotografii.


Co k výrobě domácích těstovin potřebujete (základní těsto)

200 gramů hladké pšeničné mouky – výběrové, 2 celá vejce, 2 lžíce olivového oleje, trošku vody, 1/2 lžičky soli. Těstoviny solíme v tehdy, chceme-li je okamžitě konzumovat. Pokud si chcete těstoviny vyrobit “do zásoby” a usušit, pak určitě nesolte, protože by vám zvlhly. Co se týče oleje, ne vždy mám po ruce olivový, klidně použijte např. slunečnicový, není to až tak dramatický rozdíl.

 

Foto postup receptu

 

Postup při výrobě domácích těstovin

Prosejeme mouku a na vále uděláme důlek, do kterého rozklepneme dvě celá vejce – měla by mít pokojovou teplotu, přidáme i dvě lžíce oleje a půl čajové lžičky soli, pokud budeme těstoviny chtít hned konzumovat. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte malinko vody. Vypracujeme těsto, uděláme z něj bochánek a zabalíme do potravinové fólie a necháme tak asi hodinu odpočívat.

 

Foto postup receptu

 

Těsto si rozdělíme na 2 poloviny, aby se nám lépe pracovalo a z každé vyválíme placku o síle cca 2-3 mm. Vál musí být dobře pomoučený. Plátem těsta při válení pootáčíte, abyste dosáhli rovnoměrného rozválení. Pokud máte plát těsta takto připravený můžete rádýlkem či ostrým nožem krájet nudle délky a velikosti, kterou chcete dosáhnout.

 

Foto postup receptu

 

Pokud máte zpracovány oba pláty těsta a připravené těstoviny požadovaného tvaru, připravte si velký hrnec s vodou. Těstoviny vyžadují velké množství vody, ve které se budou vařit, takže hrnec by měl být opravdu velký.

 

Foto postup receptu

 

Do hrnce dáme vodu, přivedeme k varu, osolíme. Na 300 gramů těstovin dáváme 1lžičku soli.

 

Foto postup receptu

 

Těstoviny dáváme do hrnce s vodou až v okamžiku, kdy voda již pořádně vře, ne dříve. Je dobré občas je promíchat, aby se nelepily ke dnu hrnce. Vaří se dle velikosti cca 3-10 minut. Velikost, kterou vidíte na obrázku – zhruba deset minut. Po uvaření rychle slijeme přes cedník.

 

Tyto těstoviny můžete konzumovat samostatně nebo jako přílohu např. k masitým pokrmům.

 

Foto postup receptu

 

Pokud přijmete můj typ dělávám i těstoviny kurkumové a jsou vynikající. Kurkuma je nesmírně zdravá a navíc těstoviny nádherně obarví. Pokud chci těstoviny do polévky, samozřejmě přizpůsobím tvar i velikost.

Recept na kurkumové těstoviny najdete zde www.woman-today.cz/products/maricina-zdrava-polevka-s-domacimi-kurkumovymi-testovinami/.

 

Ať se vám podaří a chutnají vám.

 

woman today

Zdroj: www.woman-today.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy