REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak šel čas se školními svačinami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Téma měsíce - svačinkyMáloco vyvolá při vzpomínkách na školní docházku takovou debatu jako svačina. Také jste se těšili na velkou přestávku, až ji vytáhnete z batohu a začnete s ostatními spolužáky měnit? Chleba se salámem za housku s paštikou, domácí perník za koupenou sušenku. Víte ale, jak to se svačinami měli naše babičky a dědečkové? Lišila se maminčina od té vaší? Podívejte se s námi na vývoj školních svačin v čase.


Téma měsíce - svačinkyZa první republiky bylo do školy daleko

Období první republiky, tedy roky 1918 až 1938, znamenalo pro mnohé žáky z vesnic a menších měst každodenní pěší túru do školy. S sebou si proto nosili velké svačiny, které zároveň suplovaly oběd, případně chodili na oběd domů. Často se pak stávalo, že během vyučování někteří hladověli, protože to domů měli příliš daleko.

Nouze vyvolaná první světovou válkou školákům podlomila zdraví. Na jeho podporu tak ve třídě dostávali rozlévané mléko bohaté na vápník. K svačině býval třeba chléb s tvarohem, tedy opět vápníková bomba.

 

50. – 80. léta ve znamení hromadného fasování

Komunistický režim se vyznačoval organizováním veškerého společenského života, školního stravování nevyjímaje. Stát proto žákům svačiny dovážel do škol. Dostávali od něj mléko, na které měli speciální držáky. K tomu pečivo, například žemli s taveným sýrem či turistickým salámem. Z domova si pak nejčastěji nosili chléb se sýrem a pro doplnění vitamínů jablka odrůdy jonatan, která stála cca 3 Kčs za kilo. Svačiny se balily do hadrových ubrousků. Místo sušenek školáci mlsali karotku a kedlubnu. Bylo pravidlem, že se o velké přestávce nesedělo ve třídách, ale žáci štrádovali po chodbách, většinou do kolečka po celém patře, a přitom svačili.

 

90. léta přinesla populární „bufíky“

Kdo zažil školní docházku v 90. letech, jistě si pamatuje na zřizování bufetů alias „bufíků“. Otevíraly se o hlavní přestávce a kromě obložených housek, párků v rohlíku nebo hranolek, které v nich kuchařky zručně připravovaly, přetékaly nezdravými cukrovinkami. Vybavujete si pestrobarevné sladkokyselé „hady“ obalené v cukru? A co takhle slané preclíky namočené v čokoládě? 90. léta se zkrátka nesla ve znamení kupovaných svačin, ty domácí byly jen pro outsidery.

 

Současnost – mléčná rýže boduje

Fakt, že nejen české děti, ale i teenageři tloustnou, přiměl zákonodárce ke zrušení automatů se sladkostmi a dalšími nevhodnými potravinami, jako jsou hamburgery nebo chipsy, umístěnými na chodbách. A protože trendem je dbát na zdravé stravování, objevuje se ve svačinách dospívajících celozrnné pečivo, ovoce a zelenina, ale i mléčné výrobky. Stále oblíbenější se přitom stává mléčná rýže. Jen za tento rok její konzumace stoupla o skoro 30 %, představuje tak opravdový fenomén dnešní doby. Kelímek nezabírá místo v batohu, navíc rychle zasytí. Rýže je zároveň zdrojem těch správných sacharidů. Stačí jen v obchodě sáhnout po některé z dostupných variant, např. Müller Riso čokoláda, pistácie nebo jahoda.

Zdroj: www.mullermilch.cz

 

Recepty a inspiraci na dětské svačinky najdete zde: Dětské svačiny a přesnidávky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy