REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak se vyznat v luštěninách? Které luštěniny a jak prospívají vašemu tělu? 6x ano pro luštěniny!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Logo Menu GoldVíme, že jsou luštěniny zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku, ale které jsou vhodné při sportu, pro maminky nebo při redukční dietě? Jak se v nich vlastně vyznáme a co přináší našemu tělu? „Všechny luštěniny jsou přirozeně bezlepkové a rozhodně stojí za naši pozornost.“ Vysvětluje Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.


Menu gold - luštěniny

 

Hrách zelený a žlutý

U nás velmi rozšířený hrách setý pochází z orientální volně rostoucí odrůdy. Sušená semena jsou ceněna zejména pro svůj vysoký obsah vitamínu A a vitamínu skupiny B. U nás jsou k dostání dvě odrůdy, zelená a žlutá. Není mezi nimi chuťově velký rozdíl a obě se stejně dlouho vaří. Hrachem je možno také zahušťovat polévky, zeleninová jídla či připravovat pomazánky. Hrách je jedna z nejznámějších luštěniny, již naše prababičky jej hodně využívali v kuchyni, proto je vhodný pro vyšší věkové skupiny, které jsou na tento druh zvyklí. Je třeba zdůraznit, že by měl byt ve stravě zařazen pravidelně.

Cizrna

Pomáhá snižovat cholesterol, předcházet zácpě a posilovat nervovou soustavu. Cizrna se doporučuje zvláště těm, kdo trpí stresem a depresí. „Tato luštěnina je ideální pro těhotné ženy, protože je bohatá na kyselinu listovou, která chrání plod před vrozenými vadami nervové soustavy.“ říká Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.

Čočka hnědá a tmavozelená

Čočka je vysoce energetická a výživná luštěnina, která obsahuje jen málo tuku. Je bohatá na kyselinu listovou a železo, obě látky, pomáhají předcházet chudokrevnosti. Čočka je jednou z nejstarších pěstovaných plodin. Opět je vhodná pro seniory, kteří ji velmi dobře znají.

Čočka červená

Červená čočka je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínu B6. Škroby obsažené v čočce (i jiných luštěninách) se díky obsahu vlákniny vstřebávají pomalu a umožňují tak rovnoměrné uvolňování glukózy do krve, díky tomu doporučuji sportovcům čočku jako například rychlou odpolední svačinu.“ říká Milan Merva. Rovnoměrně uvolňování glukózy je důležité také pro udržení stabilní hladiny krevního cukru zejména pro diabetiky, ale i pro kohokoliv kdo se snaží hubnout. Červená čočka se výborně hodí i jako první koncentrovanější zdroj bílkovin pro miminka již od prvních měsíců při zavádění tuhé stravy a díky absenci nadýmavých látek i pro kojící maminky.

Fazole

Fazole obsahují 24 – 30 % kvalitních rostlinných bílkovin. Bylo zjištěno, že nejlépe stravitelné jsou bílkoviny černé fazole, následně červené a nakonec bílé. Fazole má nízký glykemický index, vysoký obsah vlákniny a tudíž zasytí na dlouhou dobu. Je tedy vhodný při redukčních dietách, pro cvičence, kteří redukuji svoji hmotnost.

Doporučení:

  • Pravidelným používáním luštěnin předejdete nadýmání a vaše tělo si zvykne na lepší využití látek v luštěninách obsažených.

  • Luštěniny je vhodné před vařením namáčet.

  • Používejte čerstvé nikoliv konzervované luštěniny.

  • Pro snížení nadýmání vařte luštěniny z bylinkami.

Menu gold - luštěniny

 

TIP!

V obchodech hledejte luštěniny ověřené značky Menu Gold.

Dostupnost: Makro, Tesco, Albert, Kaufland, Billa

 

Menu gold - luštěninyCIZRNA MENU GOLD

Cizrna neboli římský hrách lze hojně využívat v kuchyni. Hodí se do polévek, pomazánek, k těstovinám nebo jako pyré.

Cena: 32,90 Kč

Dostupnost: – Albert, Tesco, Billa, Makro, Kaufland, Terno

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Osvěžující nápoje, které vašim dnům dodají tu pravou šťávu

Rádi byste si během letních dnů dopřáli něco čerstvého a zároveň lahodného? Sáhněte po ovocných koktejlech! Jablka, maliny, borůvky, ale i špenát nebo mrkev – fantazii se meze nekladou. Můžete vybírat z ovoce i zeleniny nebo je mixovat společně. Představíme hned několik receptů, díky kterým se z vás stane král či královna koktejlů v letních dnech.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy