REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak se vyhnout jarní únavě? Dejte šanci koření a bylinkám

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - Rady a tipy profesionálůZimní období s sebou přináší kromě zasněžené romantiky i krátké a pochmurné dny s nedostatkem slunečního svitu. Málokdo se tak přiměje k pravidelné fyzické aktivitě a zdravému stravování. S příchodem dlouho očekávaného jara se pak často cítíme unavení a bez energie. K nastartování „zazimovaného organismu“, odstranění toxických látek z těla a navození jarní energie pomůže nejen pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu, ale i bylinky a koření, které vaše tělo očistí a připraví na načerpání nových sil.


Pro účinný detox organismu do svého jídelníčku zařaďte ve zvýšené míře následující bylinky a koření:

  • PR - Rady a tipy profesionálůMajoránka

  • Fenykl

  • Zázvor

  • Česnek

  • Chilli

  • Kajenský pepř

  • Libeček

  • Tymián

 

Přinášíme vám jednoduché tipy, se kterými vám půjde detox jak na běžícím páse:

Doplňujte tekutiny

Všichni vědí, jak moc je důležité dodržovat pravidelný pitný režim nejen při očistě organismu. Ne každý však tuší, že i doplňování tekutin má svá pravidla. Velkým obloukem se vyhněte bublinkovým a slazeným nápojům. Přednost naopak dávejte bylinkovým čajům a vodě čisté či s citrónem. Mějte na paměti, že vaše trávení vám poděkuje, pokud vsadíte na teplejší tekutiny. Ani čirá ledová voda totiž není pro tělo nejvhodnější.

 

Detoxikační bylinkový čaj

Budete potřebovat:

Celý kmín Vitana 1 čajová lžička
Majoránka Vitana 1 čajová lžička
Semínka fenyklu Vitana 1 čajová lžička
Tymián Vitana 1 čajová lžička
Bobkový list Vitana 1 list
(bylinky mohou být sušené i čerstvé)

Postup:

Do čajové konvice nasypeme 1 čajovou lžičku majoránky, semínek fenyklu a kmínu. Poté přidáme ještě bobkový list, tymián a vše zalijeme tři čtvrtě litrem vody. Kmín je skvělým pomocníkem pro správnou činnost ledvin a trávicího ústrojí. Tymián je známý jako přírodní antibiotikum a fenykl zase pomáhá trávení. Voňavou směs přivedeme k varu a necháme okolo 7 minut vařit. Pak už stačí jen čaj přecedit a v klidu si ho vychutnat. Jedna dávka čaje je určena pro dvě osoby.

 

PR - Rady a tipy profesionálůNápoj plný energie

Budete potřebovat:

Mrkev 2 kusy

Pomeranč 1 kus

Sušený zázvor Vitana 1 lžička

Větší jablko 1 kus

Seznamové semínko Vitana 2 lžičky

Chia semínka 1 lžička

Postup:

Postup je velmi jednoduchý. Mrkev, pomeranč i jablko odšťavníme a přidáme sezamové semínko, zázvor a chia semínka, rozmixujeme. Tento životabudič obsahuje spoustu důležitých látek, které vám nejen dodají energii, ale i dopomohou ke správnému trávení. Koktejl je vhodné pít hned po rozmixování, aby tělo vstřebalo co nejvíce vitamínů.

 

Mlsání se nevzdávejte

Pokud vám při dodržování zdravého životního stylu dělají největší problém večerní pochutiny, nezoufejte. V podstatě každý nezdravý pokrm se dá nahradit nutričně hodnotnější variantou. Například místo pojídání mastných chipsů a slaných tyčinek zkuste domácí zeleninové chipsy, které váš mlsný jazýček dokonale uspokojí.

 

PR - Rady a tipy profesionálůOkurkové chipsy

Budete potřebovat:

Vinný ocet 3 polévkové lžíce

Vitana mlýnek mořská sůl dle chuti

Česnek sušený Vitana dle chuti

Okurka 1 kus

Chilli mleté Vitana dle chuti

(Vitana mlýnek Chilli mix) dle chuti
Postup:

Na tenké plátky nakrájenou okurku namáčejte v misce se směsí octa, soli, česneku a chilli. Případně můžete využít předem připravený chuťově vyvážený Vitana mlýnek Chilli mix. Právě pálivé koření je ideálním prostředkem jak své tělo nejen pročistit, ale i shodit přes zimu nabraná kila. Ochucené plátky rozložte na plech a sušte v troubě při 135°C po dobu 20 min. Dobu pečení přizpůsobte zkušenostem s vlastní troubou.

 

S výrobky Vitana si začátek jara vychutnáte plni energie:

Zázvor mletý Vitana

Zázvor se pěstuje v tropické Asii již přes 3000 let. Má sladké kořeněné aroma, jeho chuť je palčivá a lehce štiplavá. Pozvedá chuť fádních jídel, dodává příznačnou ostrou svěžest široké škále pokrmů a nápojů. Je také známý pro své pozitivní účinky na trávicí trakt a využívá se jako prevence proti nachlazení.

Cena – 15,90 Kč.

 

PR - Rady a tipy profesionálů

Tymián Vitana

Tato bylinka s ostřejší chutí i vůní, připomínající kafr či hřebíček, má původ ve Středomoří. Výrazná chuť a aroma tymiánu vyniknou nejen při přípravě mas, ale i nádivek či bylinkových másel. Působí proti průjmům a nadýmání a ulevuje při chronických zánětech žaludku. Kromě toho mírní kašel.

Tip: tymián je velmi aromatický, proto doporučujeme používat maximálně tři čajové lžičky na 1 kg potravin.

Cena – 13,90 Kč.

 

PR - Rady a tipy profesionálů

Sezamové semínko Vitana

Sezam je považován za nejstarší rostlinu pěstovanou k výrobě oleje v Africe a Asii. Sezamová semínka se používají do sladkého i slaného pečiva, ale za zkoušku stojí i jejich přidání do nápojů. Semena sezamu jsou zdraví velmi prospěšná. Působí příznivě při chorobách očí, vlasů, kůže a nehtů. Vysoký obsah zinku podporuje imunitu. Dále podporují trávení, působí proti chudokrevnosti a mnoho dalšího.

Tip: pro zvýraznění oříškové chuti sezamová semínka opražte na pánvi. Jsou výtečná do zeleninových salátů.

Cena – 13,90 Kč.

 

PR - Rady a tipy profesionálů

Vitana mlýnek Chilli mix

Pro milovníky pikantnějších chutí je v portfoliu stylových skleněných mlýnků Vitana k dispozici kořenící směs Chilli mix, která dodá jídlům ten pravý říz. Navíc mají chilli papričky pozitivní vliv na trávicí soustavu, neboť podporují vylučování trávicích šťáv, čímž pomáhají s trávením tučných a těžkých jídel.

Cena – 51,90 Kč.

 

Zdroj: Vitana

PR - Rady a tipy profesionálů
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Ořechové krémy jako součást zdravého jídelníčku: Jak poznat ten kvalitní?

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Svátky jara jinak aneb chutné velikonoční recepty nejen pro vegany

Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřisáhlé masožravce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy