REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak na vejce na měkko?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vejce a jeho úpravy vařením. Uvařte si například vejce na měkko, tedy chcete, aby byl bílek tuhý a žloutek mírně povolený, po otevření tekl.


Varianta A: Správně uvařit vejce na měkko není problém, pokud vejce vložíte do studené vody (musí být zcela ponořené!), kterou pak dáte vařit. V momentě, kdy voda začne vařit, necháme vejce ještě 1-2 minuty ve vodě, voda musí jen probublávat a ne vařit naplno, pak bude hotové tzv. na „měkko”, tzn. bílek bude sražený, ztuhlý a žloutek zůstane tekutý.

Toto platí, pokud vejce budete vařit v 0,5 l studené vody.

 

 

Varianta B: Vejce vložíme pomocí lžíce do již vařící vody a povaříme 3 minuty, pak je vyndáme. Před vařením vejce propíchneme na širším konci špendlíkem, aby neprasklo. (Také nesmí být vejce předtím příliš studené, například rovnou z lednice, pak rády praskají).

No, aby to nebylo jednoduché, všem, co dávali pozor ve škole je jasné, že při vaření vajíček záleží také na velikosti vajec, množství spolu vařených vajíček, velikosti nádoby a dokonce i na druhu nádoby. To je otrava, že? Jde o to, si najít ve své kuchyni ideální hrnec (hrníček), který budete stále používat. Já například vařím vždy dvě vejce v plechovém malém hrnci, kde se mě vleze právě tak 3 dl vody. Jakmile voda s vejci začne vařit, počkám 1 minutu a mám vejce tak akorát. Pozor, vařím je na elektrice a ne na plynu a vařič je starý, klasický “dvojkoláč”, takže se zahřívá pomaleji, než nové impulzní elektrické sporáky!

Rada na závěr: Je to jako s tím sedmým schodem u vychlazeného piva, testovat, zkoumat, však vy na ten ideální postup přijdete!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy