REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak na vejce na měkko?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vejce a jeho úpravy vařením.


Varianta A: Správně uvařit vejce na měkko není problém, pokud vejce vložíte do studené vody (musí být zcela ponořené!), kterou pak dáte vařit. V momentě, kdy voda začne vařit, necháme vejce ještě 1-2 minuty ve vodě, voda musí jen probublávat a ne vařit naplno, pak bude hotové tzv. na „měkko“, tzn. bílek bude sražený, ztuhlý a žloutek zůstane tekutý.

Toto platí, pokud vejce budete vařit v 0,5 l studené vody.

Varianta B: Vejce vložíme pomocí lžíce do již vařící vody a povaříme 3 minuty, pak je vyndáme. Před vařením vejce propíchneme na širším konci špendlíkem, aby neprasklo. (Také nesmí být vejce předtím příliš studené, například rovnou z lednice, pak rády praskají).

No, aby to nebylo jednoduché, všem, co dávali pozor ve škole je jasné, že při vaření vajíček záleží na velikosti vajec, množstvá vajíček, která budeme vařit, velikosti nádoby a dokonce i na druhu nádoby. To je otrava, že? Jde o to, si najít ve své kuchyni ideální hrnec (hrníček), který budete stále používat. Já například vařím vždy dvě vejce v plechovém malém hrnci, kde se mě vleze právě tak 3 dl vody. Jakmile voda s vejci začne vařit, počkám 1 minutu a mám vejce tak akorát. Pozor, vařím je na elektrice a né na plynu a vařič je starý, klasický „dvojkoláč“, takže se zahřívá pomaleji, než nové impulzní elektrické sporáky!

Rada na závěr: Je to jako s tím sedmým schodem u vychlazeného piva, testovat, zkoumat, však vy na ten ideální postup příjdete!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy