REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Indická kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Co se jí v … národní kuchyně – Indie: Indická kuchyně je zdravá, lehká a je oblíbená po celém světě. V oblibě ji mají hlavně vyznavači zdravého přírodního životního stylu, také vegetariáni, což ale neznamená, že Indové maso nejedí, někteří ano (záleží totiž na jejich vyznání) a umí ho i velmi chutně připravit. Indická kuchyně je vhodná i při dietách, ale někdy umí i pěkně vypálit vnitřnosti díky své pikantnosti. Podle starých Hindů má potrava božský původ a kuchařské umění bylo proto pokládáno za posvátné. Obřady vaření se v Indii v minulosti řídily ,,svatými“ pravidly, jichž bylo nutně přísně dbát.


Vaření bylo pokládáno jako umění prospěšné zdraví a blahu, mělo zvyšovat i estetické i intelektuální potěšení ze života. Pokrmy musely být nejen výživné, ale i na výši smyslově a to jak v chuti, tak i vůni a poskytovat dobrý estetický dojem. Hlavní kuchařské pokyny byly v Indii od pradávna zaznamenány v náboženských knihách a nové generace je přenášely ústně i praktickým příkladem.

 

Co se jí v ... národní kuchyně: Indie

 

Koření, byliny a ochucovací přísady jsou srdcem i duší indické kuchyně. Najdeme zde širokou paletu chutí mezi ostrostí a jemností a říká se, že anglická kuchyně by byla bez prvků indické kuchyně fádní. Angličané zde byly totiž kolonizátory pomalu 200 let a proto také řada koření a pokrmů Indie je v Anglii také velmi oblíbená. Naopak indická kuchyně z anglické nepřevzala nic.

Vzhledem k tomu, že v Indii je 723 etnických skupin mluvících odlišným jazykem nebo dialektem, v různých oblastech Indie se proto logicky setkáváme s odlišnými jídly a způsoby přípravy. Tyto rozdíly jsou ovlivněny i náboženstvím. Většina obyvatelstva vyznávající hinduismus dodržuje zákaz požívání masa a kráva je zde pokládána za posvátné zvíře. Muslimové zase odmítají maso vepřové.

Indická kuchyně byla ovlivněna v minulosti cizími vlivy z Persie. Příkladem jsou husté omáčky zahušťované jogurtem nebo smetanou, které se vaří dodnes na severu Indie, na jihu se zase například hodně používá kokosové mléko, podobně jako na Srí Lance (Cejlonu).

K základní potravinám v Indii patří rýže, druhé místo zaujímá pšenice, pak následuje ječmen a kukuřice. Velkou roli ve výživě obyvatelstva hrají i různé druhy prosa např. džuár (čirok obecný), bádžrá (kysnatka klasnatá) nebo rágí (kalužnice křivoklasá). Nemalý význam tu mají také luštěniny, zvláště čočka, cizrna, fazole, hrách a kajan indický.

Mouky se melou obilné, kukuřičné, rýžové. V oblibě jsou i další mouky z cizrny, hrachu, čočky a fazolí, jsou chuťově výraznější a nemají takový obsah škrobu.

Z hlíznatých plodin se v Indii pěstují batáty (sladké brambory) a maniok, který se zpracovává na škrob. Charakteristické pro indickou kuchyni je kari (angl. curry). Toto slovo je tamilského původu a je výrazem pro omáčku. Za britské koloniální nadvlády se začalo používat i jako výraz pro směs koření a od Angličanů se rozšířilo do celé Evropy a okolních zemí.

Kari je směs několika druhů koření a zkušení kuchaři si je míchají sami z jednotlivých usušených složek koření. Jako kari se obvykle označuje směs mletého koriandru, kmínu, kurkumy, zázvoru a chilli. Tato směs se doporučuje pro zeleninová a rybí jídla. Sladší a méně pálivé kari se připravuje z mletého koriandru, kmínu, kurkumy, fenyklu, kardamonu, garam masaly a chilli. Někde se toto koření v Indii označuje jako masala, Garam masala je ovšem také směs koření připravená z mletého pepře, kmínu, skořice, kardamonu, koriandru, hřebíčku, zázvoru a muškátového květu.

Proslulé jsou v Indii pikantní, silně kořeně omáčky, tzv. čatní (chutney) připravované z ovoce, ale i zeleniny a koření.

K přípravě mnoha indických pokrmů se používá máslo ghí. Jde vlastně o přepuštěné máslo.

Velká část obyvatel se živí výhradně bezmasou stravou. Nejrozšířenější bezmasí pokrm je zde chichri z rýže a čočky, potom dhál z prosa a cibule, samozřejmě ochucený kari.

Nejběžnější přílohou jsou tenké placky ze pšenice čapatí, malé bochánky podávané k zelenině purís a chléb nán.

Z masa se nejvíce používá drůbež, kuřata, slepice atd. Drůbež se připravuje na stovky způsobů, známé jsou recepty kuřete v jogurtu, kuře po kašmírsku, kuřecí kari po madrásku …

Ryby a mořští živočichové se konzumují na pobřeží a při řekách. Z četných rybích pokrmů je nejznámější banga masala, kořeněná smažená ryba s pikantní náplní.

Skopové a vepřové maso se těší oblibě také v některých oblastech Indie. Například pokrm birianí, což jsou kousky skopového s mandlemi, pistáciemi a rozinkami, vepřové vindalú připravené na vinném octu spolu s kořením, kjofty z mletého masa …

Mléčné výrobky jsou v Indii také velmi oblíbené, například jogurt – dahí, sýr – panír, smetana – malai. Zasloužené místo zde mají i vejce, které se používají do rýžových jídel. Důležitá složka indické kuchyně je vaječné kari, ozdoba zeleninových mís, dává se i do mletých mas, využíví se při přípravě kabábu nebo kofta.

Z dezertů je v Indii velmi rozšířená halva s mandlemi a rozinkami. V Indii roste mnoho druhů tropického ovoce, které se často vyskytuje na jídelničku syrové, nebo různě upravené. Nejoblíbenější je mango, datle, kokos, granátové jablko, banány, melouny, papája, kaki, longan, karambola a další citrusové plody.

Ze zeleniny se v indické kuchyni také připravují neobyčejně chutné pokrmy, například zeleninové kari – aviyal. V oblibě je tu především lilek, rajčata, papriky, cibule, česnek, zelené fazolky, hrášek, mrkev.

Ze zeleniny se v Indii připravují velmi chutné polévky, nejznámější je asi vývar akní. Zelenina se podává se jak dušená, tak vařená, ale také syrová, důležitá je i při výrobě zeleninových čatní.

Z olejovitých plodin má velký význam v Indii podzemnice olejná (burské oříšky). Indie je na prvním místě v celosvětové produkci podzemnice. Vysoká je zde i produkce sezamu. Obě plodiny slouží k výrobě olejů. Z Indie známe i neobyčejně chutné oříšky kešu, což jsou plody ledvinovníku západního.

Nejoblíbenějším nápojem v Indii je čaj. Ten se pěstuje na severovýchodních úpatích Himaláje a v oblastech Asámu. Zelený čaj se pěstuje v jižních oblastech Madrásu a Kérale.

Alkohol se v Indii nesmí konzumovat veřejně. Je povolen jen cizincům a jde zakoupit jen ve specializovaných obchodech.

 

Různé postupy vaření:

Indická kuchyně používá několik stylů úprav pokrmů. Nejznámější styl kari, v podstatě jde o dušené pokrmy s kořením a velkým množstvím delikátní šťávy. Styl korma – mladé maso dušené samotné, nebo se zeleninou, jogurtem, kořením, na rozdíl od kari se nepoužívá skoro žádná tekutina. Styl dam je vaření v páře styl bhúna – prudké opečení malých kousků masa, zeleniny na malém množství tuku. Další styl je talava – opečení v tuku maso, ryby, zelenina. Styl tandúri – rožnění, styl kabáb – grilování.

 

A na závěr něco o indickém stolování …

Indové nabírají sousta prsty pravé ruky. Rýže či chléb se máčí do omáček. Zřídka se používá lžíce, příbory mají jen ve městech.

 

Text D. Marounek

Použité zdroje: Variace na kuchyně orientu – A. M. K. Nouzovi, Orientální kuchyně – V. Šerý, J. Šourek, internet

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Křupavé hranolky McCain sledují nejnovější kulinární trendy

Kdo by je nemiloval? Křupavé, voňavé, zlatavé hranolky s vynikající chutí brambor. Řeč je o hranolkách značky McCain, která jako první přinesla na český trh mražené hranolky do trouby. A právě teď můžete ochutnat něco nového! Dvě křupavé novinky McCain připravené podle nejnovějších kulinárních trendů: široké hranolky Steakhouse Frites a hranolky s křupavou slupkou Bistro Style! Pro tu nejlepší chuť a výjimečný zážitek na talíři.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy